Περπάτημα με το… αζημίωτο

images_1walk.jpg

Υπάρχουν πολλοί τρόποι και διαφόρων ειδών κίνητρα που μπορούν να κινητοποιήσουν τους ανθρώπους. Ένας από τους πλέον… σίγουρους είναι φυσικά τα χρήματα: αυτό προφανώς σκέφτηκαν οι δημιουργοί της Bitwalking, ενός καινούριου ψηφιακού νομίσματος με το οποίο ανταμείβεται η κίνηση. Το κόνσεπτ της ιδέας είναι ότι όσο περισσότερο περπατά κάποιος, τόσα περισσότερα χρήματα βγάζει!

Μια ειδική εφαρμογή για smartphones καταγράφει τα βήματα του κατόχου και πιστώνει τον λογαριασμό του με ένα Bitwalking (BW) για κάθε 10.000 βήματα (περίπου οκτώ χιλιόμετρα). Οι χρήστες θα μπορούν, σε πρώτη φάση, να αγοράζουν προϊόντα από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, στο οποίο οι τιμές θα είναι τόσο σε δολάρια όσο και σε BW.

Το application χρησιμοποιεί το GPS του κινητού τηλεφώνου και τις ασύρματες συνδέσεις Wi-Fi για να υπολογίσει την απόσταση που διανύει κάποιος, ώστε να αμειφθεί αναλόγος. Πάντως, το συνολικό ποσό BW που θα μπορεί να πιστωθεί κάποιος μέσα μια μέρα, θα είναι τρία BW, δηλαδή περίπου 30.000 βήματα ή 24 χιλιόμετρα – ξεχάστε τον μαραθώνιο ή το χακάρισμα!

Το εγχείρημα του Bitwalking έχει ήδη προσελκύσει χρηματοδότηση ύψους περίπου δέκα εκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως από Ιάπωνες επενδυτές, οι οποίοι στηρίζουν και τη δημιουργία μιας τράπεζας που θα μεσολαβεί για τις συναλλαγές που γίνονται με BW. Οι χρήστες θα μπορούν να μεταφέρουν από το ηλεκτρονικό πορτοφόλι τους νομίσματα BW σε άλλους χρήστες.

Σταδιακά, θα υπάρξει και μια κυμαινόμενη ισοτιμία του BW με τα κανονικά νομίσματα, καθώς στο ξεκίνημα οι δημιουργοί του την όρισαν αυθαίρετα σε 1 δολάριο ίσον 1 BW. Όσο πιο δύσκολα όμως γίνονται δεκτές οι συναλλαγές σε BW, τόσο θα πέφτει η ισοτιμία του. Επίσης, ένα νόμισμα που «παράγεται» τόσο εύκολα, απλώς με το περπάτημα, θα είναι μάλλον δύσκολο να διατηρήσει την ισοτιμία του. Πάντως, μέσω της ιστοσελίδας του Bitwalking (www.bitwalking.com), όπου οι χρήστες δηλώνουν συμμετοχή στο νόμισμα, η εταιρεία που το δημιούργησε, θα μπορεί να έχει έναν έλεγχο πάνω στον αριθμό των χρηστών, άρα στην προσφορά του νομίσματος και συνεπώς στην ισοτιμία του.

Ήδη, η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών Murata ετοιμάζει ένα «έξυπνο» βραχιόλι, το οποίο θα «τρέχει» την εφαρμογή που θα δείχνει στον χρήστη πόσα BW κερδίζει περπατώντας. Αλλά και ορισμένες εταιρείες κατασκευής αθλητικών και άλλων υποδημάτων εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το νέο νόμισμα, ενώ σε συζητήσεις για συνεργασία βρίσκεται και μια βρετανική τράπεζα.

Οι δύο δημιουργοί του νομίσματος Νισάν Μπαχάρ και Φράνκι Ιμπέζι είχαν πέρυσι παρουσιάσει στο Ναϊρόμπι της Κένυας το Keepod, ένα USB stick κόστους μόνο επτά δολαρίων, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως υπολογιστής. Μεταξύ των σχεδίων τους για το νέο νόμισμα, είναι μελλοντικά όσοι εργοδότες θέλουν, να πληρώνουν τους εργαζόμενους ένα μέρος του μισθού τους σε BW, ώστε οι τελευταίοι να διατηρούνται σε φόρμα.

Εκτιμάται ότι ένας μέσος άνθρωπος σε μια ανεπτυγμένη χώρα θα κέρδιζε από το περπάτημα του γύρω στα 15 BW το μήνα, ενώ στις φτωχές χώρες, όπου οι άνθρωποι αναγκάζονται να περπατούν περισσότερο, τα BW θα είναι πιο πολλά. Γι’ αυτό, το νόμισμα μπορεί να έχει μεγαλύτερη απήχηση στις υπό ανάπτυξη χώρες.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/