Τα 10 λάθη της δίαιτας

images_0amistake.jpg

Ενώ προσπαθείς εδώ και καιρό να μπεις στο αγαπημένο σου τζιν… ενώ τόσα χρόνια «κόβοντας» το βραδινό έχανες βάρος, αλλά τώρα δεν πιάνει πια… ενώ γυμνάζεσαι τακτικά το τελευταίο διάστημα …η ζυγαριά έχει «κολλήσει»! Τι πραγματικά μπορεί να συμβαίνει;;;

10 λόγοι-λάθη που μπορεί να σου δώσουν τις απαντήσεις σε όλα όσα σε προβληματίζουν

1)Βασίζεσαι σε δίαιτες express
Αποφασισμένος να χάσεις 10 κιλά γρήγορα, αποφασίζεις να στραφείς σε μία δίαιτα που υπόσχεται γρήγορη κι ανώδυνη απώλεια βάρους. Μπορεί μάλιστα, να συμβιβαστείς με το να καταναλώνεις μόνο λαχανόσουπες ή γκρέιπφρουτ κάθε μέρα. Έτσι, θα μειώσεις τις ημερήσιες ενεργειακές σου ανάγκες σε λιγότερες από 1.000 θερμίδες ανά ημέρα και θα νιώθεις σίγουρος πως τα κιλά και το λίπος θα φύγουν μακριά. Το ζητούμενο όμως είναι πως μία διατροφή αυτού του είδους δε μπορεί να υιοθετηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να επιφέρει φθορές στον οργανισμό σου, τόσο διατροφικά όσο και σωματικά. Διότι εκτός των άλλων, όταν προσλαμβάνουμε τόσο λίγες θερμίδες, εκπαιδεύουμε το μεταβολισμό μας να επιβραδύνει τις καύσεις του. Επομένως , όταν επιστρέψουμε σε μία ‘φυσιολογική διατροφή’, το σώμα μας πλέον θα καίει με πιο αργό ρυθμό τις θερμίδες που παίρνει κι αυτό θα οδηγήσει σταδιακά στην επαναπρόσληψη βάρους.

2) Παραλείπεις το πρωινό
Η παράλειψη του πρωινού δείχνει να είναι ένας απλός τρόπος να «κόψουμε» θερμίδες, όμως στην πραγματικότητα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας μας! Αυτή λοιπόν η παράλειψη μπορεί να οδηγήσει σε απερίσκεπτη κατανάλωση γευμάτων στη δουλειά, σε ασυναίσθητο τσιμπολόγημα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και σε κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού στο μεσημεριανό χωρίς να το υπολογίζουμε. Αντίθετα, ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτείνη και φυτικές ίνες (όπως γάλα με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης) μπορεί να ρυθμίσει την πείνα μας για όλη την ημέρα. Άλλωστε, οι περισσότερες μελέτες δείχνουν πως άτομα που καταναλώνουν πρωινό γεύμα έχουν πιο αυξημένες πιθανότητες να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος.

3) Δεν σπουδαιολογείς το τσιμπολόγημα
Μπορεί να μετράς τις θερμίδες σε όλα τα γεύματα, αλλά τι γίνεται με τις θερμίδες των μικρότερων γευμάτων; Αυτή η σακούλα με τα κουλούρια στο γραφείο, οι διάφορες λιχουδιές στην κουζίνα, το κομματ – άκι τούρτας στο πάρτυ γενεθλίων, η δοκιμή από το παγωτό του γιού σας. Όλα αυτά που ασυναίσθητα μπορεί να γίνουν, χωρίς να τα υπολογίσουμε και που θα μπορούσαν να σαμποτάρουν μία καλά σχεδιασμένη κατά τα άλλα διατροφή. Για να είσαι πιο σωστός, λοιπόν, στην καταμέτρηση θερμίδων, χρησιμοποίησε την τεχνολογία π.χ το smartphone σου ή ένα σημειωματάριο για να ‘παρακολουθείς’ την κάθε σου μπουκιά.

4) Δεν καταναλώνεις καθόλου ενδιάμεσα γεύματα!
Ενώ τα απρόσεκτα σνακ μπορούν να αποτελέσουν μαξιλαράκι γύρω από την κοιλιά σου, τα σχεδιασμένα γεύματα μπορούν να κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Τα άτομα που καταναλώνουν πολλά ενδιάμεσα σνακ την ημέρα είναι πιθανόν να ελέγχουν την πείνα τους πολύ καλύτερα και αυτό να έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. Τα ενδιάμεσα μικρογεύματα σε βοηθούν να διατηρήσεις το μεταβολισμό σου σε εγρήγορση και σε εφοδιάζουν με λίγη ενέργεια ώστε να μεταβείς πιο ‘ελαφρά’ στο επόμενο κύριο γεύμα σου. Αν το μικρογεύμα σου είναι πλούσιο σε πρωτεḯνες μπορεί να διατηρήσει τον κορεσμό για τουλάχιστον 2-3 ώρες. Έχοντας λίγους ανάλατους κι άψητους ξηρούς καρπούς μαζί σου , κάνεις μία ιδιαίτερα θρεπτική και χορταστική επιλογή.

5) Υπερβάλλεις με τα προϊόντα χαμηλών λιπαρών
Τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή σου. Απλά να θυμάσαι πως τα χαμηλά λιπαρά δεν είναι το ίδιο με τις χαμηλές θερμίδες, και έτσι… δεν δικαιολογείται η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας. Σκεπτόμενος τα χαμηλά λιπαρά είναι πιο εύκολο να παρασυρθείς στην κατανάλωση μεγαλύτερων κομματιών από την πίτα ή το κέικ που σου προσφέρουν, παρά αν τελικά κατανάλωνες το κανονικό προϊόν. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις πόσο λίπος, ζάχαρη ή θερμίδες προσλαμβάνεις είναι να ελέγχεις τις ετικέτες των τροφίμων.

6) «Πίνεις» πολλές θερμίδες
Κατά την καταμέτρηση θερμίδων, πολλοί από εμάς τείνουμε να παραβλέπουμε τι υπάρχει στα ποτά μας. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος αν σκεφτεί κανείς ότι κάποιοι φανταχτεροί καφέδες με κρέμα, σαντιγί ή σιρόπι και αλκοολούχα ποτά έχουν περισσότερες από 500 θερμίδες. Και το χειρότερο είναι πως οι υγρές θερμίδες δεν περιορίζουν τόσο πολύ την πείνα. Μην ξεχνάς ότι όλες οι θερμίδες μετράνε, από όποιο τρόφιμο ή ρόφημα κι αν προέρχονται!

7) Πίνεις πολύ λίγο νερό
Αυτό είναι από τα πιο απλά λάθη που μπορείς εύκολα να διορθώσεις σε μία διατροφή. Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό της υγείας μας και του οργανισμού μας. Αν αφήσεις τον εαυτό σου να αφυδατωθεί, τότε το σώμα σου αρχίζει να υπολειτουργεί κι αυτό συνεπάγεται πιο αργή απώλεια βάρους. Γι’ αυτό, δοκιμάστε να προσθέσεις ένα ακόμα ποτήρι νερό μαζί με κάθε γεύμα και σνακ.

8) Παραγγέλνεις συχνά απέξω
Είναι μία πολύ εύκολη, νόστιμη και γρήγορη επιλογή μετά από μία κουραστική μέρα και δύσκολα μπορείς να αντισταθείς στις αγαπημένες γεύσεις ή τις τηγανιτές πατάτες που έρχονται μαζί με την παραγγελία. Πρόσεξε όμως, γιατί το να παραγγέλνεις γίνεται πολύ εύκολα συνήθεια. Φρόντισε τουλάχιστον να επιλέγεις πάντα σαλάτα και όχι κάθε φορά κόκκινο κρέας!

9) Υπερεκτιμάς την άσκηση που κάνεις
Πηγαίνεις καθημερινά στο γυμναστήριο, ασχολείσαι με ομαδικά αθλήματα και κολύμπι προκειμένου να φτάσεις συντομότερα στο στόχο σου. Όμως, είναι πολύ σύνηθες να υπερεκτιμάς την καθημερινή σου άσκηση και τις θερμίδες που καις πραγματικά, με αποτέλεσμα να καταλήγεις να τρως μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού μετά από την προπόνηση, σε σχέση με αυτές που πραγματικά χρειάζεται το σώμα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Προσπάθησε, λοιπόν, να καταναλώνεις ένα μικρό γεύμα, π.χ φρούτο ½ – 1 ώρα πριν από την άσκηση, ελαττώνοντας έτσι τις πιθανότητες να πεινάσεις πολύ κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση. Κάνε την άσκηση σύμμαχο στον έλεγχο του ενεργειακού ισοζυγίου και όχι εχθρό σου!

10) Θέτεις μη ρεαλιστικούς στόχους
Αν λες στον εαυτό σου πως πρέπει να χάσεις 3 κιλά την πρώτη εβδομάδα, είναι αρκετά πιθανό να οδηγηθείς σε αποτυχία. Έτσι, αν χάσεις 0.5- 1 κιλό την εβδομάδα (όπως άλλωστε λένε και οι συστάσεις), αντί να το γιορτάσεις, είναι πιθανό να απογοητευτείς που δεν πέτυχες το στόχο σου. Ένας ρεαλιστικός κι εφικτός στόχος είναι το κίνητρο και το μυστικό μίας επιτυχημένης δίαιτας.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr