Υλικά
Κιμάς 500 γρ
Λουκάνικα 2 τεμ κομμένα ροδέλες
Ανάμεικτα λαχανικά 300 γρ
Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ ψιλοκομμένο
Σκόρδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένες
Μαϊντανός 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος
Ντοματοχυμός 1 φλιτζάνι του τσαγιού
Ντοματάκι κον κασέ 1 κουτί
Μπαχάρι 2 κόκκους
Αλάτι- πιπέρι- πάπρικα
Κοφτό μακαρονάκι 500 γρ ή αχιβάδες ζυμαρικό
Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι του τσαγιού
Παρμεζάνα 300 γρ τριμμένη
Μαργαρίνη 2 κουταλιές της σούπας
Κόκκινο κρασί 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
Νερό
Για την κρέμα
Ελαιόλαδο 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
Αλάτι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 1/2 κουταλιές της σούπας γεμάτες
Γάλα 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
Γιαούρτι 2 κουταλιές της σούπας γεμάτες
Αυγό 1 τεμ
Εκτέλεση
Βάζουμε σε τηγάνι βαθύ το μισό ελαιόλαδο και την μία κουταλιά μαργαρίνη να κάψει,προσθέτουμε το πιπέρι και την πάπρικα να βγάλουν το άρωμά τους και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μπαχάρι, τα λουκάνικα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί , αφήνουμε να εξατμισθεί λίγο και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας,το ντοματάκι κον κασέ και 1 φλιτζάνι νερό. Αλατίζουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 12-15 λεπτά. Συγχρόνως σε άλλο τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την δεύτερη κουταλιά μαργαρίνη να κάψει και σοτάρουμε τα λαχανικά. Αλατίζουμε, προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι νερό και αφήνουμε να βράσουν για 8 λεπτά. Μετά τα προσθέτουμε στον κιμά και κλείνουμε την φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε 3 κουταλιές σούπας τριμμένη παρμεζάνα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Έχουμε βράσει το κοφτό μακαρονάκι σε μπόλικο αλατισμένο νερό για περίπου 5-7 λεπτά, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Για την κρέμα : Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα να κάψει,προσθέτουμε αλάτι,το αλεύρι,τα ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πάρει ένα χρυσόξανθο χρώμα, χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το γάλα. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις να μη μας σβολιάσει μέχρι να πήξει αρκετά η κρέμα (όχι πάρα πολύ). Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά,προσθέτουμε το γιαούρτι και το αυγό κι ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί ή ένα πυρίμαχο σκεύος κι απλώνουμε μία στρώση από την κρέμα. Πάνω της απλώνουμε το μισό κοφτό μακαρονάκι και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα. Πάνω τους απλώνουμε το μισό μείγμα από τον κιμά και πασπαλίζουμε πάλι με παρμεζάνα. Από πάνω βάζουμε το υπόλοιπο κοφτό μακαρονάκι , πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα κιμά. Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη κρέμα κι απλώνουμε με μια σπάτουλα να καλύψει όλη την επιφάνεια. Τέλος πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για 12 -15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα . Κλείνουμε τον φούρνο, βγάζουμε το φαγητό, αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να δέσουν καλύτερα τα υλικά και σερβίρουμε. Τρώγεται ζεστό και κρύο.
Πηγή :
Υλικά
Κιμάς 500 γρ
Λουκάνικα 2 τεμ κομμένα ροδέλες
Ανάμεικτα λαχανικά 300 γρ
Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ ψιλοκομμένο
Σκόρδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένες
Μαϊντανός 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος
Ντοματοχυμός 1 φλιτζάνι του τσαγιού
Ντοματάκι κον κασέ 1 κουτί
Μπαχάρι 2 κόκκους
Αλάτι- πιπέρι- πάπρικα
Κοφτό μακαρονάκι 500 γρ ή αχιβάδες ζυμαρικό
Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι του τσαγιού
Παρμεζάνα 300 γρ τριμμένη
Μαργαρίνη 2 κουταλιές της σούπας
Κόκκινο κρασί 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
Νερό
Για την κρέμα
Ελαιόλαδο 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
Αλάτι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ 2 1/2 κουταλιές της σούπας γεμάτες
Γάλα 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
Γιαούρτι 2 κουταλιές της σούπας γεμάτες
Αυγό 1 τεμ
Οδηγίες
Βάζουμε σε τηγάνι βαθύ το μισό ελαιόλαδο και την μία κουταλιά μαργαρίνη να κάψει,προσθέτουμε το πιπέρι και την πάπρικα να βγάλουν το άρωμά τους και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μπαχάρι, τα λουκάνικα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί , αφήνουμε να εξατμισθεί λίγο και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας,το ντοματάκι κον κασέ και 1 φλιτζάνι νερό. Αλατίζουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 12-15 λεπτά. Συγχρόνως σε άλλο τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την δεύτερη κουταλιά μαργαρίνη να κάψει και σοτάρουμε τα λαχανικά. Αλατίζουμε, προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι νερό και αφήνουμε να βράσουν για 8 λεπτά. Μετά τα προσθέτουμε στον κιμά και κλείνουμε την φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε 3 κουταλιές σούπας τριμμένη παρμεζάνα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Έχουμε βράσει το κοφτό μακαρονάκι σε μπόλικο αλατισμένο νερό για περίπου 5-7 λεπτά, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Για την κρέμα : Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα να κάψει,προσθέτουμε αλάτι,το αλεύρι,τα ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πάρει ένα χρυσόξανθο χρώμα, χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το γάλα. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις να μη μας σβολιάσει μέχρι να πήξει αρκετά η κρέμα (όχι πάρα πολύ). Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά,προσθέτουμε το γιαούρτι και το αυγό κι ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί ή ένα πυρίμαχο σκεύος κι απλώνουμε μία στρώση από την κρέμα. Πάνω της απλώνουμε το μισό κοφτό μακαρονάκι και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα. Πάνω τους απλώνουμε το μισό μείγμα από τον κιμά και πασπαλίζουμε πάλι με παρμεζάνα. Από πάνω βάζουμε το υπόλοιπο κοφτό μακαρονάκι , πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα κιμά. Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη κρέμα κι απλώνουμε με μια σπάτουλα να καλύψει όλη την επιφάνεια. Τέλος πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για 12 -15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα . Κλείνουμε τον φούρνο, βγάζουμε το φαγητό, αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να δέσουν καλύτερα τα υλικά και σερβίρουμε. Τρώγεται ζεστό και κρύο.
Πηγή : http://www.chefoulis.gr/