Τρώμε λιγότερο με την άσκηση;

images_1exer.jpeg

Η άσκηση είναι πιο αποτελεσματική από ότι η δίαιτα όταν θέλουμε να μειώσουμε τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνουμε καθημερινά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Loughborough, προσπάθησαν να διερευνήσει τον τρόπο που η άσκηση και η αυστηρή δίαιτα αλλάζουν τις σωματικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις των γυναικών απέναντι στο φαγητό.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ζητήθηκε από τις γυναίκες που συμμετείχαν να περιορίσουν τη θερμιδική τους πρόσληψη για 8 ώρες κατά 836 θερμίδες. Στη συνέχεια κλήθηκαν να φάνε ελεύθερα από έναν μπουφέ, όπου οι ερευνητές κατέγραφαν κρυφά όσα καταναλώνονταν.

Στο δεύτερο μέρος της έρευνας, οι ερευνητές ζήτησαν από τις γυναίκες να «κάψουν» τον ίδιο αριθμών θερμίδων που είχαν προηγουμένως κόψει από τη διατροφή τους, με μέτρια άσκηση που διαρκούσε 90 λεπτά. Στη συνέχει οι γυναίκες καλούνταν να φάνε ό, τι ήθελαν από μπουφέ και εν αγνοία τους καταγραφόταν οι επιλογές τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες κατανάλωναν 944 θερμίδες κατά μέσο όρο στον μπουφέ όταν είχαν προηγουμένως περιορίσει τη διατροφή τους, σε σύγκριση με 660 θερμίδες όταν είχαν προηγουμένως ασκηθεί.

Ο περιορισμός της τροφής προκάλεσε κατακόρυφη άνοδο της ορμόνης της πείνας, της γκρελίνης και πτώση στα επίπεδα του πεπτιδίου ΥΥ, το οποίο καταστέλλει την πείνα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα ευρήματα της πιλοτικής μελέτης έρχονται σε αντίθεση με στοιχεία από προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι η άσκηση κάνει τους ανθρώπους, και ιδιαίτερα τις γυναίκες, να τρώνε περισσότερο.
Η άσκηση δε μας κάνει πιο πεινασμένους σύμφωνα με τον Δρ Stensel

Ο Δρ Stensel από το πανεπιστήμιο του Loughborough, δήλωσε: «Δείξαμε ότι η άσκηση δεν μας κάνει πιο πεινασμένους ή δεν μας ενθαρρύνει να τρώμε περισσότερο – τουλάχιστον όχι τις αμέσως επόμενες ώρες. Το επόμενο βήμα είναι να δούμε αν το όφελος αυτό συνεχίζεται και μετά την πρώτη ημέρα άσκησης».

Ο Michael Trenell, καθηγητής Μεταβολισμού και Ιατρικής Τρόπου Ζωής στο πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι «πρόκειται για μια πιλοτική έρευνα που παρέχει μια σημαντική εικόνα για τη ρύθμιση της όρεξης και την άσκηση».

Ο καθηγητής Trenell τόνισε ότι τα αποτελέσματα σχετίζονται με τη διατήρηση του βάρους και τα κίνητρα που έχουμε και ότι η άσκηση από μόνη της δεν προκαλεί απώλεια βάρους: «Η έκταση της άσκησης που απαιτείται για να χάσουμε βάρος είναι πέρα ​​από τις δυνατότητες των περισσοτέρων ανθρώπων. Είναι σαφές ότι η ισορροπία της διατροφής και της άσκησης είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/