Η ζάχαρη είναι στο μυαλό μας – κυριολεκτικά

images_0aaaaasugar-icumsa.jpg

Ο εγκέφαλος λαμβάνει ενεργά σάκχαρα από το αίμα, όπως ανακάλυψαν Γερμανοί επιστήμονες, σε μια μελέτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξελίξεις στη θεραπεία του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Τα κύτταρα του εγκεφάλου μας – που έχουν την υψηλότερη κατανάλωση ζάχαρης από τα αντίστοιχα όλων των υπόλοιπων οργάνων – ελέγχουν τον μεταβολισμό και το αίσθημα της πείνας περισσότερο από ό, τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πολυτεχνείο του Μονάχου.

Πριν από την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cell, οι περισσότεροι επιστήμονες πίστευαν ότι η κίνηση του σακχάρου στον εγκέφαλο ήταν μια καθαρά παθητική διαδικασία. Αλλά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα κύτταρα του εγκεφάλου θα μπορούσαν να έχουν πιο σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού από ό, τι νομίζαμε στο παρελθόν.

Ο Matthias Tschöp, Διευθυντής του Τμήματος Μεταβολικών Νοσημάτων, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα μας έδειξαν για πρώτη φορά ότι οι βασικές μεταβολικές και συμπεριφορικές διαδικασίες δεν ρυθμίζονται μέσω νευρωνικών κυττάρων και ότι και άλλοι τύποι κυττάρων στον εγκέφαλο, όπως τα αστροκύτταρα, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Αυτή η διαπίστωση θα μπορούσε να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρούμε αρκετά αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα για τον διαβήτη και την παχυσαρκία έως τώρα».

Χρησιμοποιώντας τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων, μια ειδική τεχνική απεικόνισης του εγκεφάλου, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αποδείξουν ότι οι ορμόνες όπως η ινσουλίνη και η λεπτίνη δρουν ειδικά σε αυτά τα κύτταρα του εγκεφάλου ώστε να ρυθμίσουν την πρόσληψη ζάχαρης στον εγκέφαλο, σαν ένας «διακόπτη ζάχαρης».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έλλειψη υποδοχέων ινσουλίνης στην επιφάνεια των αστροκυττάρων οδήγησε σε μικρότερη δραστηριότητα στους νευρώνες που αποτελούν τροχοπέδη για την πρόσληψη τροφής ως μέρος της ρύθμισης του μεταβολισμού μας από τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα πρέπει τώρα να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για να ρυθμίσετε το παλιό μοντέλο του καθαρά νευρικού ελέγχου της πρόσληψης τροφής και του μεταβολισμού, ώστε να ενσωματωθεί και ο σημαντικός ρόλος των αστροκυττάρων.

Η καλύτερη κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των κυττάρων θα οδηγήσει σε νέες μεθόδους για τον περιορισμό του εθισμού στη ζάχαρη και θα βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση των αυξανόμενων προβλημάτων της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Η Cristina García-Cáceres, νευροβιολόγος στο Κέντρο Διαβήτη Helmholtz στο Μόναχο και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά τουλάχιστον τώρα έχουμε μια καλύτερη ιδέα για το πού να εστιάσουμε».

Μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αποκάλυψε τον Απρίλιο ότι ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη έχει τετραπλασιαστεί σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 35 χρόνια.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/