Σχεδόν κανένας μας δεν θέλει να τρώει το χρόνο του στα γυμναστήρια – οι περισσότεροι θα προτιμούσαμε να κάνουμε χιλιάδες άλλα πράγματα από το να ιδρώνουμε πάνω σε έναν διάδρομο ή στον πάγκο των κοιλιακών. Φανταστείτε λοιπόν, να μπορούσατε να τονώσετε το σώμα σας και να χάσετε βάρος, κάνοντας μόλις τρεις λεπτά άσκηση την εβδομάδα. Πολύ καλό για να είναι αληθινό; Οι ερευνητές έχουν άλλη άποψη.
Μελέτη στο Πανεπιστήμιο Loughborough δείχνει ότι σύντομες «εκρήξεις» υψηλής έντασης άσκησης, είναι εξίσου ευεργετικές για την υγεία με αρκετές ώρες συμβατικής γυμναστικής.
Οι γενικές οδηγίες φυσικής κατάστασης, μιλούν για άσκηση μέτριας έντασης για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα – 20 λεπτά την ημέρα ή 30 λεπτά πέντε φορές την εβδομάδα. Όμως, δεν είναι και πολλοί αυτοί που ακολουθούν αυτούς τους κανόνες: οι περισσότεροι από εμάς δεν βρίσκουμε τον ανάλογο χρόνο ή απλώς δεν έχουμε διάθεση να τρέχουμε ή να κάνουμε ποδήλατο και ασκήσεις με βάρη.
Αν παρόλα αυτά θέλετε να βελτιώσετε τα επίπεδα της φυσικής σας κατάστασης, τότε η Άσκηση Υψηλής Έντασης (High Intensity Training – HIT) αξίζει μια δοκιμή.
H ΗΙΤ είναι μια γρηγορότερη, απλούστερη εκδοχή της διαλειμματικής προπόνησης – κατά την οποία εναλλάσσετε έντονες ασκήσεις μικρής διάρκειας με σύντομα διαλείμματα αποκατάστασης. Με την HIT ενεργοποιείται το 80% των μυών του σώματος, ενώ με την ήπια άσκηση μόλις το 20-40%.
Ο καθηγητής Jammie Timmons του Πανεπιστημίου του Loughborough, έχει βρει μάλιστα ένα απλό πρόγραμμα άσκησης για όσους θέλουν να επωφεληθούν από τις έρευνές του και την HIT: «Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ασκείστε τρεις φορές την εβδομάδα, για τρεις έντονες περιόδους 20 δευτερολέπτων, με διάλειμμα δύο λεπτών ανάμεσά τους. Το μόνο όργανο γυμναστικής που χρειάζεστε είναι ένα ποδήλατο, στατικό ή όχι, ή ένα μια κωπηλατική. Ασκήσεις υψηλής επιβάρυνσης στο σώμα, όπως το τρέξιμο, δεν συνιστώνται».
Το θετικό είναι ότι οποιοσδήποτε μπορεί να ωφεληθεί από τη HIT: «Δεν έχει σημασία αν είστε υπέρβαροι ή εντελώς αγύμναστοι» λέει ο καθηγητής Timmons. Τα 20 δευτερόλεπτα είναι πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, άρα δεν υπάρχει κίνδυνος να το παρακάνετε, ενώ το μάξιμουμ της έντασης προσαρμόζεται στα μέτρα του καθενός. Είναι όμως φυσικό να ασκούμαστε τόσο σποραδικά; «Το μόνο που πρέπει να κοιτάξουμε είναι τα ζώα στην φύση», λέει ο καθηγητής Timmons. «Περνούν τον περισσότερο χρόνο τους καθισμένα και δραστηριοποιούνται μόνο για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα με μεγάλη ένταση, ώστε να πιάσουν την τροφή τους. Νομίζω ότι το ίδιο ισχύει για τους ανθρώπους. Δεν είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι να είμαστε εν κινήσει όλη την ώρα».
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/