Ο ρόλος του γιαουρτιού στην καλοκαιρινή μας διατροφή.

images_0aaayogurt.jpg

Ελαφρύ και δροσιστικό, με φρούτα ή δημητριακά, σκέτο ή με μέλι , ως πρωινό ή βραδινό γεύμα το γιαούρτι είναι η εύκολη λύση για όλες τις ώρες.

Η ικανότητα του να διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα του γάλακτος ενώ παράλληλα να ελαχιστοποιεί τα μειονεκτήματα του το καθιστούν απαραίτητο στο τραπέζι κάθε οικογένειας.

Άλλωστε σύμφωνα με στατιστικές μελέτες η κατανάλωση γιαουρτιού φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του μέσου όρου ζωής.

Ο Kώδικας Τροφίμων ορίζει ως γιαούρτι το προϊόν που προκύπτει από τη πήξη του νωπού γάλακτος (αγελάδας, προβάτου κ.λ.π ) με την επίδραση καλλιέργειας ζύμης. Η ζύμωση γίνεται με την καλλιέργεια των βακτηρίων Lactobacillus και Streptococcus. Η όξινη γεύση του, χαρακτηριστική ιδιότητά του, οφείλεται στα βακτήρια αυτά τα οποία αλλάζουν την γεύση, χωρίς να στερούν όμως τη θρεπτική αξία του αρχικού προϊόντος, του γάλακτος. Γι΄ αυτό και το γιαούρτι όχι μόνο συστήνεται, αλλά ορισμένες φορές επιβάλλεται στη καθημερινή διατροφή μικρών και μεγάλων

Το γάλα παρά τη μεγάλη θρεπτική του αξία μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές επιδράσεις κυρίως στα παιδιά και βρέφη με έλλειψη της λακτάσης, ενός ενζύμου απαραίτητου για τη διάσπαση της λακτόζης από τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης πιστεύεται ότι κατά την πέψη των πρωτεϊνών του, δημιουργούνται αλλεργιογόνες ουσίες που ευθύνονται για διάρροια & κράμπες στο στομάχι. Με τη βοήθεια των βακτηριδίων ένα μέρος της λακτόζης αποικοδομείται σε γαλακτικό οξύ κάνοντας το γιαούρτι ανεκτό από τον οργανισμό των μωρών με έλλειψη λακτάσης. Οι πρωτείνες (τυρίνες) του γάλακτος επίσης παθαίνουν μερική διάσπαση βοηθώντας τον μεταβολισμό τους από το πεπτικό σύστημα που ακόμα διαμορφώνεται. Συνεπώς το γιαούρτι δεν αποτελεί μόνο την πιο δροσιστική πηγή πρωτεϊνών αλλά και την πιο ευκολοχρησιμοποίητη για βρέφη και παιδιά.

Το γιαούρτι δεν είναι απλά ένα υποκατάστατο του γάλακτος, αλλά ένα ολοκληρωμένο γεύμα που δίνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.

Έτσι λοιπόν από το γιαούρτι παίρνουμε βιταμίνη Α η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη & την καλή όραση. Παίρνουμε ακόμα βιταμίνη D έναν σύμμαχο κατά της ραχίτιδας, βιταμίνη C η οποία φαίνεται οτι διατηρεί αντιγηραντικές ικανότητες καθώς και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Εδώ έχουμε το εξής φαινόμενο: Με την επεξεργασία του γάλακτος μειώνεται η βιταμίνη Β12 ενώ αυξάνεται η Β6. Η περιεκτικότητα των άλλων βιταμινών συμπλέγματος της βιταμίνης Β παραμένει σταθερή. Το γιαούρτι επίσης είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο, δύο ουσίες που δίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αφομοιώνονται πιο εύκολα από τον οργανισμό. Ένα κεσεδάκι γιαούρτι περιέχει την μισή περίπου ποσότητα ασβεστίου από όση χρειαζόμαστε καθημερινά και πρωτεΐνες σε ανάλογη ποσότητα με το γάλα.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του γιαουρτιού είναι η συμβολή του στη καλή υγεία του δέρματος. Τόσο η ενζυμική του σύνθεση όσο και οι βιταμίνες που περιέχει αποτρέπουν την οξειδωτική δράση στοιχείων στον οργανισμό μας και με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται η κυτταρική μεμβράνη και δερματικά φαινόμενα όπως π.χ. ρυτίδες αποτρέπονται. Αυτό είναι πού σημαντικό ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που το σώμα μας εκτίθεται για ώρες στην ηλιακή ακτινοβολία. Από πολλούς ερευνητές συστήνεται το γιαούρτι ως τρόφιμο που συμβάλλει στην αντιγήρανση.

Τα πλεονεκτήματα του όμως δεν τελειώνουν εδώ. Πολλές φορές οι ταξιδιώτες με την αλλαγή περιβάλλοντος , την πιθανή κατανάλωση αλλοιωμένων τροφών και την πρόσληψη νερού στα νησιά υποφέρουν από διάρροιες. Το γιαούρτι λοιπόν βοηθά αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της διάρροιας αφού τα συστατικά του έχουν αντιβιοτική ικανότητα και προστατεύουν τη χλωρίδα του εντέρου από τους διάφορους μικροοργανισμούς. Σε ένα γραμ. φρέσκου γιαουρτιού υπάρχουν 100 εκατ. βακτήρια που προάγουν την άμυνα του πεπτικού συστήματος. Όμως και κατά τη διάρκεια μιας διάρροιας το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό μας δίνοντας του όλα τα θρεπτικά συστατικά ώστε να αντεπεξέλθει άριστα στις ανάγκες του και να διατηρήσει το βάρος του.

Θα λέγαμε λοιπόν ότι ο καθένας από εμάς έχει ανάγκη από ένα γιαούρτι την ημέρα, είτε σαν κολατσιό είτε σαν συμπλήρωμα του κυρίως γεύματος του. Άλλωστε η ποικιλία των γιαουρτιών που κυκλοφορούν στην αγορά, είναι τόσο μεγάλη ώστε μας επιτρέπει να τρώμε καθημερινά κάτι νέο που σε καμιά περίπτωση δεν θα βαρεθούμε. ‘Ερευνες μάλιστα δείχνουν ότι οι θετικές επιδράσεις του γιαουρτιού κατά της γήρανσης, του καρκίνου, των καρδιοπαθειών και της δυσκοιλιότητας είναι μεγάλες. Γιαούρτι λοιπόν καθημερινά!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr