Οι άνθρωποι που καταναλώνουν καθημερινά καφέ, ακόμα και πάνω από 4 κούπες ανά ημέρα, είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακή ασθένεια, νευρολογική πάθηση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή αυτοκτονία σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους με βάση μια καινούρια μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν ένα μήνα περίπου στο περιοδικό Circulation
.
Η μελέτη εξέτασε τη σχέση της πρόσληψης καφέ (με ή χωρίς καφεΐνη ή και τα 2 μαζί) με τον κίνδυνο θνησιμότητας βασισμένη σε αυτοδηλούμενες προσλήψεις καφέ σε περισσότερες από 160.000 γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μελέτη Nurses’ Health και Nurses’ Health 2 και σε 40.000 άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη Health Professionals Follow-Up. Κάθε 4 χρόνια οι συμμετέχοντες αυτών των μελετών συμπλήρωναν ερωτηματολόγια που σχετίζονταν με παράγοντες που αφορούσαν τον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένου του πόσο συχνά κατανάλωναν καφέ με ή χωρίς καφεΐνη, με πιθανές απαντήσεις από καθόλου μέχρι 6 ή περισσότερες φορές την ημέρα.
Κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος συλλογής των δεδομένων, δηλαδή από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 ή τις αρχές του ’90 μέχρι το 2012, σημειώθηκαν 19.524 και 12.524 θάνατοι σε γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα. Αυτοί που ανέφεραν ότι κατανάλωναν από 1 έως 5 κούπες καφέ ανά ημέρα, ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν πεθάνουν, σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου καφέ. Μάλιστα, φάνηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν 3-5 φλιτζάνια/κούπες ανά ημέρα έχουν κατά 15% μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με αυτούς που δεν καταναλώνουν καθόλου καφέ.
Θάνατοι προερχόμενοι από καρδιαγγειακά νοσήματα, νευρολογικές παθήσεις, και αυτοκτονία ήταν λιγότερο κοινοί μεταξύ αυτών που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες καφέ σε σχέση με τους υπόλοιπους, ωστόσο δε βρέθηκε κάποια συσχέτιση για τους θανάτους που προήλθαν από καρκίνο όπως αναφέρουν οι ερευνητές.
Οι ευεργετικές δράσεις του καφέ προφανώς αποδίδονται στα συστατικά του. Γι’ αυτό , τόσο για το διαβήτη όσο και τις καρδιαγγειακές ασθένειες οι επιδράσεις του καφέ οφείλονται όπως φαίνεται στα υπόλοιπα συστατικά του πέραν της καφεΐνης όπως τα αντιοξειδωτικά του καφέ με πρώτο και καλύτερο το χλωρογενικό οξύ.Ωστόσο, όσον αφορά τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη και η αυτοκτονία, τα ευεργετικά οφέλη του καφέ αποδίδονται στην καφεΐνη.
Δεν υπάρχουν δεδομένα που να συστήνουν το ένα είδος καφέ έναντι του άλλου ή να προτείνουν μια ακριβής ποσότητα καφέ. Δεδομένων των προτιμήσεων των ατόμων σε γεύση αλλά και στην ευαισθησία που έχει κάθε άτομο στην καφεΐνη γίνεται κάθε φορά η επιλογή για τον αγαπημένο μας καφέ. Ωστόσο, τα στατιστικά στην Ελλάδα δείχνουν ότι ο ελληνικός και στιγμιαίος καφές έχουν τα πρωτεία κατανάλωσης. Δεδομένο, λοιπόν, ότι ο καφές μπορεί να ενσωματωθεί σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, 4-5 φλιτζάνια/κούπες καφέ καθημερινά μπορούν να συμβάλλουν παράλληλα και στη μείωση της θνησιμότητας.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr