Η σκοτεινή πλευρά της σεροτονίνης

images_0aaaaabproza.jpeg

Η ανακάλυψη της σεροτονίνης, της γνωστής και ως «ορμόνη της ευτυχίας», οδήγησε τελικά στην ανάπτυξη του αντικαταθλιπτικών φαρμάκων όπως το Prozac.

Όμως, παρά το γεγονός ότι συνταγογραφούνται ως θεραπεία για το άγχος, τα φάρμακα αυτά (επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης ή SSRI) που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, είχαν μια παράξενη και μυστηριώδη παρενέργεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αρχικά έκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο αγχώδεις ή να έχουν ακόμη και τάσεις αυτοκτονίας.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, διαπίστωσε ότι, σε αντίθεση με την δημοφιλή πεποίθηση ότι η σεροτονίνη προωθεί μόνο τα καλά συναισθήματα, έχει και μια σκοτεινή πλευρά.

Ερευνητές στις ΗΠΑ υπέβαλαν σε ένα ήπιο ηλεκτροσόκ πειραματόζωα και διαπίστωσαν ότι ενεργοποιούνταν νευρώνες που παράγουν σεροτονίνη σε μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι εμπλέκεται με τη διάθεση και την κατάθλιψη. Τεχνητή αύξηση της δραστηριότητας αυτών των νευρώνων, έκανε επίσης τα ποντίκια να έχουν άγχος.

Χρησιμοποιώντας εξελιγμένο εξοπλισμό για την παρακολούθηση του εγκεφάλου των ποντικιών, οι επιστήμονες από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας «χαρτογράφησαν» το βασικό κύκλωμα «που ελέγχει το φόβο και το άγχος» και οδηγείται από τη σεροτονίνη.

Ο καθηγητής Thomas Kash, ένας από τους ερευνητές, δήλωσε: «Η ελπίδα μας είναι ότι θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε ένα φάρμακο που θα αναστέλλει αυτό το κύκλωμα και ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να τα λαμβάνουν μόνο για τις πρώτες εβδομάδες της χρήσης SSRI, για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο. Γενικότερα, η διαπίστωση αυτή μας δίνει μια βαθύτερη κατανόηση των δικτύων του εγκεφάλου που ελέγχουν το άγχος και τον φόβο στα θηλαστικά».

Τα SSRI είναι συνήθως τα φάρμακα πρώτης επιλογής για την κατάθλιψη, επειδή έχουν γενικά λιγότερες παρενέργειες. Μπορεί να δημιουργούν προβλήματα στην αρχή, αλλά με τον χρόνο αυτά ξεπερνιούνται.

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες των φαρμάκων αυτών μπορεί να περιλαμβάνουν υπερδιέγερση, τρέμουλο, άγχος, αίσθημα αδυναμίας ή αδιαθεσίας, ζάλη, θολή όραση, χαμηλή λίμπιντο, δυσκολία επίτευξης οργασμού.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/