Κάπνισμα και αλκοόλ πολλαπλασιάζουν δραματικά τον κίνδυνο να αναπτυχθεί στοματικός καρκίνος και σύμφωνα με τους επιστήμονες αν οι «βλαβεροί» αυτοί εθισμοί τα τρία τέταρτα των κρουσμάτων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Πάνω από 500.000 νέα περιστατικά καρκίνου κεφαλής και τραχήλου καταγράφονται ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η ασθένεια σκοτώνει περισσότερα από 200.000 άτομα που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία.
«Δυστυχώς η αύξηση των νέων κρουσμάτων είναι αλματώδης σε μικρότερες ηλικίες τα τελευταία χρόνια και η παγκόσμια κοινότητα χάνει ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας» τονίζει ο καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Παπαδογεωργάκης.
Ο στοματικός καρκίνος παρουσιάζει ραγδαία αύξηση
Η ραγδαία αύξηση της ασθένειας έχει ανησυχήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου (27 Ιουλίου), διοργανώνει ημερίδα, με στόχο να συνεισφέρει στην παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού και των Ελλήνων γιατρών και οδοντιάτρων με σκοπό την πρόληψη, την πρώιμη διάγνωση και την έγκαιρη θεραπεία που σώζει ζωές.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Ιουλίου, στις 8 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης, Ακαδημίας 50), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το επόμενο διάστημα, μετά τη διεξαγωγή της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί δωρεάν προληπτικός έλεγχος από την επιστημονική ομάδα του καθηγητή κ. Παπαδογεωργάκη στο κοινό, που θα δηλώσει συμμετοχή.
Καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου
Προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, τα τελευταία όμως χρόνια παρατηρείται αύξηση, σε άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών, στους καρκίνους του στόματος και του στοματοφάρυγγα. Οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα απ’ ότι οι γυναίκες, η αναλογία όμως αυτή έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και σήμερα είναι περίπου 1,5 προς 1 για τον καρκίνο του στόματος. Αφορά κυρίως, την στοματική κοιλότητα, τον στοματοφάρυγγα, το λάρυγγα, τον καρκίνο του θυρεοειδούς και το δέρμα της περιοχής της κεφαλής και του τραχήλου. Στατιστικά στοιχεία, που αφορούν στις ευρωπαϊκές χώρες, δείχνουν πως τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης στοματικού καρκίνου παρουσιάζονται στη Γαλλία και την Ουγγαρία, ενώ τα χαμηλότερα στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/