Επιπλέον 90 λεπτά στο κρεβάτι καταστέλλουν την όρεξη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο σε υπέρβαρους νεαρούς ενήλικες, διαπίστωσε ότι εκείνοι που πήγαιναν για ύπνο νωρίτερα ή έμεναν στο κρεβάτι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παρουσίασαν 14% μείωση στην όρεξη τους και ένα 62% μείωσαν την επιθυμία τους για ανθυγιεινά αλμυρά ή γλυκά σνακ.
Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι απλές αλλαγές στις ώρες του ύπνου μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της επιδημίας της παχυσαρκίας . Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μειωμένη ποσότητα ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα βάρους, διότι διαταράσσεται η ισορροπία ορμόνης που ελέγχει την όρεξη. Αλλά οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο ήθελαν να δουν αν μια απλή προσαρμογή στις συνήθειες του ύπνου θα μπορούσαν να επιφέρουν ραγδαίες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.
Οι ερευνητές μελέτησαν δέκα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα ηλικίας μεταξύ 21 και 40 ετών , οι οποίοι κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο έξι ώρες ή λιγότερες τη νύχτα. Οι ερευνητές τους ζήτησαν για μία εβδομάδα να ακολουθούν το καθημερινό τους πρόγραμμα ύπνου καταγράφοντας στην συνέχεια το πόσο πεινασμένοι ένιωθαν και τι τρόφιμα κατανάλωναν. Την επόμενη εβδομάδα τους ζήτησαν να παρατείνουν το χρόνο παραμονής τους στο κρεβάτι για περίπου 90 λεπτά , κρατώντας ένα ημερολόγιο ύπνου και καταγράφοντας τα τρόφιμα που κατανάλωναν καθημερινά.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό “Appetite”, έδειξαν ότι με την αύξηση του χρόνου τους στο κρεβάτι με μόλις 90 λεπτά, οι υπέρβαροι εθελοντές μείωσαν σημαντικά την όρεξή τους – ιδίως την επιθυμία τους για ανθυγιεινά σνακ.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr