Τρώω συνεχώς και δεν μπορώ να σταματήσω : ένα παθολογικό πρόβλημα που οδηγεί στην παχυσαρκία

images_aaatroosin.jpg

Τα βουλιμικά επεισόδια σοβαρής μορφής χαρακτηρίζονται από ακατάπαυστη πολυφαγία συχνά γλυκισμάτων και φαγητών πλούσιων σε λίπος. Η παθολογική αυτή κατάσταση οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές με παχυσαρκία και ποικίλες μεταβολικές διαταραχές, όπως αύξηση χοληστερόλης, σακχάρου, ουρικού οξέως, τριγλυκεριδίων. Σε βάθος χρόνου νοσήματα, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, τα εμφράγματα, οι παθήσεις σπονδυλικής στήλης, εμφανίζονται. Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι παράγοντας κινδύνου για ορισμένα καρκινώματα (π.χ. μαστού, εντέρου).

Οι πάσχοντες πολλές φορές κάνουν χρήση καθαρτικών ή διουρητικών και προκαλούν στον εαυτό τους εμετό, πρακτικές που θεωρούνται λανθασμένα ως πρακτικές που αμβλύνουν τα αρνητικά αποτελέσματα της πολυφαγίας. Ποικίλα παθολογικά προβλήματα, όπως διαταραχές ηλεκτρολυτών, ρήξη οισοφάγου ή στομάχου, γαστρεντερικές διαταραχές, αφυδάτωση συνδέονται με τις πρακτικές αυτές και ενίοτε χρήζουν νοσηλείας.

Τα αίτια των σοβαρών βουλιμικών επεισοδίων είναι:

1. Οργανικά νοσήματα και φάρμακα

Ο κατάλογος των οργανικών νοσημάτων και παραγόντων που προκαλούν βουλιμικά επεισόδια είναι μακρύς. Οποιοσδήποτε παθολογικός παράγοντας, που διαταράσσει τα εγκεφαλικά κέντρα της όρεξης και ρύθμισης διατροφικής συμπεριφοράς ή τις συνδέσεις τους με την περιφέρεια μπορεί να οδηγήσει σε βουλιμία. Ο αυξημένος ερεθισμός αντανακλαστικών της όρεξης λόγω νοσημάτων στην περιφέρεια ή αυξημένων ορμονικών δράσεων μπορεί επίσης να προκαλέσει βουλιμικά επεισόδια. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι ορμονικές διαταραχές, νοσήματα του υποθαλάμου, χρόνια χρήση κορτιζόνης.

2. Stress, ψυχολογικά νοσήματα

Το υπερβολικό άγχος και ποικίλα ψυχιατρικά νοσήματα (π.χ. κατάθλιψη, αυτοκτονικός ιδεασμός), προκαλούν σοβαρές βουλιμικές κρίσεις.

3. Ιδιοπαθής βουλιμία

Συνδυασμός παραγόντων χωρίς συγκεκριμένο οργανικό ή ψυχολογικό υποκείμενο υπόστρωμα, όπως αυξημένη ψυχολογική ευαισθησία, διαταραχές της λειτουργίας της σεροτονίνης του σώματος, διαταραχή στην απελευθέρωση της χολοκυστοκινίνης από το έντερο ενοχοποιούνται στην ιδιοπαθή βουλιμία.

Η σύγχρονη ιατρική προσέγγιση χρησιμοποιεί φάρμακα θεραπείας και αποκατάστασης των υποκείμενων παθολογικών παραγόντων, που προκαλούν την βουλιμία και φάρμακα αποκατάστασης της αποδιοργάνωσης των οργανικών συστημάτων, που προκαλείται από την βουλιμία. Η ψυχολογική θεραπεία συμπεριφοράς (behavioral therapy) είναι απαραίτητο συμπληρωματικό μέτρο σε ασθενείς της δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/