Δίαιτα: γιατί τα παρατάμε;

images_0aloseerd.jpg

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε σε πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Canadian Journal of Surgery βρέθηκε ότι το 54% των ατόμων που ξεκίνησαν δίαιτα δεν ολοκλήρωσαν την προσπάθεια τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε άτομα που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση νοσογόνου παχυσαρκίας ήταν μόλις 12%.

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Jim Early, από το πανεπιστήμιο του Kansas, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ανέφερε πως οι περισσότεροι παχύσαρκοι δεν είναι πραγματικά αποφασισμένοι για να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Το φαγητό είναι τόσο ελκυστικό που δύσκολα το απαρνιούνται. Επίσης, οι συγγραφείς τονίζουν, ότι εκτός από το γεγονός ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρικού τύπου επέμβαση, ήταν πιο αποφασισμένοι για την επίτευξη του στόχου τους, από ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν στη συντηρητική θεραπεία της δίαιτας, ένας επίσης ουσιαστικός λόγος της μεγάλης διαφοράς στους ρυθμούς παραίτησης, ήταν και η γρήγορη αρχική απώλεια βάρους. Όπως επισημαίνει και η καθηγήτρια Susan Jebb, από το Medical Research Council στο πανεπιστήμιο του Cambridge, όταν οι ασθενείς βλέπουν την προσπάθεια τους να συνοδεύεται από θεαματική απώλεια βάρους, αυτό τους ενεργοποιεί για να συνεχίσουν. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1,205 εθελοντές και διήρκησε περισσότερο από ένα χρόνο.

Συμπερασματικά, από τη μελέτη φάνηκε πως η γρήγορη αρχική απώλεια βάρους αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα μείωσης των ποσοστών του ρυθμού παραίτησης από ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας για ακόμη μια φορά μας δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ρεαλιστικούς στόχους και προσδοκίες κατά τη διάρκεια της δίαιτας. Όταν οι προσδοκίες μας για το ρυθμό απώλειας βάρους ξεπερνούν τα βιολογικά όρια που μας θέτει το ίδιο μας το σώμα τότε κινδυνεύουμε να κουραστούμε και να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια αδυνατίσματος.

Είναι σημαντικό λοιπόν προτού μπείτε σε κάποια ανέλπιδη προσπάθεια απώλειας βάρους να αξιολογήσετε τους στόχους σας μαζί με έναν διαιτολόγο λαμβάνοντας υπόψη τόσο το ιστορικό του βάρους όσο και το ιστορικό των διατροφικών σας συνηθειών, ώστε να αξιολογήσετε πόσο ρεαλιστικοί είναι οι στόχοι σας και να μπορέσετε να πετύχετε και να διατηρήσετε την απώλειά σας.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr