Έχετε αναρωτηθεί σίγουρα πολλές φορές, γιατί τις απογευματινές ώρες ή μετά από κάποιο γεύμα αποζητάτε το γλυκό… Άλλες στιγμές έχετε νιώσει και ενοχές για την επιθυμία σας αυτή, ιδιαίτερα όταν προσπαθείτε να ελέγξετε το βάρος σας. Όπως δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα, οι άνθρωποι έχουμε γενετική προδιάθεση προς τα «γλυκά» συστατικά και τα τρόφιμα που τα περιέχουν, και επομένως η έλξη μας προς αυτά είναι έμφυτη και φυσιολογική.
Διαφορετικές οι προτιμήσεις των ανθρώπων για τη γλυκιά γεύση
Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα πριν λίγες ημέρες, μία κορυφαία ομάδα επιστημόνων, ανέφεραν ότι το φύλο, η ηλικία και πληθώρα γενετικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων επηρεάζουν την επιθυμία μας για γλυκιά γεύση. Σε νέους ενήλικες, η προτίμηση στη γλυκιά γεύση διαφέρει σημαντικά μεταξύ των δύο φύλων, ενώ με την πάροδο της ηλικίας, φαίνεται να μειώνεται στις γυναίκες και να αυξάνεται στους άντρες.
Ποια είναι η σχέση του σωματικού βάρους με την τάση στη γλυκιά γεύση;
Όλες οι θερμίδες «μετράνε», από όπου και αν προέρχονται, οπότε σημασία έχει να θυμόμαστε ότι τα γλυκά τρόφιμα και ροφήματα μπορούν να έχουν θέση στη διατροφή μας, χωρίς να επηρεάζουν το σωματικό μας βάρος, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο, στη σωστή ποσότητα και συχνότητα και ανάλογα με τη σωματική μας δραστηριότητα. Όσον αφορά, δε, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, σε διάλεξη της η Δρ. F. Bellisle, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Γαλλίας, παρουσίασε τα αποτελέσματα των τελευταίων 25 ετών από μελέτες παρατήρησης και ελεγχόμενες κλινικές μελέτες σε ενήλικες και παιδιά, αναφορικά με την έμφυτη «αγάπη» για τη γλυκιά γεύση, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά και την επίδρασή τους στην όρεξη και τη διαχείριση του βάρους. Τα δεδομένα δείχνουν ότι «τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν αυξάνουν την περαιτέρω επιθυμία για γλυκιά γεύση» και ότι «τα άτομα που τα καταναλώνουν μπορεί να καλύπτουν την επιθυμία τους για γλυκιά γεύση, μειώνοντας στη συνέχεια την έλξη για κατανάλωση περαιτέρω γλυκών».
«Γλυκές» εναλλακτικές
Οι ειδικοί προτείνουν ότι τα εγκεκριμένα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, το γλυκαντικό από το φυτό στέβια κ.λπ., μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «γλυκές» εναλλακτικές, αφού δίνουν γλυκιά γεύση, χωρίς θερμίδες. Επιπλέον, στις μέρες μας, υπάρχουν πολλές επιλογές τροφίμων και ροφημάτων που μπορούν να καλύψουν την επιθυμία μας για γλυκιά γεύση με λιγότερες θερμίδες, όπως π.χ. στην περίπτωση του ζελέ light, παγωτού χωρίς ζάχαρη και λιπαρά, ή ακόμα και με πρακτικά μηδενικές θερμίδες, όπως π.χ. στην περίπτωση αναψυκτικών light ή zero, κρύου τσαγιού χωρίς θερμίδες κτλ.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr