images_0aaaaakreatopita-xoriatiki-chefoulis.gr_1.jpg

Υλικά για τη ζύμη:

• 700 γρ. αλεύρι
• νερό χλιαρό
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
• 4-5 κουταλιά της σούπας λάδι

Υλικά για τη γέμιση:

• 1 κιλό κρέας (μπορείτε και 1/2κιλό μοσχάρι – 1/2 κιλό χοιρινό), κομμένο σε μέγεθος τηγανιάς
• 6-7 μέτρια κρεμμύδια
• 1 φλ. του καφέ ρύζι καρολίνα
• 2 αυγά
• 2 φλ.του καφέ ελαιόλαδο
• αλάτι
• πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε στην κατσαρόλα το κρέας με νερό να το σκεπάζει και αφού το ξαφρίσουμε, ρίχνουμε τα κρεμμύδια ολόκληρα καθαρισμένα, λίγο αλάτι, αρκετό πιπέρι, 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο και το βράζουμε ώσπου να “διαλυθεί” το κρέας και να μείνει μόνο με λίγο ζουμί (περίπου 1,5 με 2 ώρες). Περνάμε τα κρεμμύδια από το μύλο (στο multi διαλύονται και δεν είναι τόσο ωραία) και τα ρίχνουμε σε ένα μπώλ. Παίρνουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα ανοίγουμε με τα δάχτυλα μας να γίνουν ίνες. Ανακατεύουμε το κρέας με τον πολτό των κρεμμυδιών, ρίχνουμε 1/2 φλιτζανάκι ελαιόλαδο, λίγο αλάτι ακόμη αν χρειάζεται, τα 2 αυγά χτυπημένα, το ρύζι και 2 κουταλιές από το υγρό του κρέατος. Το μείγμα δεν πρέπει να είναι τελείως στεγνό αλλά ούτε και πολύ υγρό. Φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, ρίχνουμε το ξύδι, το λάδι και στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά-σιγά χλιαρό νερό, ζυμώνοντας συνέχεια μέχρι να γίνει μια λεία και μέτρια ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια μας. Την βγάζουμε από το μπολ και τη ζυμώνουμε για λίγο στον πάγκο. Την αφήνουμε σκεπασμένη στο μπολ με μεμβράνη και μια πετσέτα κουζίνας να ξεκουραστεί πάνω από μισή ώρα. Χωρίζουμε τη ζύμη και ανοίγουμε τα φύλλα, λαδώνοντας κάθε φύλλο και στρώνουμε τη γέμιση στη μέση.

Χαράζουμε τη πίτα και αφού τη λαδώσουμε καλά από πάνω και τη ραντίσουμε με λίγο νεράκι τη ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ο C για 1 ώρα.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr