Πολλές φορές θα έχετε αναρωτηθεί γιατί το παιδί σας αποζητά τη γλυκιά γεύση, όπως και εσείς, και κατά πόσο φυσιολογική είναι αυτή η «τάση»… Όταν, μάλιστα, προσπαθείτε να ελέγξετε το βάρος σας, συνήθως τα γλυκά τρόφιμα είναι αυτά που εξοστρακίζονται πρώτα από τη δίαιτά σας. Είναι τελικά απαραίτητο; Οι ειδικοί λένε, ότι η προτίμησή μας προς τη γλυκιά γεύση είναι έμφυτη και καθολική και ότι «λύσεις υπάρχουν» όταν θέλουμε να προσέξουμε τη σιλουέτα μας. Τι ισχύει τελικά;
Το θέμα αυτό απασχόλησε και τις εργασίες του 22ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Παχυσαρκίας, που πραγματοποιήθηκε στις 6-9 Μαΐου στην Πράγα, και έδωσε κάποιες ενδιαφέρουσες απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα.
Η επιθυμία για γλυκιά γεύση διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο
Σύμφωνα με την Δρ. H. Tuorila, Καθηγήτρια Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, «η έλξη προς τη γλυκιά γεύση εξηγείται από πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων». Σύμφωνα με την ίδια, μελετώντας πληθυσμό διδύμων Βρετανών και Φιλανδών, κατέληξε ότι η προτίμηση στη γλυκιά γεύση διαφέρει σημαντικά μεταξύ των δύο φύλων, ενώ με την ηλικία φαίνεται να μειώνεται στις γυναίκες και να αυξάνεται στους άντρες.
Πώς η τάση μας για γλυκό δεν θα επηρεάσει το σωματικό μας βάρος;
Στις μέρες μας, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές επιλογές τροφίμων και ροφημάτων που μπορούν να καλύψουν την επιθυμία μας για γλυκιά γεύση, με λιγότερες έως και μηδενικές θερμίδες. Η Δρ. F. Bellisle, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Γαλλίας, παρουσίασε στο Συνέδριο αποτελέσματα πληθώρας επιστημονικών δεδομένων των τελευταίων 25 ετών, αναφορικά με την έμφυτη «αγάπη» για τη γλυκιά γεύση, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά και την επίδρασή τους στην όρεξη και τη διαχείριση του βάρους. Σύμφωνα με τη καθηγήτρια, «τα υπάρχοντα δεδομένα υποστηρίζουν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν στον καλύτερο έλεγχο του βάρους μας καλύπτοντας παράλληλα την επιθυμία για γλυκιά γεύση. Τα άτομα που συμπεριλαμβάνουν τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά στη διατροφή τους είναι λιγότερο πιθανό να υπερκαταναλώνουν άλλα γλυκά τρόφιμα που περιέχουν περισσότερες θερμίδες, δηλαδή ενδέχεται να παρουσιάζουν μειωμένη όρεξη για κατανάλωση επιπλέον γλυκών προϊόντων».
«Όχι» στη στέρηση της γλυκιάς γεύσης, «Ναι» στις έξυπνες επιλογές
Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά (όπως η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια), είναι εγκεκριμένα και ασφαλή συστατικά, «έξυπνες επιλογές», που μπορούν να καλύψουν την επιθυμία μας για γλυκιά γεύση, αλλά με λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα κανονικά προϊόντα, όπως π.χ. στην περίπτωση του light ζελέ, παγωτού κτλ, ή ακόμα και με πρακτικά μηδενικές θερμίδες στην περίπτωση των ροφημάτων και αναψυκτικών light ή zero. Αυτό που έχει σημασία λοιπόν είναι να θυμόμαστε ότι, τα γλυκά τρόφιμα και ροφήματα μπορούν να έχουν θέση στη διατροφή μας, με την προϋπόθεση ότι καταναλώνονται με μέτρο και στα πλαίσια μιας υγιεινής, ισορροπημένης και σωματικά δραστήριας ζωής.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr