Ανήκεις στις γυναίκες που ανησυχούν για την αντιαισθητική όψη που μοιάζει με «φλοιό πορτοκαλιού» ή «τυρί κόττατζ» στο σώμα σου; Σίγουρα δεν είσαι η μόνη! Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, η κυτταρίτιδα είναι αρκετά συχνή στις γυναίκες, ενώ εκτιμάται ότι το 85%-99% των γυναικών μετά την εφηβεία, εμφανίζουν σε κάποιο βαθμό κυτταρίτιδα.
Υπάρχουν τελικά τρόποι για να την αντιμετωπίσεις «φυσικά» και τι μπορείς να κάνεις για να προλάβεις την εμφάνισή ή επιδείνωσή της;
Μία πολυπαραγοντική δερματική πάθηση
Η υπερδιόγκωση των λιποκυττάρων και η παραμόρφωση των μεμβρανών τους, έχει ως αποτέλεσμα ο συνδετικός ιστός να χάνει την ελαστικότητά του, οδηγώντας τελικά στο αποτέλεσμα που όλοι ξέρουμε. Το γεγονός ότι η ακριβής αιτιολογία της κυτταρίτιδας δεν είναι πλήρως εξακριβωμένη, καθώς και το ότι στην εμφάνισή της εμπλέκονται πολλοί παράγοντες (π.χ. η δομή του δέρματος, το φύλο, η φυλή, ορμονικοί και κληρονομικοί παράγοντες, ο τρόπος ζωής και το κάπνισμα) καθιστά δύσκολο το να πολεμήσουμε άμεσα τις αιτίες που την προκαλούν, και είναι τροποποιήσιμες.
Μύθος ότι η κυτταρίτιδα δε συνδέεται με το σωματικό βάρος;
Μπορεί να έχεις ακούσει ότι και οι αδύνατες γυναίκες ή και οι γυναίκες που ασκούνται, μπορεί να εμφανίσουν κυτταρίτιδα, όμως αυτό δε σημαίνει πως δε συνδέεται και με το σωματικό βάρος και ότι ενδεχομένως η κληρονομικότητα είναι ο μόνος παράγοντας που την προκαλεί ή την αναδεικνύει.
Πράγματι, η κυτταρίτιδα είναι πιο έντονη και πιο εμφανής σε γυναίκες με αυξημένο σωματικό βάρος και υπερβάλλον σωματικό λίπος, ενώ έχει φανεί ότι η μείωση του βάρους μπορεί να βελτιώσει την εικόνα της σε ορισμένες περιπτώσεις. Για το λόγο αυτό, η βελτίωση της διατροφής μας και η αύξηση της σωματικής μας δραστηριότητας, αποτελούν τρόπους που, παράλληλα με την απώλεια σωματικού βάρους, μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και να οδηγήσουν σε ένα εμφανώς καλύτερο αποτέλεσμα!
Πώς θα την νικήσεις;
Μπορεί να είπαμε παραπάνω πως η καταπολέμησή της δεν είναι εύκολη υπόθεση, αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι και αδύνατη! Οι τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας που εστιάζουν στον τρόπο ζωής, συστήνουν μία υγιεινή διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες και χαρακτηρίζεται από μειωμένη πρόσληψη λιπαρών (ιδιαίτερα κορεσμένων) και επαρκή ενυδάτωση μέσω της κατανάλωσης πολλών υγρών (βασικά νερού αλλά και άλλων πηγών του). Φαίνεται επίσης πως η μείωση και διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, η αποφυγή του φαινομένου «γιο-γιο» (διαδοχικής απώλειας και επαναπρόσληψης του βάρους), η συστηματική σωματική δραστηριότητα, καθώς και η αποφυγή του καπνίσματος, αποτελούν τα πλέον καθοριστικά βήματα προς την επιτυχία.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr