Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί εάν ένα μικρό γλυκό μπορεί να «χωρέσει» στο πρόγραμμα διατροφής σας; Και πόσες φορές έχετε στερηθεί τη γλυκιά γεύση ή έχετε υποκύψει στη θέα ενός γλυκού, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να κατακλύζεστε με τύψεις και αρνητικά συναισθήματα;
Μην πέφτετε σε αυτή την παγίδα! Δεν χρειάζεται ούτε να στερηθείτε ούτε να αισθανθείτε τύψεις. Κι αυτό γιατί τα γλυκά μπορούν να έχουν θέση σε μία ισορροπημένη διατροφή, ακόμη και σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, αρκεί να τηρείτε το μέτρο στην καθημερινή σας διατροφή να φροντίσετε να κάνετε πιο «έξυπνες» επιλογές.
Γνωρίζετε γιατί αγαπάτε τη γλυκιά γεύση;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αγαπάμε τη γλυκιά γεύση. Εκτός του ότι ο άνθρωπος στην πορεία της εξέλιξής του αναζητούσε πάντοτε έμφυτα τη γλυκιά γεύση, τα περισσότερα τρόφιμα που βρίσκονται στη βάση της Μεσογειακής Διατροφής, όπως τα φρούτα, τα δημητριακά και το γιαούρτι έχουν γλυκιά γεύση ή/και υφή. Δεν χρειάζεται λοιπόν να κατηγορείτε τον εαυτό σας επειδή σας αρέσουν τα «γλυκά» τρόφιμα. Είναι όμως στο χέρι σας να φροντίσετε να κάνετε πιο ισορροπημένες επιλογές γλυκών που θα περιέχουν εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα σας «επιτρέψουν» να τα εντάξετε στη δίαιτά σας χωρίς ενοχές και χωρίς να φορτωθείτε με περίσσεια θερμίδων και λιπαρών.
Γλυκές εναλλακτικές λύσεις
Αγοράστε ή φτιάξτε μόνοι σας σπιτικά γλυκά με απλούς και εύκολους τρόπους, επιλέγοντας τις κατάλληλες πρώτες ύλες και δημιουργώντας γλυκίσματα με 200 θερμίδες περίπου ή και λιγότερο, έτσι που να μπορούν να αποτελέσουν άφοβα το απογευματινό σας snack!
Ας δούμε μερικές ιδέες:
1. Μπάρα δημητριακών: Αγοράστε ή φτιάξτε μόνοι σας μπάρες δημητριακών με βρώμη, ταχίνι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Ένα snack το οποίο δεν θα ξεπερνάει τις 130 θερμίδες!
2. Δροσερές γρανίτες: Πολτοποιήστε ποικιλία φρούτων, προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού, μέλι ή κάποιο γλυκαντικό και βάλτε το μίγμα στην κατάψυξη. Απολαύστε το οποιαδήποτε ώρα της μέρας προσθέτοντας 3 – 4 τεμάχια ξηρών καρπών ή αποξηραμένων φρούτων. Η συνολική θερμιδική αξία 1 μεγάλου ποτηριού δεν θα ξεπερνάει τις 200 θερμίδες.
3. Δυναμωτικά smoothies: Πάρτε το blender και επωφεληθείτε ενός θρεπτικότατου και απολαυστικού συνάμα snack. Χτυπήστε 100γρ γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, 2 φρούτα της αρεσκείας σας, 5-6 φουντούκια και λίγο μέλι.
4. Σπιτικό ρυζόγαλο: Φτιάξτε μόνοι σας ρυζόγαλο με ημι-αποβουτυρωμένο ή αποβουτυρωμένο γάλα και κανέλα και χρησιμοποιείστε γλυκαντικό από το φυτό στέβια ή άλλα γλυκαντικά.
5. Ψητά φρούτα: Ψήστε στο φούρνο σας αχλάδι ή μήλο, γαρνίρετε με λίγο μέλι και κανέλα και γευτείτε ένα υγιεινά απολαυστικό δεκατιανό ή απογευματινό snack.
6. Ψωμί ολικής άλεσης με μέλι, ταχίνι και κανέλα: Ένα snack υψηλής θρεπτικής αξίας που θα σας χορτάσει… γλυκά!
Κι αν ξεφύγω στην ποσότητα;
Στην πραγματικότητα, η δίαιτα μπορεί να γίνει ευκολότερα κατανοητή εάν τη συμβολίσουμε με μία μαθηματική εξίσωση. Όταν προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας λιγότερες θερμίδες από αυτές που ξοδεύει καθημερινά ο οργανισμός σας (αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας), τότε σταδιακά έρχεται και η μείωση του σωματικού βάρους. Συνεπώς, αν τύχει ή νιώσετε την ανάγκη να καταναλώσετε κάποιο γλυκό σε μεγαλύτερη ποσότητα, ακόμη και τότε υπάρχει λύση… φροντίστε να επαναφέρετε την ισορροπία «καίγοντας» τις extra θερμίδες μέσω της άσκησης ή εξισορροπήστε καταναλώνοντας μικρότερη ποσότητα από το φαγητό σας.
Γνώριζες ότι;
Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά (όπως το γλυκαντικό από το φυτό στέβια, η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, το κυκλαμικό οξύ) αποτελούν εγκεκριμένα συστατικά που προσδίδουν γλυκιά γεύση με ελάχιστες έως μηδενικές θερμίδες, λόγω της πολλαπλάσιας γλυκύτητας συγκριτικά με τη ζάχαρη. Αυτό που χρειάζεται να θυμάσαι είναι πως – με εξαίρεση τα light αναψυκτικά και κάποια κρύα ροφήματα – πολλά άλλα προϊόντα με γλυκαντικά αποδίδουν μεν λιγότερες θερμίδες, όμως όχι μηδενικές. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να τα καταναλώνεις με μέτρο και να αποφεύγεις τις υπερβολές.
Extra Tip!
Μην ξεχνάτε να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων και να συγκρίνετε τα διάφορα προϊόντα ως προς το θερμιδικό τους περιεχόμενο ανά μερίδα.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr