Υλικά
Μοσχαρίσιο νουά 1.300 γρ (1 ολόκληρο κομμάτι)
Δενδρολίβανο 2 ματσάκια φρέσκα δεμένα με το κρέας
Δάφνη 2 φύλλα
Κανέλα 1 ξυλάκι
Κρεμμύδι 1 μεγάλο ολόκληρο
Ελαιόλαδο 120 ml
Κόκκινο κρασί 250 ml ξηρό
Πατάτες 2 κιλά κομμένες σε μεγάλα καρέ
Αλάτι – πιπέρι
Νερό 700 ml ζεστό
Εκτέλεση
Πλένουμε και στραγγίζουμε το κρέας και το δένουμε μαζί με το δενδρολίβανο, ενώ αν θέλουμε λέμε στον κρεοπώλη μας να μας το δέσει. Το αλατοπιπερώνουμε και σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρέας μαζί με τα φύλλα δάφνης, την κανέλα και το κρεμμύδι ολόκληρο για 8- 10 λεπτά περίπου. Το γυρνάμε σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε 2 -3 λεπτά να εξατμιστεί. Αδειάζουμε το κρέας σε μια γάστρα, προσθέτουμε το ζεστό νερό στην κατσαρόλα που το σοτάραμε ώστε να πάρει τα αρώματα που έμειναν και το αδειάζουμε μέσα στην γάστρα. Ψήνουμε για 90 λεπτά στον φούρνο γυρνώντας το σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ψηθεί ομοιόμορφα. Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις προσθέτουμε στην γάστρα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 60 λεπτά ακόμη (ανάλογα τον φούρνο μας) μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό ζεστό. Βγάζουμε το κρέας όταν θα είναι έτοιμο σε μια πιατέλα, αφαιρούμε το δέσιμο ,τοποθετούμε τις πατάτες γύρω- γύρω, σουρώνουμε το ζουμί που έχει μείνει στην γάστρα σε ένα μπολ κι είναι έτοιμο να το σερβίρουμε και να το απολαύσουμε.
* Σερβίρουμε στα πιάτα λεπτές φέτες κρέας , μαζί με πατάτες και περιχύνουμε με το ζουμί.
Πηγή : http://www.chefoulis.gr/