Ορισμένες φορές, κοινά ιατρικά συμπτώματα μπορεί να δηλώνουν μια διατροφική ανεπάρκεια, μια έλλειψη στον οργανισμό κάποιου σημαντικού θρεπτικού συστατικού. Διαβάστε ποια είναι πιο πιθανόν να χρειάζεστε, τι προκαλεί η έλλειψή τους και πως μπορείτε να αποκαταστήσετε τα επίπεδά τους.
Βιταμίνη Β6
Το σώμα μας χρειάζεται βιταμίνη Β6 για περισσότερες από 100 διαφορετικές αντιδράσεις ενζύμων στο σώμα, ενώ είναι απαραίτητη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Τα άτομα με έλλειψη βιταμίνης Β6 έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων μορφών καρκίνου, εμφανίζουν φαγούρα ή «σπασίματα» στις άκρες του στόματός τους, ενώ δεν αποκλείεται να αισθάνονται κατάθλιψη. Για την πρόσληψη βιταμίνης Β6 απαιτείται η κατανάλωση σολομού, κοτόπουλου, γαλοπούλας και βοδινού κρέατος.
Σίδηρος
Σχεδόν το 10 τοις εκατό των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία παρουσιάζει έλλειψη σιδήρου. Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και βοηθά το σώμα μας να παράγει αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει το οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος. Αν σας λείπει σε σίδηρο δεν θα παρατηρήσετε τα συμπτώματα αμέσως, δεδομένου ότι ο οργανισμός σας θα αντλήσει από τις αποθήκες σιδήρου στο σώμα σας. Αλλά όταν το επίπεδο του σιδήρου πέσει πολύ, μπορεί να προκληθεί σιδηροπενική αναιμία και να αισθάνεστε μόνιμα κουρασμένοι ή να νιώθετε σαν να μην μπορείτε να ζεσταθείτε.
Για να αποκαταστήσετε τα επίπεδα του σιδήρου στον οργανισμό σας απαιτείται διατροφή πλούσια σε άπαχο κρέας, θαλασσινά και πουλερικά, καθώς και σε εμπλουτισμένα δημητριακά, φασόλια, σπανάκι και καρύδια. Η παράλληλη κατανάλωση εσπεριδοειδών (π.χ. χυμός λεμονιού) θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να τον απορροφήσει ευκολότερα.
Βιταμίνη D
Έλλειψη σε βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ανθεκτικότητα των οστών, ενώ απαιτείται και για τη σωστή κίνηση των μυών και την μεταφορά μηνυμάτων μέσω των νεύρων από και προς τον εγκέφαλο. Η βιταμίνη D είναι επίσης απαραίτητη για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Αν τα επίπεδά της πέσουν πολύ χαμηλά, μπορείτε να κινδυνεύετε από κατάγματα. Καθώς δεν είναι εύκολο να αναπληρώσετε τη βιταμίνη D μέσω της των τροφών, θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τον γιατρό σας για κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Η παραμονή στο ηλιακό φως επίσης μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή της.
Βιταμίνη C
Η πλέον διάσημη από τις βιταμίνες, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλει στην επούλωση πληγών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης C, είναι πιθανό να παρουσιάζετε φλεγμονές στα ούλα, να έχετε πόνους στις αρθρώσεις και αργή επούλωση πληγών. Για να την αναπληρώσετε καταναλώστε φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, κόκκινες πιπεριές, ακτινίδια, πατάτες φούρνου και φράουλες.
Βιταμίνη Β12
Βοηθάει στην υγεία των νεύρων και των αιμοσφαιρίων, όμως τα επίπεδά της πέφτουν συστηματικά καθώς μεγαλώνουμε. Εάν τα επίπεδα της Β12 είναι χαμηλά στον οργανισμό σας, μπορεί να αισθάνεστε κούραση ή αδυναμία, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια. Μπορείτε να πάρετε τη βιταμίνη Β12 από ζωικά τρόφιμα, όπως το βοδινό συκώτι, τα μύδια και τα πουλερικά αλλά και από ειδικά ενισχυμένα δημητριακά.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/