Έχετε δει ποτέ πόσα διατροφικά σχήματα και δίαιτες κυκλοφορούν; Αρκεί μία γρήγορη ματιά στο διαδίκτυο για να δείτε ότι είναι… πολλά! Και αυτό γιατί αν υπήρχε μία ιδανική δίαιτα, τότε θα την χρησιμοποιούσαμε όλοι. Πολλές «διάσημες» δίαιτες που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς εφαρμόζονται ακόμα και σήμερα, το ερώτημα που τίθεται είναι: «Τελικά, μας προσφέρουν κάτι;»
Η γνώμη μας: Η πλήρης απαγόρευση οποιασδήποτε κατηγορίας τροφίμων δεν είναι ποτέ μια καλή ιδέα και σίγουρα δεν συνάδει με τις αρχές μίας σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Η στέρηση σίγουρα θα οδηγήσει σε σημαντικές διατροφικές ελλείψεις, όπως για παράδειγμα η έλλειψη ασβεστίου στα άτομα που το συγκεκριμένο διατροφικό σχήμα συστήνει να αποφεύγουν εντελώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα
Δίαιτα Atkins: Βασίζεται στο περιορισμό της πρόσληψης των υδατανθράκων όπως το ψωμί, το ρύζι και τα μακαρόνια. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι επιτρέπονται τα πρωτεϊνούχα και λιπαρά τρόφιμα (κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγό, βούτυρο, τυρί), ενώ μόνο μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες, αρχίζει να επιτρέπεται η κατανάλωση φρούτων και ολικής αλέσεως δημητριακών σε μικρές ποσότητες.
Η γνώμη μας: Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με υψηλή πρόσληψη λίπους και μάλιστα «κακού», κορεσμένου λίπους. Το συγκεκριμένο σχήμα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και να επιβαρύνει τη λειτουργία των νεφρών. Μην ξεχνάτε ότι τα τρόφιμα που αποκλείονται από το μενού, όπως τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και ορισμένα λαχανικά είναι τροφές, πλούσιες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά συστατικά και μέσα στα πολλαπλά οφέλη τους φαίνεται πως αποτελούν βασική προστατευτική ασπίδα του οργανισμού ενάντια σε μία πληθώρα χρονίων νοσημάτων, όπως ο καρκίνος.
Δίαιτα Dukan: Είναι μια δίαιτα 4 φάσεων. Στην αρχή το μενού περιλαμβάνει μόνο άπαχη πρωτεΐνη (κρέας, ψάρια, θαλασσινά, αυγά κτλ), στη 2η φάση προστίθενται μικρές ποσότητες λαχανικών, στην 3η φάση προστίθενται λίγα φρούτα και δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως, ενώ η 4η φάση είναι η συντήρηση. Ο στόχος είναι η απώλεια περίπου 3.5 κιλών ανά εβδομάδα.
Η γνώμη μας: Είναι αποδοτική αλλά στερείται επιστημονικών δεδομένων και μελετών. Επιπλέον μία τόσο στερητική δίαιτα, με ιδιαίτερα περιορισμένες θερμίδες που αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφίμων, είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει στην υπερκατανάλωση τροφής και στην επαναπρόσληψη των χαμένων κιλών, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της.
Η δημοτικότητα των «γρήγορων» διαιτών βασίζεται στην άγνοια του κοινού σχετικά με τις επιπτώσεις τους, αλλά και στη μεγάλη ανάγκη για γρήγορη απώλεια βάρους. Πράγματι, ο μόνος τρόπος για να χάσει κανείς βάρος είναι να προσλαμβάνει λιγότερες θερμίδες από τη διατροφή του σε σχέση με αυτές που δαπανά το σώμα του. Όμως, ο κοινός παρονομαστής των «επαναστατικών» διαιτών είναι ο μεγάλος και απότομος περιορισμός των θερμίδων που καταναλώνει κανείς καθημερινά, οδηγώντας σε μία γρήγορη απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας, και όχι λιπώδους ιστού. Μη ξεχνάτε άλλωστε ότι ο στόχος μίας προσπάθειας αδυνατίσματος δεν είναι μόνο να απαλλαγείτε από τα περιττά, αλλά και να διατηρήσετε το νέο σας βάρος!
Πηγή : http://www.nutrimed.gr