Πολλές φορές στην καθημερινότητά μας όλοι ανεξάρτητα από το ρόλο μας (γονείς, εργαζόμενοι, μαθητές κ.ά.) δίνουμε έμφαση και αγχωνόμαστε στο ξεκίνημα της ημέρας να καταναλώσουμε ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό, όμως τι γίνεται μετά το πέρας αυτού; Τα ενδιάμεσα γεύματα, ή αλλιώς σνακ, αποτελούν πέρα από το πρωινό μια εξίσου σημαντική διατροφική συνήθεια στην καθημερινότητα των παιδιών. Ο ρόλος τους σχετίζεται με τον ανεφοδιασμό του οργανισμού μας με την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε μεταξύ των γευμάτων συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην επαρκή κάλυψη των διατροφικών μας αναγκών.
Άλλωστε θυμηθείτε… η κατανάλωση 3 κύριων γευμάτων και 2 ενδιάμεσων σνακ με ποικιλία ισορροπημένων διατροφικών επιλογών φαίνεται να έχει προστατευτικό ρόλο και στην εμφάνιση της παχυσαρκίας. Η κατανάλωση σνακ φαίνεται πως συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους, καθώς και στον καλύτερο έλεγχο του αισθήματος της πείνας.
Τι γίνεται, όμως, όταν οι ρυθμοί της καθημερινότητας λειτουργούν εναντίον μας;
Χωρίς αμφιβολία, οι σύγχρονοι ρυθμοί της ζωής είναι γρήγοροι και πιεστικοί με αποτέλεσμα πολλές φορές η ισορροπημένη διατροφή να έρχεται σε δεύτερη μοίρα! Λόγω του απαιτητικού προγράμματος, μένουμε πολλή ώρα νηστικοί, με αποτέλεσμα να νιώθουμε αδυναμία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ με το που επιστρέφουμε στο σπίτι, καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα φαγητού, κίνηση ματ για την αύξηση του βάρους. Από την άλλη, κάποιες μέρες τσιμπολογούμε συχνά για να καλύψουμε το αίσθημα της πείνας, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι οι διάφορες ‘‘λιχουδιές’’ μπορούν να μας φορτώσουν με πολλές θερμίδες, χωρίς να μας προσφέρουν τις περισσότερες φορές απαραίτητα θρεπτικά συστατικά!
Τι προδιαγραφές πρέπει, λοιπόν, να έχουν τα ενδιάμεσα γεύματα για… μικρούς και μεγάλους;
1. Να είναι προγραμματισμένα και ενσωματωμένα μέσα στο διατροφικό πρόγραμμα της ημέρας όπως και τα κυρίως γεύματα και να καταναλώνονται με «οδηγό» το αίσθημα της πείνας. Η ισορροπημένη διατροφή χρειάζεται οργάνωση, που σημαίνει ότι φεύγοντας από το σπίτι είναι σημαντικό να έχουμε πάρει μαζί τα τρόφιμα για τα ενδιάμεσα γεύματά μας τα οποία θα καταναλωθούν ανάλογα με το πρόγραμμα μας και το καμπανάκι της πείνας! Ισορροπημένες επιλογές μπορεί να είναι κράκερς ολικής άλεσης ή κουλούρι Θεσ/νίκης, ξηροί καρποί, μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτα κτλ
2. Να περιλαμβάνουν υγιεινές και θρεπτικές επιλογές από ποικιλία τροφίμων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά ώστε να εξασφαλίζεται η ποικιλία των θρεπτικών συστατικών. Ένας εύκολος τρόπος για να καταναλώσει κάποιος φρούτα ακόμα κι αν είναι στο δρόμο είναι να επιλέξει ένα συσκευασμένο 100% φυσικό χυμό φρούτων. Γνωρίζατε ότι 1 ποτήρι 100% φυσικού χυμού μπορεί να καλύψει τη 1 από τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών που χρειαζόμαστε καθημερινά; Από την άλλη πλευρά δεδομένο ότι τα λαχανικά είναι μια ομάδα τροφίμων που ίσως χρειάζονται επιπλέον προετοιμασία από εμάς για να πλυθούν, να κοπούν κτλ μπορούν να ενσωματωθούν σε διάφορες μαγειρικές παρασκευές. Για παράδειγμα, ένα κομμάτι σπιτικής πίτας με λαχανικά και κάποια πηγή πρωτεΐνης όπως κοτόπουλο ή τυρί μπορεί να είναι ένα γευστικό, χορταστικό και ταυτόχρονα ισορροπημένο σνακ που μπορεί να πάρει μαζί του κάποιος στη δουλειά, στο σχολείο αλλά ακόμα και στο δρόμο. Κι αν αυτό φαντάζει… «μπελαλίδικο», όπως συχνά αναφέρουν οι νοικοκυρές, η χρήση έτοιμου κατεψυγμένου φύλλου μπορεί να κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα και… ισορροπημένα! Αλλά ακόμα και για εσάς που δεν έχετε χρόνο ούτε γι’ αυτό μπορείτε να αγοράσετε έτοιμες κατεψυγμένες πίτες ή πιτάκια από τα σούπερ μάρκετ που θέλουν μόνο ψήσιμο και είναι σίγουρα πολύ καλύτερες επιλογές από το… delivery!
3. Να προετοιμάζονται από το σπίτι, καθώς η διαθεσιμότητα των τροφίμων επηρεάζει και τις επιλογές που θα κάνουμε. Έχοντας πάρει κάτι μαζί σας από το σπίτι αυτό αμέσως αμέσως είναι ένα στοιχείο που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής σας καθώς αποφεύγετε να καταναλώσετε τρόφιμα που μπορεί να παραγγείλετε τα οποία είναι χαμηλής θρεπτικής αξίας καθώς είναι πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά. Αντίστοιχα, αν το παιδί σας δεν είναι πρόθυμο να καταναλώσει ενδιάμεσα γεύματα ή προτιμάει σνακ χαμηλής θρεπτικής αξίας, δημιουργήστε με τα παιδιά σας, θρεπτικά σνακ παίζοντας στην κουζίνα! Θα διασκεδάσουν και ταυτόχρονα θα εξοικειωθούν με τα τρόφιμα αλλά και τους κανόνες της ισορροπημένης διατροφής. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε σουβλάκια με φρούτα, ή κάποιο smoothie με γάλα, φρούτο όπως μπανάνα και αμύγδαλα, ή ακόμα και τοστάκια στα οποία μπορείτε να αντικαταστήσετε το λευκό ψωμί με ολικής άλεσης ή πολύσπορο και τη «γέμισή» του με άλλες γεύσεις, π.χ. τυρί χαμηλών λιπαρών σε σχήματα και φατσούλες, κοτόπουλο ή αυγό, λαχανικά της αρεσκείας του κομμένα με διάφορα σχήματα και μια σπιτική σάλτσα με γιαούρτι.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr