Ένας 25χρονος άνδρας συνήλθε από το κώμα στο οποίο είχε πέσει μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι και ανέκτησε πλήρως τις αισθήσεις του, έπειτα από μια πρωτοποριακή τεχνική υπερήχων που χρησιμοποίησαν οι γιατροί για να επανεκκινήσουν τον εγκέφαλό του.
Προηγουμένως ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι γιατροί προσπαθούσαν κάτι τέτοιο, ήταν με ηλεκτρόδια απευθείας στον εγκέφαλο, μια επέμβαση που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως επικίνδυνη. Αλλά η χρήση υπερήχων επέτρεψε στους γιατρούς να επιτύχουν το ίδιο θετικό αποτέλεσμα χωρίς την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης, μάλλον για πρώτη φορά στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά.
Οι γιατροί σχεδιάζουν να δοκιμάσουν την τεχνική και σε άλλους ασθενείς και, σε περίπτωση επιτυχίας, θα μπορούσαν να κατασκευάσουν μια φορητή συσκευή για να «ξυπνούν» τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση φυτού ή έχουν ελάχιστη επαφή με το περιβάλλον.
Ωστόσο, οι γιατροί προειδοποίησαν ότι υπάρχει και η πιθανότητα ο ασθενής να συνήλθε μόνος του, συμπτωματικά αμέσως μετά της χρήση της τεχνικής. Όποιοι και αν είναι οι λόγοι πάντως, η αλλαγή στην κατάσταση του 25χρονου περιγράφεται ως «αξιοσημείωτη».
Προτού χρησιμοποιηθεί η μέθοδος των υπερήχων, ο ασθενής έδειχνε μόνο «ελάχιστες ενδείξεις ότι είναι ξύπνιος και κατανοούσε τι του λέγαμε», σύμφωνα με τη δήλωση του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA). Ήταν σε θέση να εκτελεί μόνο μικρές, περιορισμένες κίνηση όταν του το ζητούσαν.
«Μία ημέρα μετά από τη θεραπεία, οι αντιδράσεις του είχαν βελτιωθεί μετρήσιμα», ανέφερε η δήλωση. «Τρεις ημέρες αργότερα, ο ασθενής είχε ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις του και την πλήρη κατανόηση της ομιλίας και μπορούσε να επικοινωνεί αξιόπιστα γνέφοντας με το κεφάλι του “ναι” ή “όχι”».
Η συσκευή υπερήχων, που εφευρέθηκε από τον καθηγητή Alexander Bystritsky, ψυχίατρο στο UCLA και συν-συγγραφέα μιας μελέτης σχετικά με την κατάσταση του ασθενούς στην επιθεώρηση Brain Stimulation, έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με ένα πιατάκι από φλιτζάνι του καφέ. Δημιουργεί μια σφαίρα ακουστικής ενέργειας που μπορεί να στοχεύσει σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι την είχαν χρησιμοποιήσει στον άνδρα 10 φορές, για 30 δευτερόλεπτα κάθε φορά.
Ο καθηγητής Martin Monti, ο επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας, δήλωσε: «Είναι σχεδόν σαν να θέτουμε τους νευρώνες ξανά σε λειτουργία. Μέχρι τώρα, ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό ήταν μια επικίνδυνη χειρουργική διαδικασία, γνωστή ως εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση, στην οποία τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται απευθείας μέσα στο θάλαμο του εγκεφάλου. Η προσέγγισή μας στοχεύει επίσης άμεσα το θάλαμο, αλλά είναι μη επεμβατική».
Είπε επίσης ότι η συσκευή είναι ασφαλής, καθώς εκπέμπει λιγότερη ενέργεια που τα υπερηχογραφήματα που χρησιμοποιούνται για να εξετάσουν οι γιατροί τα έμβρυα σε εγκύους.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να δοκιμάσουν την τεχνική και σε άλλους ασθενείς, όμως ο καθηγητής Monti προειδοποίησε ότι ένα φαινομενικά θετικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είχαν βρει μια θεραπεία για όλους τους ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα. «Είναι πιθανό να ήμασταν απλά πολύ τυχεροί και να έτυχε να τονώσουμε τον ασθενή ενώ ήταν έτοιμος να συνέλθει μόνος του», είπε.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/