Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα τεστ αίματος για να βοηθήσουν τους γιατρούς να επιλέξουν το καταλληλότερο φάρμακο για ασθενείς με κατάθλιψη.
Οι γιατροί σήμερα να βασίζονται στη δοκιμή για να βρουν την κατάλληλη αγωγή, γεγονός που σημαίνει ότι συχνά ο πρώτος τύπος αντικαταθλιπτικού που χορηγείται αποτυγχάνει να βοηθήσει τον ασθενή.
Τώρα όμως, οι ερευνητές από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου λένε ότι ο έλεγχος του αίματος του ασθενούς θα μπορούσε να βοηθήσει στον εύκολο εντοπισμό της ακριβούς θεραπείας. Εκείνοι που εμφανίζονται θετικοί στη φλεγμονή, χρειάζονται πιο επιθετική θεραπεία από την αρχή, λένε οι ερευνητές.
Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει το τεστ αίματος σε ένα μικρό αριθμό εθελοντών – 140 άτομα με κατάθλιψη. Υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη δοκιμή για να ελεγχθεί πόσο καλά θα μπορούσε να λειτουργήσει το τεστ σε πραγματικές συνθήκες.
Το τεστ, που περιγράφεται λεπτομερώς στο International Journal of Neuropsychopharmacology, είναι το αποκορύφωμα ετών έρευνας. Εστιάζει στην ύπαρξη δύο συγκεκριμένων δεικτών φλεγμονής: Στη μελέτη, οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα αυτών των δεικτών ήταν απίθανο να ανταποκριθεί στις συμβατικές θεραπευτικές αγωγές με επιλεκτικούς αναστολείς μη επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) και στα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.
Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Carmine Pariante είπε αυτή η διαπίστωση θα μπορούσε να βοηθήσει σε φαρμακευτική αγωγή στα μέτρα του ασθενούς: «Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών θα μπορούσαν να έχουν αυτούς τους δείκτες και θα μπορούσαμε να τους αντιμετωπίσουμε με πιο επιθετική αγωγή».
Τα αντικαταθλιπτικά είναι ασφαλή, αλλά μπορεί να έχουν παρενέργειες. Ο καθηγητής Pariante δήλωσε: «Δεν θα θέλαμε να συνταγογραφούμε πάρα πολλά φάρμακα εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο, αλλά θα θέλαμε να κλιμακώσουμε την αγωγή συντομότερα, αν ο ασθενής το χρειάζεται».
Ο καθηγητής πιστεύει ότι η φλεγμονή είναι αντίδραση του οργανισμού στο στρες, αλλά, παραδόξως, εμποδίζει τη θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή. Τα υψηλά επίπεδα της φλεγμονής μπορεί να παρεμβαίνουν στις ίδιες βιολογικές διαδικασίες που είναι ζωτικής σημασίας για να λειτουργήσουν τα αντικαταθλιπτικά.
Ο καθηγητής Pariante και η ομάδα του προσπαθούν παράλληλα να ελέγξουν αν η χορήγηση αντι-φλεγμονωδών φαρμάκων μαζί με τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να βοηθήσει. Αλλά προειδοποίησε: «Οι ασθενείς δεν θα πρέπει να αλλάξουν τα φάρμακά τους από μόνοι τους ή να πάρουν αντιφλεγμονώδη, χωρίς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους».
Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι τα φάρμακα δεν είναι η μόνη απάντηση στη διαχείριση της κατάθλιψης. Οι γιατροί συστήνουν στα άτομα με κατάθλιψη να προσπαθήσουν να παραμείνουν ενεργά και απασχολημένα, τόσο σωματικά όσο και κοινωνικά.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/