Η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου και την εξασφάλιση υγιούς κύησης όσο και στην εξασφάλισης της υγείας της ίδιας της μητέρας. Τα βασικότερα διατροφικά σημεία στα οποία πρέπει να εστιάζεται η προσοχή μιας γυναίκας λοιπόν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η κάλυψη των αναγκών της σε ενέργεια (θερμίδες) και πρωτεΐνη, καθώς και στην επαρκή πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων. Σας γεννήθηκαν απορίες; Ελάτε να τις λύσουμε!
Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνω καθημερινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Οι θερμίδες που πρέπει να καταναλώνει καθημερινά μια γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη αυξάνονται ελάχιστα κατά το πρώτο τρίμηνο και περισσότερο κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο, ενώ εξαρτώνται και από το κατά πόσο είναι πολλαπλή η κύηση ή όχι. Αναλυτικότερα, προτείνονται 50 – 150 (όσο για παράδειγμα μας παρέχει 1 ποτήρι πλήρες γάλα) και 200 – 300 (π.χ. 1 ποτήρι γάλα πλήρες και 1 μπανάνα) θερμίδες επιπλέον την ημέρα, στο 1ο και στο 2ο & 3ο τρίμηνο της κύησης, αντίστοιχα. Παράλληλα, η ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη της εγκύου εξαρτάται και από τον ρυθμό αύξησης του σωματικού της βάρους.
Χρειάζεται να προσλαμβάνω περισσότερη πρωτεΐνη κι αν ναι πρέπει να αυξήσω το κρέας που τρώω κατά την εγκυμοσύνη;
Οι ανάγκες σε πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της κύησης είναι αυξημένες, καθώς αποτελεί το βασικό συστατικό που χρησιμοποιεί το σώμα της γυναίκας για τη δημιουργία νέων ιστών τόσο στην έγκυο όσο και στο έμβρυο. Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας εξασφαλίζουμε καθημερινά από τροφές όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα ψάρια και το κρέας, ενώ χαμηλότερης βιολογικής αξίας πρωτεΐνη εξασφαλίζουμε και από όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά. Επειδή έτσι κι αλλιώς σε μια δυτικού τύπου διατροφή εκτός κύησης οι ανάγκες μας σε πρωτεΐνη υπερκαλύπτονται καθημερινά, κατά τη διάρκεια της κύησης, οι αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνη καλύπτονται κυρίως κάνοντας πιο προσεγμένες επιλογές των παραπάνω τροφίμων. Με άλλα λόγια πρωταρχική σημασία δεν είναι να αυξήσουμε κατά πολύ τις πηγές πρωτεΐνης αλλά να επιλέξουμε τις σωστές πηγές ώστε να καλύπτονται ταυτόχρονα και οι ανάγκες σε άλλα θρεπτικά συστατικά (π.χ. το κόκκινο άπαχο κρέας παρέχει ταυτόχρονα και σίδηρο ενώ έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος, ενώ τα ημιάπαχα γαλακτοκομικά εξασφαλίζουν τις ανάγκες σε ασβέστιο χωρίς να μας φορτώνουν με παραπανήσιες θερμίδες) ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ελέγχονται και οι θερμίδες που προσλαμβάνει μια εγκυμονούσα. Σε κάθε περίπτωση ένας πτυχιούχος διαιτολόγος μπορεί να εκτιμήσει την κάλυψη των αναγκών σας σε πρωτεΐνη και να σας καθοδηγήσει κατάλληλα στις επιλογές και το σχεδιασμό του καθημερινού σας διατροφικού προγράμματος.
Υπάρχουν βιταμίνες και μέταλλα που πρέπει να προσέξω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Κατά την κύηση απαιτείται κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή έκβαση της εγκυμοσύνης. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου και φυλλικού οξέος ακόμα και μήνες πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης, έχουν συσχετιστεί με πρόωρες γεννήσεις και περιορισμένη ανάπτυξη του νεογνού. Οι ανάγκες καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό μέσω της σωστής διατροφής (Πίνακας 1), όμως πολλές φορές κρίνεται αναγκαία η σύσταση για λήψη συμπληρωμάτων (φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρος) από τον γυναικολόγο ή τον ειδικό διαιτολόγο.
Θα πρέπει να προσέξω κάτι ιδιαίτερα στη διατροφή μου;
Σύμφωνα με διεθνείς οδηγίες που εκδόθηκαν το 2007, δεν έχει καθοριστεί ασφαλές επίπεδο για την πρόσληψη αλκοόλ και γι’ αυτό η κατανάλωση του θα πρέπει να αποφεύγεται κατά την διάρκεια της κύησης. Επίσης, ακόμη και στην περίπτωση που σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, μειωμένη θα πρέπει να είναι η κατανάλωση αλκοόλ και πριν από την εγκυμοσύνη, καθώς είναι πιθανό να μειώνει την γονιμότητα. Όσον αφορά την καφεΐνη, η κατανάλωσή της ορίζεται μέχρι 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα (<200mg καφεΐνης). Η κατανάλωση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών είναι ασφαλής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, εφόσον η προσλαμβανόμενη ποσότητα δεν ξεπερνά την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη για κάθε γλυκαντική ύλη.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr