Αναρωτιέσαι ποιος είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος να επανεντάξεις τη γυμναστική στην καθημερινότητά σου όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ανώδυνα για το σώμα σου;
Νιώθεις ότι το σώμα σου δεν μπορεί ν’ ακολουθήσει το πρόγραμμα που πιθανόν έκανες πριν το καλοκαίρι; Οι ρυθμοί σου έχουν πέσει και παρατηρείς διαφορά στις αντοχές σου; Απορείς ποιος είναι ο λόγος που ενώ πριν το καλοκαίρι έφερνες άνετα εις πέρας το πρόγραμμα που ίσως εκτελούσες τώρα πια κουράζεσαι πιο εύκολα; Η απάντηση στην αιτία που συμβαίνει αυτό είναι απλή. Η αναστολή των όποιων δραστηριοτήτων σου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι επιζήμια για τις ορατές και μη διαφορές στο σώμα και στην αντοχή σου. Μεγαλύτερη αίσθηση διαφοράς διαπιστώνεις όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάπαυλας είχες και αυτό σε άμεση αναλογία με το πόσο συχνά και σε τι ρυθμούς γυμναζόσουν πρωτύτερα.
Είναι σημαντικό να προσπαθείς να κρατάς και κατά την καλοκαιρινή περίοδο μια επαφή με οποιαδήποτε τύπου αθλητική δραστηριότητα (πχ κολύμπι, άλλα θαλάσσια σπορ), έτσι ώστε να μειώσεις την μεταβολή του ρυθμού του σώματος σε σχέση με την μεταβολή που θα έχεις σε περίπτωση πλήρης αναστολής των δραστηριοτήτων σου.
Παρ’ όλα αυτά όσοι και να το έχουν σκεφτεί και να το έχουν σχεδιάσει, τελειώνοντας το καλοκαίρι συμπεραίνουν πως τελικά άλλη μια περίοδος διακοπών, μικρή η μεγάλη έφτασε στο τέλος της και σαν απολογισμό της είχε την απόλυτη καθιστική ζωή για λόγους αμέλειας. Κάπως έτσι ο Σεπτέμβριος μας βρίσκει εξ απροόπτου να μην ξέρουμε πώς και από πού ν’ αρχίσουμε.
Θ’ αναλύσουμε τους τρόπους «επανένταξης» του σώματος, ας τους ορίσουμε, σε ρυθμούς γυμναστικής. Αρχικά μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής απ’ τη γυμναστική πρέπει να ξέρεις ότι δεν μπορείς να ξεκινήσεις από εκεί όπου σταμάτησες. Τι σημαίνει αυτό; Αν για παράδειγμα σήκωνες 50 κιλά πιέσεις στήθους με μπάρα μετά από δυο εβδομάδες αποχής μην δοκιμάσεις να ξεκινήσεις να σηκώσεις αυτά τα 50 κιλά. Πρέπει να χαμηλώσεις την ένταση ανάλογα με το πρόγραμμα που κάνεις και την καθοδήγηση του γυμναστή. Αυτό γιατί, αν ακολουθούσες εντατικά ένα πρόγραμμα, θεωρητικά η περίοδος πριν σταματήσεις ήταν μια φάση πλήρους φορμαρίσματος για σένα και το σώμα σου. Είχες φτάσει στο μέγιστο της απόδοσής σου κάτι που με την ανάπαυλα έφθινε. Έτσι πρέπει να ξεκινήσεις σταδιακά με προγράμματα «αναπροσαρμογής» τόσο σε αθλητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο προγραμμάτων γυμναστηρίου ή βαρών.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ
Μερικά πράγματα που μπορείς να δώσεις βάση είναι:
1.Μπορείς να ξεκινήσεις με προγράμματα όπως το pilates και η yoga, που εστιάζουν στην ελεγχόμενη ενδομυϊκή ενδυνάμωση.
2.Ξεκίνα να δουλεύεις μόνο με το βάρος του σώματος σου και σταδιακά αύξησε την επιβάρυνση χρησιμοποιώντας λάστιχο ή βαράκια.
3.Δώσε έμφαση στις μεγαλύτερες και πολυαρθρικές μυϊκές ομάδες (πόδια, κοιλιά, πλάτη)
4.Αν κάνεις μείωσε την διάρκεια ή την ένταση της προπόνησης, μέσω των σετ, των κιλών ή των επαναλήψεων. Συμβουλέψου τον γυμναστή σου.
5.Αν σου αρέσει η αερόβια προπόνηση όπως το τρέξιμο ή το ποδήλατο, μείωσε την διάρκεια και την ένταση. Πχ Αν έτρεχες 20 λεπτά με 10km/h μπορείς να μειώσεις τόσο τα λεπτά ή την ένταση ή αν κρίνεις απαραίτητα και τα δυο αναλόγως.
6.Έλεγξε τη συχνότητα. Αν για παράδειγμα προπονούσουν 5 φορές την εβδομάδα μπορείς να ξεκινήσεις κάνοντας 2-3 προπονήσεις για 1-2 εβδομάδες. Πότε σταματάει το στάδιο της αναπροσαρμογής; Διαφέρει από άτομο σε άτομο. Οι δείκτες που μπορείς να ελέγχεις και να πορευθείς αναλόγως είναι τα το κατά πόσο εξοικειώνεσαι με την δραστηριότητα (εύκολα, δύσκολα), αν πιάνεσαι έντονα και νιώθεις μυϊκούς πόνους, αν καρδιοαναπνευστικά ανταπεξέρχεσαι. Είναι μερικοί γενικοί δείκτες που θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις την προπόνησή σου ή να εμείνεις στο ίδιο στάδιο.
Μην περιμένεις να νιώσεις αδιαθεσία για να θέσεις σε εφαρμογή τα παραπάνω. Ίσως ήδη έχεις διαπιστώσει από προσωπικές σου απόπειρες, ότι το σώμα σου μετά το στάδιο μακράς ξεκούρασης δεν ανταπεξέρχεται σε υψηλής έντασης προπονήσεις και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.
Πιο απλά και κατανοητά θα λέγαμε ότι μετά το στάδιο μακράς «απροπονησίας» και πριν το στάδιο «φορμαρίσματος», υπάρχει ένα ενδιάμεσο στάδιο. Το «μεταβατικό» στάδιο, αυτό που ορίσαμε ως φάση επανένταξης και αναπροσαρμογής. Ένα στάδιο που όποιο πρόγραμμα και αν ακολουθείς δεν πρέπει να το παραβλέπεις. Δεν χάνεις χρόνο! Αντίθετα κερδίζεις την ομαλή ενεργοποίηση των μυών, αποφεύγεις τους τραυματισμούς, το σώμα σου ακολουθεί μια ροή επαναφοράς που θα σε βοηθήσει στην πιο γρήγορη βελτίωση της απόδοσης χωρίς ανεπιθύμητες βλάβες που μπορούν να προκληθούν σε διαφορετική περίπτωση.
Ίσως έχεις να θυμάσαι κάποιο τέτοιο παράδειγμα από τραυματισμό που σου προκλήθηκε λόγω του ότι αψήφησες αυτό το μεταβατικό στάδιο. Τέλος συμβουλέψου τον γυμναστή σου είναι ο μοναδικός που ξέρει να προσαρμόσει ένα πρόγραμμα στις ανάγκες σου και θα εξασφαλίσει έναν ασφαλή τρόπο να βρεις του ρυθμούς σου και να εκπληρώσεις τους στόχους σου!
Πηγή : http://fitnet.gr/