Ολική άλεση για ένα υγιεινό πρωινό!

images_0aaaaaleseos.jpg

Μετά από την ολονύκτια νηστεία του ύπνου, ο οργανισμός μας για να ξυπνήσει ουσιαστικά και όχι απλά να ανοίξει τα μάτια του χρειάζεται ανεφοδιασμό καυσίμων, δηλαδή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών. Πώς αλλιώς θα μπορέσει να επιτελέσει όλες τις λειτουργίες που θα του «φορτώνουμε» κατά τη διάρκεια της ημέρας; Φροντίστε, λοιπόν, τον εαυτό σας από το πρωί και βάλτε το πρωινό στην καθημερινή σας ρουτίνα, όπως ακριβώς έχετε μάθει να κάνετε και με την υγεία των δοντιών σας.

Γνωρίζετε, μάλιστα, ότι η τακτική λήψη πρωινού γεύματος έχει επίσης συσχετιστεί με την αποτελεσματικότερη διαχείριση και μείωση του σωματικού βάρους, ενώ όταν γίνονται οι κατάλληλες επιλογές τροφίμων τότε το πρωινό γεύμα συνδέεται και με καλύτερη θρέψη; Ποια είναι τελικά τα πιο κατάλληλα και θρεπτικά πρωινά;

Ολική άλεση με το… «καλημέρα»!

Για να πάρετε τα μέγιστα δυνατά οφέλη και θρεπτικά συστατικά από το πρωινό σας γεύμα φροντίστε να βάλετε στην καθημερινή σας «ρουτίνα» τα προϊόντα ολικής αλέσεως. Πρόκειται για προϊόντα όπως είναι το ψωμί, οι φρυγανιές, τα κριτσίνια, τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, τα οποία προέρχονται από σπόρους που έχουν αλεστεί ολόκληροι (εξού και η ονομασία τους) και υπερέχουν σε θρεπτική αξία σε σχέση με τα αντίστοιχα επεξεργασμένα, όπως για παράδειγμα το λευκό ψωμί. Εντάσσοντάς τα στο πρωινό σας γεύμα θα εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως είναι οι φυτικές ίνες, αλλά και διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Επιπλέον, το υψηλό ποσοστό των φυτικών ινών που περιέχονται στα προϊόντα ολικής άλεσης αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού, δηλαδή σας κάνει να νιώθετε πιο χορτάτοι. Έτσι, ξεκινώντας την ημέρα σας μ’ ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες ρυθμίζετε το αίσθημα της πείνας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ελέγχοντας και την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσετε στα επόμενα γεύματα. Σημείο – κλειδί για τη ρύθμιση του σωματικού σας βάρους.

Να θυμάστε ότι το πρωινό σας γεύμα πρέπει πάντα να περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα υδατανθράκων καθώς αυτοί αποτελούν τον κινητήριο μοχλό του εγκεφάλου και του σώματος για να σκεφτούμε, να κινηθούμε, να τρέξουμε και γενικότερα να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Μάλιστα, σύμφωνα και με τις συστάσεις της Μεσογειακής Διατροφής το 50% των δημητριακών που καταναλώνουμε καθημερινά θα πρέπει να είναι ολικής άλεσης.

Τι πρωινό να επιλέξω;

Το πρωινό γεύμα για να χαρακτηριστεί ως πλήρες και ισορροπημένο θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από τουλάχιστον 2 ομάδες τροφίμων όπως αυτή των δημητριακών (π.χ φρυγανιές, ψωμί, δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως), των ημιαποβουτυρωμένων γαλακτοκομικών (π.χ γάλα, γιαούρτι), των φρούτων (π.χ φρέσκα φρούτα ή αποξηραμένα, 100% φυσικοί χυμοί) και του κρέατος (π.χ αυγό, τυρί χαμηλό σε λιπαρά).

Γευστικές και θρεπτικές επιλογές πρωινού:

Γάλα ή γιαούρτι μειωμένων λιπαρών με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και φρούτο
Ημιαποβουτυρωμένο γάλα με ψωμί ολικής άλεσης, μαλακή μαργαρίνη και λίγη μαρμελάδα
Ημιαποβουτυρωμένο γάλα, μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης με φρούτα ή σοκολάτα και φρούτα
Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί χαμηλών λιπαρών και 1 ποτήρι 100% φυσικό χυμό
Scrambled eggs με 1κ.σ ελαιόλαδο, 1 φέτα τυρί μειωμένων λιπαρών, ψωμί ή φρυγανιές ολικής αλέσεως και φρούτο ή χυμός
Γιαούρτι με κινόα και αποξηραμένα φρούτα
Γάλα χαμηλών λιπαρών με φρυγανιές ολικής άλεσης, ταχίνι, μέλι και φρούτο

Mini crash test θρεπτικής αξίας των πρωινών γευμάτων

Μία τυρόπιτα ή ένα σοκολατένιο κρουασάν από το φούρνο της γειτονιάς σας, μπορεί να αποτελούν γρήγορες επιλογές που βολεύουν, όμως έχετε σκεφτεί ποτέ με πόσες θερμίδες και λιπαρά σας φορτώνουν; Ένα τέτοιου τύπου γρήγορο πρωινό μπορεί να ξεπεράσει τις 500 θερμίδες, να σας προσδώσει γενναίες ποσότητες λίπους και φυσικά δεν μπορείτε να το καταναλώνετε καθημερινά. Φροντίστε να καταναλώνετε– αν όχι όλες – τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας υγιεινά και ισορροπημένα πρωινά που θα περιέχουν προϊόντα ολικής αλέσεως και ενδώστε σπανιότερα στα αρτοπαρασκευάσματα «πειρασμούς».

Πηγή : http://www.nutrimed.gr