“Έξυπνα” τρόφιμα… έξυπνες ιδέες!

images_0aaaaacleverfoo.jpg

Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής αλλά και του «διατροφικού οικοσυστήματος» της χώρας μας. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής με τα έτοιμα γεύματα και το γρήγορο φαγητό έχουν «χαλάσει» αυτή τη σχέση, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να απομακρύνονται από το μεσογειακό πρότυπο στην καθημερινότητά τους.

Η επιστροφή στη μεσογειακή διατροφή μπορεί να γίνει κάνοντας πιο συνειδητές και μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Παράλληλα, όμως, στην αλλαγή αυτή έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια και η βιομηχανία τροφίμων, αλλάζοντας τη σύσταση ορισμένων τροφίμων και δίνοντάς τους πιο «μεσογειακό» χαρακτήρα. Το ελαιόλαδο ως η βάση της μεσογειακής διατροφής αποτελεί βασικό συστατικό αυτής της μετατροπής!

Έτσι παρατηρούμε στην αγορά αλλαντικά στα οποία έχει αντικατασταθεί στον μέγιστο βαθμό το ζωικό λίπος με παρθένο ελαιόλαδο. Με τον τρόπο αυτό τα προϊόντα αυτά αποτελούν μια πιο ισορροπημένη διατροφική επιλογή για μικρούς και μεγάλους, αφού πλέον έχουν σημαντικά μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος, περιέχουν τα μονοακόρεστα λιπαρά του ελαιολάδου και παράλληλα διατηρούν τη γεύση των κλασσικών αλλαντικών. Το ελαιόλαδο ωστόσο μπορεί να γίνει και συστατικό εμπλουτισμού τροφίμων ενισχύοντας το ήδη ωφέλιμο διατροφικό προφίλ αυτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μαλακές μαργαρίνες εμπλουτισμένες με ελαιόλαδο, των οποίων η θρεπτική σύσταση ενισχύεται με τα μονοακόρεστα λιπαρά του ελαιολάδου. Έτσι χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα προϊόντα ως επιλογές μαγειρικής ή ως συστατικό επάλειψης στο πρωινό, εισάγουμε το ελαιόλαδο σε γεύματα που κανονικά δε θα υπήρχε! Αντίστοιχα στην αγορά εντοπίζουμε και άλλα τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά με ελαιόλαδο (π.χ. γιαούρτι) όπου μέρος των ζωικών λιπαρών αντικαθίσταται από ελαιόλαδο. Παίρνοντας το παράδειγμα και την έμπνευση μπορούμε και εμείς να «εμπλουτίσουμε» φαγητά δική μας παρασκευής με τα καλά λιπαρά του ελαιολάδου με τον πιο απλό τρόπο: χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο αντί του ζωικού βουτύρου σε συνταγές γλυκών αλλά και φαγητών όπως μακαρόνια κλπ.

Μπορείτε και εσείς να ξαναβάλετε το ελαιόλαδο στην καθημερινότητά σας χρησιμοποιώντας το ως βασικό λίπος μαγειρέματος αλλά και κάνοντας τους κατάλληλους συνδυασμούς από μια μεγάλη γκάμα τροφίμων, όπως αντικαθιστώντας τα αλλαντικά στο τοστ, στη μακαρονάδα ή στην πίτσα σας με αυτά που περιέχουν ελαιόλαδο ή φτιάχνοντας το αγαπημένο σας γλυκό με μια αντίστοιχη μαργαρίνη.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr