Και οι δίαιτες έχουν ηλικία!

images_0agediett.jpg

Η Παλαιολιθική δίαιτα ή δίαιτα του ανθρώπου των σπηλαίων
Η θεωρία Είναι σχεδιασμένη πάνω στη διατροφή που υποθέτουμε πως έκαναν οι πρωτόγονοι κυνηγοί και συλλέκτες, όταν ανακάλυψαν τη γεωργία το 10.000 π.Χ.

Το περιεχόμενο Επιτρέπεται η κατανάλωση άπαχου κόκκινου κρέατος και πουλερικών, αυγών, κυνηγιού, ψαριών, φρούτων, λαχανικών και οι ωμοί καρποί. Αντίθετα, απαγορεύονται τα έλαια, τα αναψυκτικά, το αλκοόλ, τα γλυκά, τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά, τα όσπρια, τα αμυλούχα λαχανικά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα αλατισμένα τρόφιμα και τα λιπαρά κρέατα.

Η πραγματικότητα Αν και οι υποστηρικτές της δίαιτας ισχυρίζονται πως μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βάρους, δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να επαληθεύει μια τέτοια θεωρία. Επιπλέον, η απαγόρευση συγκεκριμένων τροφίμων από τη διατροφή, όπως τα γαλακτοκομικά, μπορεί να θεωρηθεί επιβλαβής για την υγεία λόγω της έλλειψης θρεπτικών συστατικών. Τέλος, οι πιθανότητες ένα άτομο να ακολουθήσει μια τέτοια διατροφή στη σύγχρονη εποχή με την αφθονία αγαθών και γεύσεων που υπάρχουν είναι ελάχιστες.

Η δίαιτα των ωμών τροφίμων
Η θεωρία Πρόκειται για μια δίαιτα που βασίζεται στην κατανάλωση μόνο ωμών και μη επεξεργασμένων τροφίμων. Σύμφωνα με τους οπαδούς της, τα ωμά τρόφιμα περιέχουν ένζυμα που διευκολύνουν την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, τα οποία απενεργοποιούνται κατά την επεξεργασία ή το μαγείρεμα.

Το περιεχόμενο Τυπικά, το 75% των τροφίμων της δίαιτας είναι ωμά, ενώ επιτρέπονται μόνο τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οι ρίζες, οι βολβοί, τα όσπρια, οι ωμοί ξηροί καρποί, τα δημητριακά, τα αποξηραμένα φρούτα και τα φύκια.

Η πραγματικότητα – Η αποτελεσματικότητα της δίαιτας των ωμών τροφίμων είναι αμφιλεγόμενη. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως άτομα που ακολούθησαν μια τέτοια δίαιτα κατάφεραν να μειώσουν τα επίπεδα ολικής και κακής χοληστερόλης. Η μείωση που παρατηρείται, ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στη μειωμένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους, που βρίσκεται κυρίως στο κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά, το έτοιμο φαγητό και τα γλυκά, δηλαδή τα βασικά τρόφιμα της δυτικού τύπου διατροφής, τα οποία απουσιάζουν από αυτή τη δίαιτα. Επιπλέον, μια δίαιτα που αποκλείει όλες τις πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, όπως το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, αλλά και τα γαλακτοκομικά, μακροχρόνια αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης έλλειψης σιδήρου, ασβεστίου και μυϊκής μάζας. Μάλιστα έρευνες έδειξαν πως άτομα που εφάρμοσαν συστηματικά μια τέτοια δίαιτα για 3.5 χρόνια εμφάνισαν χαμηλότερη οστική μάζα.

Ο άνθρωπος της εποχής μας, με τη μεγάλη διαθεσιμότητα τροφίμων, την έλλειψη ελεύθερου χρόνου και την εγκατάσταση του καθιστικού τρόπου ζωής διαφέρει παρασάγγας από τον άνθρωπο των σπηλαίων. Η ισορροπία της διατροφής μας μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο απαιτεί δραστικές μεν αλλά όχι ακραίες τακτικές. Η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και ολικής άλεσης δημητριακών στην καθημερινότητά μας καθώς και οσπρίων και ψαριών στο εβδομαδιαίο διατροφικό μας πρόγραμμα αποτελούν ίσως τους πρωταρχικούς κανόνες εξισορρόπησης της δυτικοποιημένης διατροφής. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά μιας ισορροπημένης διατροφής δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ποιότητα των τροφίμων που επιλέγουμε. Η απόλαυση του φαγητού μας χωρίς ενοχές και τύψεις, ο έλεγχος του μεγέθους των μερίδων, η υπακοή και η εμπιστοσύνη που δείχνουμε στο αίσθημα της πείνας και του κορεσμού είναι μερικά ακόμη χαρακτηριστικά που μας βοηθούν να έχουμε υγιή σχέση με το φαγητό μας και κατ’ επέκταση με το σώμα μας. Αντί λοιπόν να απλοποιήσετε το είδος των τροφίμων που τρώτε για να υποδεχθείτε την άνοιξη, τι θα λέγατε να κάνετε ριζικές αλλαγές, “ακούγοντας” τις βασικές σας και σύγχρονες ανάγκες που αφορούν τη διατροφή και τον τρόπο που τρώτε; 

Πηγή : http://www.nutrimed.gr