Ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων ή αλλιώς το καρπούζι πρωταγωνιστεί με τα φανταχτερά του χρώματα στο ελληνικό καλοκαίρι. Πως μπορούμε άλλωστε να αρνηθούμε την δροσιά και την γλυκιά του γεύση; Το καρπούζι τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί βασικό γλύκισμα μετά το μεσημεριανό γεύμα, στο βραδινό μας ή ακόμα και σαν ενδιάμεσο δροσερό σνακ με μια φέτα καρπούζι στο χέρι.
Η διατροφική ετικέτα του καρπουζιού:
Το καρπούζι περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και όχι μόνο σάκχαρα και νερό όπως συνηθίζεται να λένε. Ας ρίξουμε μια ματιά στην ετικέτα του:
Το καρπούζι περιέχει μόνο 60 θερμίδες ανά μερίδα (200 γρ) ενώ περιέχει περίπου 91% νερό και αρκετές φυτικές ίνες! Επίσης αποτελεί τροφή πλούσια σε βιταμίνες Α , θειαμίνη, B6, C, λυκοπένιο, κάλιο, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Είναι μια αξιοσημείωτη πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών με σημαντικές προστατευτικές και ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας και όχι μόνο.
Όχι, λοιπόν, το καρπούζι δεν παχαίνει όπως συνηθίζεται να λένε… Άλλωστε, κανένα τρόφιμο ή ρόφημα δεν παχαίνει από μόνο του, αρκεί να το καταναλώνουμε με μέτρο για να μη βαραίνουμε τη ζυγαριά του ενεργειακού ισοζυγίου μας μόνο από τη μία πλευρά (όπου ενεργειακό ισοζύγιο = ενέργεια που προσλαμβάνουμε + ενέργεια που δαπανούμε).
Στην αρχαιότητα, μάλιστα, το καρπούζι είχε και καλλυντικές ιδιότητες, ενώ το χρησιμοποιούσαν και σαν μέσο ενυδάτωσης. Εκτός από φρέσκο, καταναλώνεται ψημένο στη σχάρα, σε γλυκιά πίτα και σαν γλυκό του κουταλιού.
Πρωτότυπες ιδέες για κατανάλωση καρπουζιού:
• Σερβίρετε το καρπούζι σας με μια μερίδα τυρί (λευκό ή κίτρινο), έτσι θα έχετε ένα ελαφρύ γεύμα με εναλλασσόμενη αλμυρή-γλυκιά γεύση!
• Γρανίτα καρπουζιού: βάλτε τα παγωμένα κομμάτια καρπουζιού (χωρίς τα κουκούτσια) στο μπλέντερ μαζί με λίγο χυμό λεμόνι και πάγο. Μετά το ανακάτεμα σερβίρετε σε ένα ποτήρι και απολαύστε!
• Smoothie καρπουζιού: βάλτε τα παγωμένα κομμάτια καρπουζιού (χωρίς τα κουκούτσια) στο μπλέντερ μαζί με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και λίγο μέλι. Ανακατεύστε και έχετε ένα ισορροπημένο και δροσερό πρωινό γεύμα!
Γνωρίζετε ότι: Το πιο μεγάλο καρπούζι στο κόσμο ζύγιζε 121 κιλά. Καλλιεργήθηκε από τον Lloyd Bright, κάτοικο της πολιτείας Αρκάνσας των ΗΠΑ, και κατέχει το ρεκόρ Γκίνες από το 2005!!
Πηγή : http://www.nutrimed.gr