Γνωρίζατε ότι 1 κομμάτι πάστα σοκολατίνα έχει περίπου 600 θερμίδες; Ή αντίστοιχα ένα κομμάτι cheesecake έχει 500 θερμίδες; Αυτά τα «πλούσια» γλυκά μπορούν να καταναλώνονται σε συγκεκριμένο μέρος και ώρα και προφανώς, αυτό δεν μπορεί να είναι κάθε μέρα μετά το βραδινό γεύμα. Μόνο ένα μικρό κομμάτι μπορεί να καλύψει το ¼ της συνιστώμενης ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης για ένα μέσο υγιή ενήλικα. Και όμως…
Ενώ το γνωρίζουμε αυτό αργά ή γρήγορα όλοι αποζητάμε ένα γλυκό. Έτσι κι αλλιώς… το ζητάει το DNA μας! Η επιστήμη υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι έχουμε γενετική προδιάθεση προς τα «γλυκά» συστατικά και τα τρόφιμα που τα περιέχουν. Με άλλα λόγια η γλυκιά γεύση φαίνεται να είναι γραμμένη στα γονίδιά μας. Όμως γλυκό από γλυκό, φαίνεται να διαφέρει…
Είτε προτιμάτε οικογενειακώς ένα επιδόρπιο μετά το δείπνο ή ένα απογευματινό γλυκό, τα γλυκά μπορεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αρκεί να δώσετε προσοχή στο μέγεθος των μερίδων αλλά και στην επιλογή των γλυκών που θα καταναλώσετε!
Δώστε βάση στην μερίδα!
Αν έχετε τον έλεγχο της ποσότητας που μπορεί λίγο να σας γλυκάνει τότε θα μπορούσατε να εντάξετε τη γλυκιά γεύση ακόμα και στο καθημερινό σας πρόγραμμα διατροφής. Ο καθένας μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του μια καθημερινή μικρή απόλαυση βάζοντάς τη στα πλαίσια των γευμάτων του, διότι δεν υπάρχει λόγος ένα σνακ 100-200 θερμίδες να μη χωρέσει σε μια ισορροπημένη διατροφή. Μπορείτε για παράδειγμα να έχετε τη γλυκιά γεύση μέσα από τα μπισκότα όπως είναι τα μπισκότα πολυδημητριακών με κακάο, όπου 3 μπισκότα μπορούν να δώσουν στο απογευματινό σας τη γλυκιά νότα που αναζητάτε, προσφέροντάς σας παράλληλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ αλλά και μέταλλα όπως το μαγνήσιο. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε ατομικά γλυκάκια χρησιμοποιώντας ως βάση ένα μπισκότο ολικής άλεσης τύπου πτι μπερ ή digestive που περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες και συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού, μαζί με κρέμα με γεύση βανίλια και λίγες φρέσκες φράουλες, φτιάχνοντας ένα απογευματινό που δεν ξεπερνά τις 150 θερμίδες. Αν πάλι δεν μπορείτε να αποφύγετε το επιδόρπιο «ενεργειακή βόμβα», γιατί δεν δοκιμάζετε να το μοιραστείτε με κάποιο φίλο ή να επαναφέρετε την ισορροπία «καίγοντας» τις extra θερμίδες μέσω της άσκησης;
Για λιγότερες θερμίδες…
Ο τρόπος παρασκευής ενός γλυκού έχει αντίκτυπο στο σώμα σας και αν σκεφτείτε Light θα καταφέρετε να δημιουργήσετε εύγευστα επιδόρπια, απαλλαγμένα από τα περιττά. Ξέρετε πως αν στο αγαπημένο σας κέικ αντικαταστήσετε τη μισή ποσότητα βουτύρου με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, οι θερμίδες του αυτόματα πέφτουν στο μισό;
Επιπλέον, στην αγορά κυκλοφορούν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά που μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη. Οι γλυκαντικές αυτές ύλες είναι πολύ πιο γλυκιές από τη ζάχαρη, συνεπώς προστίθενται σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Το αποτέλεσμα; Επιδόρπια που έχουν σημαντικά χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο σε σύγκριση με αυτά που παρασκευάζονται με τον κλασσικό τρόπο, ιδανικά για κάποιον που θέλει να απολαμβάνει το γλυκό του ενώ είναι σε πρόγραμμα.
Γλυκά με… ποιότητα!
Δεν είναι μόνο οι θερμίδες. Είναι σημαντικό μέσα από το γλυκό να προσλαμβάνουμε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, «καλά» λιπαρά, φυτικές ίνες κτλ. Πώς; Σκεφτείτε… φυσικά!
Τα φρούτα είναι γλυκά από τη φύση τους, και τους καλοκαιρινούς μήνες είναι άφθονα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και με πολλούς λάτρεις! Γι ‘αυτό μπορούν να αποτελέσουν το επιδόρπιο της επιλογής σας. Αντίστοιχα, μπορείτε να επιλέξετε μπισκότα ολικής άλεσης προκειμένου να «χτίσετε» τα γλυκά σας προσφέροντας φυτικές ίνες στο τελικό αποτέλεσμα αλλά και μεγαλύτερο κορεσμό σε εσάς. Τέλος, φροντίστε να απαλλάξετε τα γλυκά σας από τα ζωικά λιπαρά αντικαθιστώντας το βούτυρο με μαλακή φυτική μαργαρίνη αλλά και την κρέμα γάλακτος με φυτική κρέμα μαγειρικής!
Και για του λόγου το αληθές… μπορείτε να φτιάξετε τάρτα με βάση μπισκότα ολικής τύπου πτι μπερ ή digestive και φρέσκα φρούτα όπως φράουλες, μπανάνα, βερίκοκο κτλ.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr