Κάθε χρόνο νέες τάσεις και δίαιτες έρχονται στην επικαιρότητα, με την ίδια σχεδόν ταχύτητα που προκύπτουν και οι νέες τάσεις στη μόδα. Και αυτό δεν είναι τυχαίο, αν σκεφτούμε ότι η βιομηχανία της δίαιτας έχει τεράστια κέρδη κυρίως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι και μεγαλύτερο. Και φυσικά το διαδίκτυο βοηθάει στην ταχεία εξάπλωση όλων των νέων τάσεων παγκοσμίως, χωρίς να μπορεί εύκολα κάποιος να φιλτράρει το κατά πόσο μια νέα δίαιτα είναι αποτελεσματική ή ακόμα χειρότερα, κατά πόσο είναι επικίνδυνη. Έχουμε όμως πραγματικά λόγο να «τσιμπάμε» σε κάθε νέα μόδα; Τι λένε πραγματικά τα επιστημονικά δεδομένα για τις νέες και τις παλαιότερες δίαιτες;
Ως διαιτολόγος σχεδόν για δεκαπέντε χρόνια, έχουν δει τα μάτια μου αμέτρητες δίαιτες, άλλες πιο ισορροπημένες άλλες όχι, αλλά επί της ουσίας όλες έχουν μία κοινή βάση. Όλες βασίζονται σε μία και βασική αρχή, την 1η αρχή της θερμοδυναμικής, η οποία λέει απλά ότι αν η ενέργεια που προσλαμβάνουμε (δηλαδή οι θερμίδες που τρώμε) είναι μικρότερη από αυτή που καταναλώνουμε (δηλαδή τις θερμίδες που καίμε), τότε πολύ απλά χάνουμε βάρος. Και αυτό είναι ανεξάρτητο από το αν η δίαιτα έχει περισσότερους ή λιγότερους υδατάνθρακες (οι λεγόμενες υπερπρωτεϊνικές δίαιτες), αν ονομάζεται Atkins ή Zone diet. Αυτό δείχνουν εξάλλου και οι επιστημονικές μελέτες, ότι δηλαδή δεν υπάρχει μέχρι σήμερα μία δίαιτα που να υπερτερεί έναντι της άλλης όσον αφορά στην ικανότητά της να μειώσει το βάρος. Δεν θα αναφερθώ καν σε υπερβολές και extreme δίαιτες, όπως η δίαιτα ωμοφαγίας ή η δίαιτα ελεύθερης γλουτένης, καθώς νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι υπερβολές και οι αποκλεισμοί χωρίς λόγο πάντα μπορεί να κρύβουν κιδνύνους, και φυσικά δεν υπάρχουν και μελέτες που να υποστηρίζουν οποιαδήποτε υπερτερότητα τέτοιων διαιτών.
Εφόσον λοιπόν το σύνολο των μελετών είναι ξεκάθαρο στο ότι το βάρος μας τελικά εξαρτάται από το συνολικό ενεργειακό ισοζύγιο (ή αλλιώς θερμιδικό ισοζύγιο), γιατί λοιπόν ψάχνουμε και αναζητάμε νέες δίαιτες και δεν κοιτάμε απλά την παραδοσιακή μας διατροφή; Με την κατάλληλη θερμιδική προσαρμογή της Μεσογειακής διατροφής σε συνδυασμό με αύξηση της σωματικής μας δραστηριότητας μπορούμε να επιτύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους και όπως δείχνουν οι μελέτες πενήντα και πλέον ετών αντίστοιχα οφέλη και στην υγεία μας.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr