Πώς να γυμνάζεστε μετά τα 40

images_aaabeauty-weights-art.jpg

Δεν υπάρχει λόγος να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας – κανείς δεν μπορεί να νικήσει τη βιολογία. Όσο περνούν τα χρόνια, γινόμαστε λίγο πιο δυσκίνητοι και αδύναμοι.

Παρόλα αυτά, μπορείτε στα 40κάτι σας να είστε ακόμη στην καλή φόρμα που ήσασταν πάντα. Το κόλπο, είναι να ασκείστε εξυπνότερα και με γνώμονα την ηλικία σας. Να τι πρέπει να κάνετε λοιπόν για να μην σας πάρουν τα χρόνια.

Βελτιώστε την ευελιξία σας
Καθώς γερνάμε, οι τένοντες και οι μύες μας έχουν την τάση να σκληραίνουν, με τον κίνδυνο τραυματισμού μας να πολλαπλασιάζεται. Ακριβώς όπως το λάστιχο με τον καιρό χάνει την ελαστικότητά του και σπάζει ευκολότερα, οι τένοντές μας γίνονται σιγά σιγά λιγότερο ελαστικοί. Οι δυναμικές διατάσεις και το ζέσταμα, που γίνονται με αργές, ελεγχόμενες κινήσεις και όχι στατικά τεντώματα, θα βοηθήσουν να παραμείνετε ευλύγιστοι. Αν και μπορούμε εύκολα να την ξεχάσουμε στο πρόγραμμα γυμναστικής μας, η ευελιξία και η ελαστικότητα του σώματός μας είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να παραμείνουμε δραστήριοι. Οι ασκήσεις αυτές άλλωστε μπορούν να γίνουν ακόμη και το βράδυ, ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση.

Χρησιμοποιήστε τους μυς σας
Είναι λυπηρό, αλλά πέρα για πέρα αληθινό: Μεταξύ των 25ων γενεθλίων σας και των 50ών σας, θα μπορούσατε να χάσετε ακόμη και το 10% της μυϊκής σας μάζας. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια των επόμενων 30 ετών, θα μπορούσατε να χάσετε ένα άλλο 45%. Και τα πράγματα είναι ακόμη πιο άσχημα από όσο φαίνονται, καθώς η απώλεια μυών συνήθως αντικαθίσταται από λίπος. Αυτό μας κάνει να δείχνουμε και πιο ευτραφείς, καθώς ένα κιλό λίπους καταλαμβάνει 18% περισσότερο χώρο στο σώμα μας από ένα κιλό μυών. Αλλά δεν χρειάζεται να εξελιχθεί έτσι η κατάσταση: Μπορείτε να αποτρέψετε την απώλεια μυϊκού ιστού, δίνοντας το κατάλληλο βάρος στις ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Μακριά από τις μηχανές εκγύμνασης!
Οι περισσότεροι από μας μεγαλώσαμε σε μια εποχή που η άσκηση σήμαινε ώρες στα ειδικά μηχανήματα με τα βάρη των γυμναστηρίων. Όμως όσο περνάει ο καιρός, είναι καλύτερα να ασκούμε τους μύες μας, με τον τρόπο που τους χρησιμοποιούμε και όχι τον κάθε έναν ξεχωριστά. Στην καθημερινή ζωή π.χ., δεν χρησιμοποιούμε τους τετρακέφαλους ξεχωριστά, αλλά μαζί με τους δικέφαλους, τους γλουτιαίους και τους κοιλιακούς για να σηκώσουμε ψώνια, να πάρουμε αγκαλιά τα παιδιά ή να ανεβούμε τις σκάλες. Αφήστε λοιπόν το μηχάνημα έκτασης τετρακεφάλων και κάνετε βαθιά καθίσματα.

Ενσωματώστε ασκήσεις ισορροπίας
Σταθείτε στο ένα πόδι σαν πελαργός: αλήθεια, δοκιμάστε το. Δυσκολότερο απ’ ότι περιμένατε, ε; Συχνά δεν συνειδητοποιούμε ότι η ικανότητά μας να ισορροπούμε μειώνεται μέχρι να έρθει η στιγμή που θα βρεθούμε ξαφνικά στο έδαφος. Μέρος του προβλήματος είναι ότι με την ηλικία, οι νευρομυϊκές συνδέσεις που μας βοηθούν να στεκόμαστε όρθιοι σιγά-σιγά μειώνονται. Τα καλά νέα είναι ότι αυτές οι νευρικές οδοί μπορούν να ανακτηθούν με καθημερινή άσκηση. Το τάι τσι, το πιλάτες και η γιόγκα μπορούν να βελτιώσουν τη σταθερότητα – εναλλακτικά προσθέστε ασκήσεις ισορροπία στη συνηθισμένη προπόνηση ή την καθημερινότητά σας, την άσκηση του πελαργού για παράδειγμα, ενώ πλένετε τα δόντια σας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/