Η έλλειψη σωματικής άσκησης είναι υπεύθυνη για διπλάσιο αριθμό θανάτων απ’ ότι η παχυσαρκία, σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Ουλφ Έκελουντ της Μονάδας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, ανέλυσαν στοιχεία από όλη την Ευρώπη, που αφορούσαν 334.161 άτομα, για ένα διάστημα 12 ετών.
Συχέτισαν το επίπεδο σωματικής άσκησης καθενός ατόμου με μια σειρά από δείκτες (ύψος, βάρος, περιφέρεια μέσης κ.α.), καθώς και με την κατάσταση της υγείας του. Το 23% των συμμετεχόντων στην έρευνα ταξινομήθηκαν ως σωματικά αδρανείς, καθώς έκαναν καθιστικό επάγγελμα και παράλληλα δεν ασκούνταν στον ελεύθερο χρόνο τους. Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν μεγαλύτερος σε αυτή την ομάδα – και αυτό ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι, αν ένας άνθρωπος περπατούσε γρήγορα 20 λεπτά κάθε ημέρα, όχι μόνο θα έκαιγε περίπου 100 θερμίδες, αλλά θα μείωνε και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 16% – 30%. Το δυνητικό όφελος θα ήταν μεγαλύτερο για τα άτομα με φυσιολογικό βάρος, αλλά ακόμα και γι’ αυτά με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος.
Στη συνέχεια ανέλυσαν στοιχεία για τους θανάτους στην Ευρώπη και εκτίμησαν ότι 337.000 από τους 9,2 εκατομμύρια θανάτους (ποσοστό 3,6%) αποδίδονται στην παχυσαρκία, αλλά οι θάνατοι που αποδίδονται στην έλλειψη σωματικής άσκησης είναι υπερδιπλάσιοι (676.000 ή ποσοστό 7,5%) και αρκετοί από αυτούς θα ήταν δυνατό να αποφευχθούν με λίγη τακτική άσκηση.
Η σωματική αδράνεια έχει κατ’ επανάληψη συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, καθώς και με χρόνιες ασθένειες, όπως της καρδιάς και με καρκίνους.
«Το απλό μήνυμα είναι ότι ακόμη και λίγη σωματική δραστηριότητα κάθε μέρα μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη για τους σωματικά αδρανείς ανθρώπους», σχολίασε ο Δρ Έκελουντ. «Είκοσι λεπτά σωματικής δραστηριότητας, όπως έντονο περπάτημα, είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να εντάξουν στο καθημερινό πρόγραμμά τους, περπατώντας προς ή από την εργασία τους, στα διαλείμματα της δουλειάς τους ή τα βράδια, αντί να βλέπουν τηλεόραση», συμπλήρωσε.
Να σημειωθεί ότι, στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν, η Αντωνία Τριχοπούλου και η Παγώνα Λάγιου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και ο Δημήτρης Τριχόπουλος που απεβίωσε στις αρχές Δεκεμβρίου.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr