Τελικά τα κινητά βλάπτουν την υγεία μας;

images_aaasmartph.png

Τα κινητά τηλέφωνα φαίνεται να είναι η τελευταία ανησυχία για τις βλαπτικές συνέπειες της τεχνολογίας στην υγεία μας. Το γεγονός ότι τα χρησιμοποιούμε συστηματικά κάθε μέρα, αγχώνει κοινό και ειδικούς για το κακό που μπορεί να μας προκαλέσουν μακροπρόθεσμα.

Τα κινητά τηλέφωνα είναι ουσιαστικά μικροί ραδιοπομποί, πολύ αδύναμοι για να βλάψουν το DNA μας, όμως μπορούν να ζεστάνουν ελαφρά τον ιστό που διαπερνούν, ίσως και 0,2 οC. Άλλες δραστηριότητες που αυξάνουν τη θερμοκρασίας του σώματός μας βέβαια περιλαμβάνουν την κατανάλωση φαγητού, την άσκηση, μια ηλιόλουστη μέρα… Θα μπορούσε όμως να υπάρχει κάποιο άλλος κίνδυνος προς την υγεία μας που δεν γνωρίζουμε; Ας εξετάσουμε μερικές έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Τα κινητά προκαλούν ανδρική στειρότητα;
Μια νέα έρευνα από το Ισραήλ βρήκε χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και με χαμηλότερη κινητικότητα σε άνδρες που χρησιμοποιούσαν πολύ τα κινητά τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι «ορισμένες πτυχές της χρήσης κινητών τηλεφώνων μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην συγκέντρωση του σπέρματος». Υπήρξαν παρόμοιες μελέτες στο παρελθόν και η θερμότητα επηρεάζει όντως την παραγωγή σπέρματος. Ωστόσο, στην μελέτη αυτή συμπεριλήφθησαν ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από 106 άνδρες που είχαν ήδη παραπεμφθεί για ανάλυση σπέρματος στο Ιατρικό Κέντρο Carmel στη Χάιφα. Το δείγμα δεν είναι μεγάλο, γι ‘αυτό θα μπορούσαν τα αποτελέσματα να είναι τυχαία. Ούτε οι αποδείξεις είναι σημαντικές ούτως ή άλλως, δεδομένου ότι οι άνδρες που χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους πολύ θα μπορούσαν επίσης να κάνουν και κάτι άλλο ασυνήθιστο (πχ να είναι πολύ αγχώδεις ή να τρώνε συστηματικά junk food) και θα μπορούσε να είναι αυτή η συμπεριφορά υπεύθυνη για την υγεία του σπέρματος τους και όχι το κινητό τους.

Τα κινητά προκαλούν Αλτσχάιμερ;
Το 2003, μια σουηδική μελέτη βρήκε ενδείξεις ότι ακτινοβολία παρόμοια με εκείνη που παράγεται από τα τηλέφωνα καταστρέφει τα κύτταρα του εγκεφάλου αρουραίων «με τρόπο που θα μπορούσε να επιταχύνει την εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ. «Αυτή η θεωρία είναι υποθετική», δήλωσε τότε ο καθηγητής Leif Salford. «Δεν έχουμε ακόμη αποδείξεις ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος επηρεάζεται με τον ίδιο τρόπο». Και 13 χρόνια αργότερα, ακόμη δεν έχουμε. Αντιθέτως, το 2010 μια μελέτη στη Φλόριντα των ΗΠΑ ανακάλυψε ότι η ακτινοβολία των κινητών σταμάτησε την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ σε ποντίκια.

Τα κινητά προκαλούν καρκίνο στο μάτι;
Το 2001, ένας γερμανός γιατρός, ο Andreas Strang, διαπίστωσε ότι τα ποσοστά χρήσης κινητών τηλεφώνων ήταν υψηλότερα σε μια ομάδα 118 ασθενών με ραγοειδές μελάνωμα. Όταν η είδηση διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο, ακόμα κι αν ο ίδιος ο Δρ Strang συμβούλευσε τους ανθρώπους να μην πάρουν τα αποτελέσματα πολύ στα σοβαρά. Τα αποτελέσματα δεν έχουν επαναληφθεί έκτοτε και καμία δημόσια υπηρεσία υγείας δεν θεωρεί τα τηλέφωνα κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου στο μάτι.

Τα κινητά προκαλούν καρκίνο του εγκεφάλου;
Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο, τα στοιχεία που συνδέουν τα κινητά τηλέφωνα με οποιοδήποτε είδος καρκίνου είναι «ανεπαρκή» – εκτός από δύο μορφές καρκίνου του εγκεφάλου, το γλοίωμα και το ακουστικό νευρίνωμα, για τα οποία τα στοιχεία είναι απλώς «περιορισμένα». Ως αποτέλεσμα, βάζει τα κινητά τηλέφωνα σε έναν εξαιρετικά μακρύ κατάλογο πραγμάτων που «πιθανόν» προκαλούν καρκίνο. Ωστόσο, μια μελέτη στη Δανία σε 420.000 ανθρώπους που έψαξε για συνδέσεις με τον καρκίνο, δεν βρήκε καμία, ακόμη και μεταξύ εκείνων που είχαν χρησιμοποιήσει κινητά για μια δεκαετία.

Αν πάντως θέλετε να είστε ακόμη πιο ήσυχοι, όταν αγοράζετε κινητό τηλέφωνο, αντί να εξετάζετε τα Megapixels της κάμερας, ελέγξετε τον δείκτη SAR, ο οποίος δείχνει την ποσότητα της ακτινοβολίας που απορροφάται από τον οργανισμό κατά τη χρήση τη συγκεκριμένου τηλεφώνου – όσο χαμηλότερος, τόσο καλύτερα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/