Μαγειρική…το κλειδί της διατήρησης

images_0cooking-dinner.jpg

Το κρύο έχει αρχίσει να γίνεται πιο αισθητό και μαζί με την γκαρνταρόμπα μας συχνά συνηθίζουμε να αλλάζουμε και τις διατροφικές μας συνήθειες! Πόσες φορές αλλάζοντας μόνο τον τρόπο που μαγειρεύετε και τίποτε άλλο είδατε την κοιλιά και τους γοφούς να στρογγυλεύουν; Μπαίνοντας λοιπόν στις κρύες ημέρες του χρόνου είναι σημαντικό να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποφύγουμε τις αρνητικές συνέπειες της ζυγαριάς.

Επιλέγοντας τον κατάλληλο τρόπο μαγειρέματος
Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία μαγειρέματος, τόσο περισσότερη ποσότητα λαδιού εισέρχεται στο τρόφιμο και τόσο περισσότερο αυξάνεται η θερμιδική του αξία. Έτσι το τηγάνισμα προσθέτει περισσότερες θερμίδες από ότι το ψήσιμο ή το βράσιμο. Κι αν η γεύση που προσφέρουν τα τηγανιτά φαγητά σας φαίνεται ασυγκρίτως ανώτερη από τα ψητά, τα βραστά ή τα φαγητά σχάρας, αναλογιστείτε πως εκτός από τις περιττές θερμίδες το τηγάνισμα αυξάνει και την περιεκτικότητα της τροφής σε επικίνδυνα συστατικά όπως κορεσμένα και trans λιπαρά.

Γίνεται σαφές λοιπόν ότι το βράσιμο κυρίως, αλλά και το ψήσιμο (είτε στο φούρνο, είτε στη σχάρα) αποτελούν έξυπνους τρόπους μαγειρέματος που μπορούν να σας «σώσουν» από περιττές θερμίδες συγκριτικά με τα τηγανιτά. Ακόμη και τα μαγειρευτά φαγητά μπορούν να συγκριθούν με τα τηγανιτά εφόσον είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα ελαιόλαδου που προσθέτουμε. Τέλος, το τηγάνισμα όταν γίνεται στο σπίτι μας με αγνά υλικά τότε ακόμα και τα τηγανιτά φαγητά μπορούμε να τα γευόμαστε ακόμη και σε μια δίαιτα αδυνατίσματος.

Τι υλικά θα χρησιμοποιήσετε;
Το είδος το λαδιού και ο χρόνος χρησιμοποίησης του είναι μια ακόμη παράμετρος που επηρεάζει την ποιότητα του πιάτου μας. Το ελαιόλαδο είναι πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες από τα σπορέλαια, αλλά ακόμα κι αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερο από 3-4 φορές.

Παράλληλα, για να μπορέσετε να νοστιμέψετε τα φαγητά σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λαχανικά που δίνουν γεύση όπως το κρεμμύδι, το πράσο, οι πιπεριές, τα μανιτάρια, τα μπαχαρικά και τα βότανα. Αυτός είναι και ένας ενδεικτικός τρόπος μείωσης του αλατιού που προσθέτετε στο φαγητό σας.

Εάν έχετε παρατηρήσει πως κατά τη διάρκεια του χειμώνα αυξάνετε την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε και ταυτόχρονα μειώνεται την κατανάλωση λαχανικών, δοκιμάστε να μαγειρέψετε τα χειμωνιάτικα λαχανικά. Χρησιμοποιήστε το κουνουπίδι, τα πράσα, το σπανάκι, τα καρότα, τα μανιτάρια μέσα σε κλασικά πιάτα που περιέχουν συνήθως μόνο ρύζι, πατάτες ή ζυμαρικά. Αντικαθιστώντας για παράδειγμα τη μισή ποσότητα ρύζι με λαχανικά όπως καρότο, μανιτάρια ή και μπρόκολο κερδίζετε θερμίδες και παράλληλα καταφέρνετε να χορτάσετε πιο γρήγορα.

Τέλος, μήπως το φθινόπωρο και ο χειμώνας αποτελεί περίοδο κατά την οποία αυξάνετε την κατανάλωση κορεσμένου λίπους είτε λόγω αύξησης της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, είτε λόγω της κατανάλωσης τυριού και αλλαντικών; Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να διατηρήσετε τη γεύση των αγαπημένων σας τροφίμων προσέχοντας όμως τα λιπαρά. Αντικαταστήστε το κόκκινο κρέας με κοτόπουλο, ψάρι ή άπαχα κομμάτια κόκκινου κρέατος (π.χ. ψαρονέφρι) ή ακόμη και με όσπρια. Αντίστοιχα, για να εξασφαλίσετε τη γεύση των αγαπημένων σας κίτρινων τυριών ή αλλαντικών σε εβδομαδιαία βάση, έχετε πλέον τη δυνατότητα να επιλέξετε τυριά (κίτρινα και λευκά) με μειωμένα λιπαρά ή αλλαντικά στα οποία το κορεσμένο λίπος έχει αντικατασταθεί με ελαιόλαδο.

Αξίζει λοιπόν να δώσουμε σημασία στον τρόπο που μαγειρεύουμε χωρίς απαραίτητα να στερούμαστε γεύση και παράλληλα να συντηρούμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε σε λογικά πλαίσια.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr