Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος φαίνεται ότι αυξάνει τις πιθανότητές μας να πεθάνουμε και υπάρχουν στέρεες αποδείξεις ότι μια χορτοφαγική διατροφή είναι πιο υγιεινή, σύμφωνα με ερευνητές που πραγματοποίησαν μια επισκόπηση των πρόσφατων μελετών που σχετίζονται με το θέμα.
Σε μια μελέτη με τίτλο «Το κρέας μας σκοτώνει;», οι γιατροί από την περίφημη Mayo Clinic της Αριζόνα υποστηρίζουν ότι μια αυστηρά χορτοφαγική (vegan) διατροφή έχει αποδειχθεί ότι «αντιστρέφει» την καρδιαγγειακή νόσο, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Πέρυσι, σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι το επεξεργασμένο κρέας προκαλεί καρκίνο και ότι το κόκκινο κρέας ήταν, επίσης, «πιθανώς» καρκινογόνο.
Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν στους ανθρώπους που τρώνε 90 γραμμάρια κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας την ημέρα να το μειώσουν σε 70 γραμμάρια, όμως υπενθυμίζουν επίσης ότι το κόκκινο κρέας είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και παρέχει επίσης σίδηρο, ψευδάργυρο και άλλα χρήσιμα μέταλλα.
Η ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Οστεοπαθητικής Ένωσης, καλύπτει μελέτες που εξέτασαν την υγεία συνολικά 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων.
«Παρά τη μεταβλητότητα των δεδομένων, τα στοιχεία δείχνουν σταθερά ότι η αυξημένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος, ειδικά επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα», ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές.
«Το κόκκινο κρέας αυξάνει επίσης τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τη θνησιμότητα από καρκίνο. Έχει αποδειχθεί ότι μια vegan διατροφή βελτιώνει διάφορες παραμέτρους της υγείας, μεταξύ των οποίων η αντιστροφή των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ο μειωμένος δείκτης μάζας σώματος, ο μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη και η μειωμένη αρτηριακή πίεση, σε μικρότερες μελέτες».
Ωστόσο, διευκρίνισαν ότι η κατανάλωση ψαριού και λευκού κρέατος «δεν συνδέεται σαφώς με την αυξημένη θνησιμότητα» και ότι «μειώνει τη θνησιμότητα όταν αντικαταστήσει το κόκκινο κρέας στη διατροφή».
Η μελέτη ανέφερε ότι προηγούμενες μελέτες είχαν κάποια όρια – για παράδειγμα, δεν υπήρξαν «μεγάλες, μακροχρόνιες και τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές».
«Η αποφυγή κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των δημητριακών ολικής άλεσης, των ξηρών καρπών και των οσπρίων, είναι μια σωστή και τεκμηριωμένη σύσταση», κατέληξαν.
Μια μελέτη του 2003 διαπίστωσε μειωμένο κίνδυνο από 25 έως περίπου 50% της θνησιμότητας από κάθε αιτία, χάρη στην μείωση της κατανάλωσης κρέατος, ενώ το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή για περισσότερα από 17 χρόνια ήταν κατά 3,6 χρόνια υψηλότερο από ό, τι όσων ακολούθησαν χορτοφαγική διατροφή για μικρό διάστημα.
Ωστόσο, η βρετανίδα διαιτολόγος Δρ Carrie Ruxton, είπε ότι ενώ η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται στατιστικά με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, αυτό «θα μπορούσε να οφείλεται στον τρόπο ζωής και σε άλλους διατροφικούς παράγοντες, εκτός από το κρέας, όπως για παράδειγμα η χαμηλή πρόσληψη λαχανικών, η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, η απουσία άσκησης και η υψηλή πρόσληψη λιπαρών».
«Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας τείνουν επίσης να είναι άνδρες, μεγαλύτεροι σε ηλικία, καπνιστές και υπέρβαροι, έτσι έχουν ήδη πολλούς παράγοντες κινδύνου», είπε.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/