Πονόλαιμος

images_aaaponolai.jpg

Τα συμπτώματα αυτά είναι ιδιαίτερα συνήθη μεταξύ των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζει καθημερινώς ο μαχόμενος παθολόγος.

ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ (ΠΟΝΟΛΑΙΜΟΣ)

Ο πονόλαιμος χαρακτηρίζεται από πόνο στο φάρυγγα. Το σύμπτωμα μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό, δυσκαταποσία, πρήξιμο λαιμού, δυσχέρεια αναπνοής.

Η πλειονότητα των αιτίων που προκαλούν οξεία φαρυγγίτιδα είναι λοιμώδη. Συνήθεις μικροοργανισμοί είναι ιοί, όπως οι ρινοιοί, οι κοροναϊκοί ιοί, οι αδενοιοί, οι ιοί της γρίπης. Η απλή ιογενής φαρυγγίτιδα συνήθως δεν απαιτεί ειδική θεραπεία, στα περισσότερα άτομα. Η διακοπή του καπνίσματος, η χορήγηση απλών αντισηπτικών του στόματος με γαργάρες, η καλή ενυδάτωση, η καλή διατροφή που στα υγιή άτομα περιλαμβάνει φρούτα, όσπρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ο επαρκής ύπνος, η αποφυγή ψυχολογικών επιβαρύνσεων, είναι συνήθως επαρκή μέτρα. Στην περίπτωση πασχόντων από χρόνια νοσήματα, απαιτείται εφαρμογή ειδικών ενδεικνυόμενων διατροφικών προγραμμάτων και προγραμμάτων καθημερινότητας ανάλογα με το είδος της χρόνιας πάθησης.

Η φαρυγγίτιδα από πυογόνο στρεπτόκοκκο απαιτεί ειδική αντιβιοτική θεραπεία σε πολλά άτομα διότι μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακή νόσος, ρευματικός πυρετός, αποστήματα, σηψαιμία. Η διαφορική διάγνωση από το σωστό έμπειρο παθολόγο κατά την ιατρική εξέταση είναι για αυτό καθοριστικής σημασίας στην λοιμώδη φαρυγγίτιδα. Σήμερα σε αμφίβολες περιπτώσεις κατά την κλινική αξιολόγηση, υπάρχουν ειδικές δοκιμασίες εντοπισμού του στρεπτόκοκκου (δοκιμασία αντιγόνου, STREP TEST, ASTO, ειδική καλλιέργεια). Λοιμώδη φαρυγγίτιδα μπορεί να προκαλέσουν και ειδικά σπανιότερα αίτια όπως ο ιός της ιλαράς, ο EPSTEIN BARR, o CMV, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα όπως η NEISSERIA GONORRHEA, o HIV κλπ.

Σπανιότερα ο οξύς πονόλαιμος μπορεί να είναι αντανακλαστικός και να οφείλεται σε δυσλειτουργία παρακείμενων οργάνων, όπως σε οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου.

Ο χρόνιος και υποτροπιάζον πονόλαιμος μπορεί να υποκρύπτει μία σειρά χρόνιων νοσημάτων ορισμένα από τα οποία σοβαρά (π.χ. χρόνια αμυγδαλίτιδα, διαταραχή θυρεοειδούς, βλάβη ανοσοποιητικού, καρκινώματα κ.λπ.).
Ο πονόλαιμος απαιτεί πάντα σωστή ιατρική εξέταση όταν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, είναι έντονος, παρατεινόμενος ή υποτροπιάζει.

ΓΔΑΡΣΙΜΟ ΛΑΙΜΟΥ

Το σύμπτωμα αυτό χαρακτηρίζεται από αίσθημα βάρους με συνοδό γδάρσιμο στο φάρυγγα. Το σύμπτωμα συχνά επιδεινώνεται κατά την διάρκεια της κατάποσης.

Το αλκοόλ, η λήψη γεύματος με υψηλή ποσότητα ορισμένων μπαχαρικών (πχ. πιπέρι), η εισρόφηση, οι απλές ιογενείς λοιμώξεις αποτελούν τα πιο συνήθη αίτια αυτού του συμπτώματος.

Όταν το σύμπτωμα παρατείνεται ή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, πρέπει πάντα να γίνεται σοβαρή ιατρική εξέταση, προς διερεύνηση και θεραπεία συστηματικών και σοβαρών νοσημάτων (π.χ. μεταβολικές διαταραχές, χρόνιοι πολύποδες, χρόνια αμυγδαλίτιδα, ορισμένα καρκινώματα, αλλεργίες).

ΚΑΨΙΜΟ ΛΑΙΜΟΥ

Το καύσος στο φάρυγγα είναι ιδιαίτερα συχνό σύμπτωμα. Το άγχος, οι πεπτικές διαταραχές και οι απλές ιογενείς λοιμώξεις είναι τα συχνότερα αίτια. Σπανιότερα το σύμπτωμα οφείλεται σε δυσλειτουργία παρακείμενων οργάνων (π.χ. οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, διαφραγματοκήλη). Το χρόνιο ή υποτροπιάζον κάψιμο μπορεί να υποκρύπτει μία σειρά χρόνιων νοσημάτων ορισμένα από τα οποία σοβαρά (π.χ. αμυγδαλίτιδα, διαταραχή θυρεοειδούς, καρκινώματα κ.λπ.).
Σπανιότερα ο πόνος, το γδάρσιμο και το κάψιμο στο λαιμό, έχουν ως αίτια  αλλοιώσεις υπερκείμενων μυών, οστών ή δέρματος (π.χ. ψύξη).

Τα ευρήματα της σωστής ιατρικής εξέτασης είναι κομβικής σημασίας για την ορθή παθολογική εκτίμηση του ατόμου, τον καθορισμό τυχόν περαιτέρω ελέγχου και την χορήγηση της ενδεικνυόμενης θεραπείας.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/