Τα μπισκότα έχουν κατηγορηθεί και ενοχοποιηθεί πολλές φορές άδικα μιας και τα μπισκότα της νέας γενιάς περιέχουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών έχοντας τελικά υψηλή διατροφική αξία. Η στέρηση αγαπημένων γεύσεων, όπως αυτή των μπισκότων που μας φέρνει μνήμες από την παιδική μας ηλικία, μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα στον έλεγχο του βάρους οδηγώντας στην υπερκατανάλωση των τροφίμων που έχουμε στερηθεί όταν εκτεθούμε σε αυτά. Αντίθετα, η σωστή επιλογή των μπισκότων που θα καταναλώσετε μπορεί να οδηγήσει στην ένταξή τους στο πρωινό ή ακόμα και στα ενδιάμεσα γεύματα τροφοδοτώντας τον οργανισμό μικρών και μεγάλων με απαραίτητα διατροφικά στοιχεία. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά…
Τι «περικλείει» ένα μπισκότο;
Βασικό συστατικό και απαραίτητη πρώτη ύλη των μπισκότων είναι τα δημητριακά και συγκεκριμένα το αλεύρι κάθε είδους όπως από σιτάρι, σίκαλη, βρώμη, ή κριθάρι. Τα δημητριακά αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής διατροφής, δηλαδή είναι τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά και σε μεγαλύτερες ποσότητες. Μάλιστα, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς των μπισκότων σε δημητριακά – μπορεί να φθάνουν και πάνω από το 70% της σύστασής τους – τα μπισκότα παρέχουν σημαντική ποσότητα υδατανθράκων, που αποτελούν το μοναδικό «καύσιμο» του εγκεφάλου.
Παράλληλα, τα μπισκότα περιέχουν ποσότητες πρωτεΐνης, η οποία προέρχεται κυρίως από τα δημητριακά και δευτερευόντως από άλλα συστατικά που μπορεί να περιέχουν όπως είναι το αυγό ή το γάλα. Αναφορικά με τα λιπαρά, υπάρχουν μπισκότα που περιέχουν λιπαρά φυτικής προέλευσης, τα οποία στερούνται τα επιβλαβή για τον οργανισμό trans λιπαρά και ταυτόχρονα περιέχουν τα φερόμενα ως «καλά» ω3 και ω6 λιπαρά οξέα, τα οποία δρουν προστατευτικά για τον οργανισμό. Τέλος, ανάλογα με την παρασκευαστική διαδικασία και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται, τα μπισκότα μπορεί να περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, καθώς και φυτικές ίνες, συστατικά που σχετίζονται με την αύξηση του αισθήματος του κορεσμού, τη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου και την αποτελεσματικότερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου, χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης.
Γι’ αυτό μερικές ισορροπημένες επιλογές μπισκότων θα μπορούσαν να είναι:
1. Μπισκότα πολυδημητριακών: Συνδυάζουν τέσσερα δημητριακά, σιτάρι ολικής άλεσης, σίκαλη, βρώμη και κριθάρι με αποτέλεσμα να παρέχουν ένα τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Μπορούν να συνδυαστούν με γάλα χαμηλό σε λιπαρά ή ακόμα και φρούτα παρέχοντας ένα ισορροπημένο πρωινό ή να καταναλωθούν αυτούσια στα ενδιάμεσα γεύματα ακόμα κι αν βρίσκεστε εκτός σπιτιού.
2. Μπισκότα ολικής άλεσης τύπου Digestive & Πτι-μπερ: Τα μπισκότα ολικής άλεσης περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εντέρου αλλά και στο αίσθημα του κορεσμού. Συγκεκριμένα, μπορούν να περιορίσουν τη δυσκοιλιότητα, αλλά και να αποτελέσουν σημαντικούς συμμάχους στον έλεγχο του βάρους καθώς σας κρατάνε χορτασμένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μειώνοντας τελικά τις συνολικές θερμίδες που θα προσλάβετε μέσα στην ημέρα.
3. Μπισκότα τύπου cream crackers: Εύκολα στη μεταφορά τους και με μια απαλή γεύση που τους επιτρέπει να συνδυαστούν με πολλά τρόφιμα όπως για παράδειγμα τυρί χαμηλό σε λιπαρά, με σπιτική μαρμελάδα αλλά και με ελιές και ντομάτα για περισσότερο Μεσογειακές γεύσεις. Ιδανικά μπορείτε να επιλέξετε cream crackers με σίκαλη ή χωρίς ζάχαρη με κριθάρι παρέχοντας στον οργανισμό σας σύνθετους υδατάνθρακες. Οι πρωτεΐνες του τυριού συνδυαστικά με τους υδατάνθρακες των cream crackers μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα σας, βελτιώνοντας το αίσθημα της πείνας μέχρι το επόμενο γεύμα.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr