Φυτικά σνακ με λίγες θερμίδες

images_0aaaaasnakditi.jpg

Η διατροφή που έχει ως βάση τα φυτικά τρόφιμα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή πρότυπα διατροφής, στις μέρες μας. Το πρότυπο αυτό στηρίζεται κατά βάση στην κατανάλωση φυτικών τροφίμων όπως λαχανικών, φρούτων, ολικής άλεσης δημητριακών, οσπρίων, σπόρων και ξηρών καρπών και θυμίζει πολύ τη «δική μας» Μεσογειακή Διατροφή.

Η επιστήμη πίσω από τη μόδα

Σήμερα, ολοένα και περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν τα οφέλη της μειωμένης κατανάλωσης ή της απουσίας κρέατος από το διαιτολόγιο μας. Αντίστοιχα, όλο και περισσότερα δεδομένα δείχνουν ότι άτομα που ακολουθούν μια διατροφή βασισμένη σε φυτικά τρόφιμα προσλαμβάνουν λιγότερο κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη, περισσότερους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, καθώς φυσικά και πολύ περισσότερη βιταμίνη C, E, κάλιο και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά.

Ξεκινήστε φυτικά… από τα μικρά γεύματα της ημέρας

Τα σνακ χαρακτηρίζονται διαφορετικά ως μικρά ή ενδιάμεσα γεύματα καθώς περιέχουν μικρότερη ποσότητα τροφής συγκριτικά με τα κυρίως, ανατροφοδοτώντας με ενέργεια το σώμα μας μεταξύ των κυρίως γευμάτων της ημέρας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από έλλειψη χρόνου και ακανόνιστη πρόσβαση σε «ολοκληρωμένα» γεύματα εντείνει και προβάλει άμεσα στην ανάγκη και τη σημασία κατανάλωσης ενδιάμεσων γευμάτων. Από την άλλη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η συνήθειά μας να τρώμε μια λιχουδιά κάθε τόσο, μπορεί να μας «φορτώσει» με πολλές θερμίδες και πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά. Επομένως, είναι φανερό ότι η επιλογή των σνακ πρέπει να είναι πολύ προσεκτική ώστε αυτά να μας εφοδιάζουν με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα να είναι χαμηλά θερμιδικά γιατί αντίθετα μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Συνεπώς, ό,τι τρώμε μεταξύ των γευμάτων, έχει μεγαλύτερη σημασία απ’ όσο ίσως νομίζουμε.

Φυτικά γιατί…

Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής. Η θέση τους εκεί δείχνει ότι πρέπει να καταναλώνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα και συχνότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα τρόφιμα που είναι σε υψηλότερες θέσεις. Ο σημαντικός ρόλος των φυτικών τροφίμων στο καθημερινό διαιτολόγιο έγκειται κυρίως στην εξασφάλιση απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της ευεξίας, στην επίτευξη του κορεσμού και αποτελούν δομικούς λίθους της ισορροπημένης διατροφής. Ταυτόχρονα, εδώ και πολλά χρόνια η Μεσογειακή Διατροφή έχει συσχετισθεί με μείωση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακές ασθένειες, καρκίνο και νευροεκφυλιστικά νοσήματα (Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ κλπ), ενώ φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίων επεισοδίων, ενώ σχετίζεται και με μειωμένα ποσοστά οστεοπόρωσης, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, κατάθλιψης και άσθματος.

Η φύση, λοιπόν, φαίνεται να «σχεδίασε» τις φυτικές τροφές πλήρεις με σημαντικές ποσότητες λίπους, πρωτεΐνης, υδατανθράκων, βιταμινών και μετάλλων. Στην πραγματικότητα οι ζωικές τροφές είναι αυτές που πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρωθούν με φυτικές για να είναι επαρκείς σε συστατικά όπως βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, λυκοπένιο, φυτικές ίνες κ.ά. Οι πρωτεϊνες, κύριο χαρακτηριστικό των ζωικών τροφίμων, συναντώνται και στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς. Παράλληλα, τα «καλά» λιπαρά όπως τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συναντώνται εκτός από τα ψάρια και σε φυτικά έλαια όπως το λινέλαιο και το ελαιόλαδο καθώς και στους ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα και τα φουντούκια.

Τα φυτικά τρόφιμα, λοιπόν, μπορούν να λάβουν σημαντική θέση στα ενδιάμεσα γεύματά μας προσφέροντάς μας σημαντικά θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες Έτσι, λοιπόν, αν αναρωτιέστε πώς μπορούμε να καταναλώσουμε νόστιμα φυτικά σνακ παρακάτω ακολουθούν ορισμένες γευστικές προτάσεις:

• Μπάρα δημητριακών με αμύγδαλα και σταφίδες

• Δροσερό ρόφημα σόγιας με ψωμί ολικής άλεσης και μέλι

• Παστέλι με σουσάμι, μέλι και αμύγδαλα

• Ρόφημα αμυγδάλου ή φουντουκιού μαζί με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης

• Κριτσίνια ολικής άλεσης με κομμάτια φρούτων και μέλι

• Επιδόρπιο γιαουρτιού σόγιας με γεύση βανίλια ή σοκολάτα μαζί με 3 αποξηραμένα δαμάσκηνα, κομματάκια φρέσκιας μπανάνας ή μια χούφτα cranberries

Πηγή : http://www.nutrimed.gr