Θα τρώγατε κρέας από κλωνοποιημένα ζώα;

images_0aaaacloning.jpeg

Η διάθεση προϊόντων από κλωνοποιημένα ζώα τυπικά δεν απαγορεύεται στην ΕΕ, ενόψει όμως της λήψης τελικής απόφασης το θέμα διχάζει τις χώρες-μέλη, την Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο και τους πολίτες.

Η τηλεόραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσιάζει τώρα βίντεο με το οποίο ενημερώνει τους καταναλωτές για το δίλημμα που τίθεται.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων έχει διαβεβαιώσει ότι τα προϊόντα από κλωνοποιημένα ζώα ή από τους απογόνους των κλώνων έχουν ίδια σύσταση με τα συμβατικά και επομένως δεν απειλούν την υγεία ή το περιβάλλον.

Αναγνωρίζει πάντως ότι υπάρχει θέμα ως προς τη μεταχείριση των ζώων, δεδομένου ότι οι κλώνοι παρουσιάζουν συχνά συγγενείς ανωμαλίες που οδηγούν ακόμα και στο θάνατό τους.

Ανάλογο ήταν το συμπέρασμα της αμερικανικής FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων), η οποία έκρινε το 2008 ότι τα εν λόγω προϊόντα είναι εξίσου ασφαλή με τα συμβατικά.

Το 2008, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε κατά των κλωνοποιημένων ζώων στην κτηνοτροφία, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στην ΕΕ εκείνη τη χρονιά δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Το ίδιο συνέβη στον επόμενο γύρο συνομιλιών το 2014.

Η κλωνοποίηση των ζώων, δηλαδή η αναπαραγωγή τους χωρίς γονιμοποίηση ωαρίου, θα επέτρεπε στους εκτροφείς να «αντιγράφουν» τα καλύτερα από τα ζώα τους, έτσι ώστε να μεγιστοποιούν την παραγωγή κρέατος ή γάλακτος ή να δίνουν προϊόντα με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά.

Η κλωνοποίηση δεν έχει καμία άμεση σχέση με τη γενετική τροποποίηση, κατά την οποία εισάγονται σε έναν οργανισμό ξένα γονίδια. Στην πράξη όμως οι δύο πρακτικές μπορούν να συνδυαστούν και να δώσουν κλωνοποιημένα ζώα με νέα χαρακτηριστικά.

Μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων επιμένει να λέει «όχι» στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, και σύμφωνα με το βίντεο του Ευρωκοινοβουλίου το 58% των πολιτών λένε «όχι» και στα κλωνοποιημένα ζώα.

 
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν κάνει σήμερα ειδική αναφορά για αυτά τα προϊόντα, ωστόσο η Κομισιόν έχει διευκρινίσει ότι τα τρόφιμα που προέρχονται από απόγονους κλωνοποιημένων ζώων μπορούν να πωλούνται χωρίς προέγκριση, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις επικινδυνότητας.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr