Η ορθοστατική υπόταση είναι η πάθηση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση του αίματος μειώνεται σημαντικά στην όρθια στάση. Στο φυσιολογικό άτομο, καθώς μετακινείται από θέση κατάκλισης σε όρθια θέση, πραγματοποιείται αντανακλαστικώς αγγειοσύσπαση, με αποτέλεσμα να παρατηρείται πτώση της αρτηριακής πίεσης του αίματος που όμως δεν υπερβαίνει τα 20 mmHg. Στην ορθοστατική υπόταση, δεν λειτουργούν επαρκώς οι αντανακλαστικές προσαρμογές του οργανισμού κατά την έγερση. Τα συμπτώματα είναι η αρτηριακή πίεση να μειώνεται σημαντικά και να εμφανίζονται συμπτώματα όπως ζάλη, αδυναμία, ατονία στην όρθια θέση. Ενίοτε εμφανίζονται και λιποθυμικά επεισόδια.
Η ορθοστατική υπόταση μπορεί να εμφανίζεται δευτεροπαθώς, ως αποτέλεσμα υποκείμενου οργανικού νοσήματος (π.χ. διαβήτης, γαστρορραγία) ή παθολογικής κατάστασης (π.χ. παρενέργεια από λήψη διουρητικών) ή να εμφανίζεται ιδιοπαθώς.
Σε ορισμένα άτομα ιδιοσυγκρασιακώς αλλά και με την πάροδο της ηλικίας, ανεπαρκούν οι μηχανισμοί ρύθμισης και εμφανίζεται ορθοστατική υπόταση κατά την έγερση και λιποθυμία.
Η σωστή ιατρική εξέταση έχει καθοριστικό ρόλο στην αξιολόγηση κάθε περίπτωσης και στον καθορισμό τυχόν επιβαλλόμενου εργαστηριακού ελέγχου. Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την ορθοστατική υπόταση. Στην περίπτωση δευτεροπαθούς ορθοστατικής υπότασης η θεραπεία του υποκείμενου νοσήματος έχει κομβική σημασία.