Η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί επανειλημμένα με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου τον μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων και καρκίνου.
Μέχρι τώρα όμως, καμία έρευνα δεν την είχε συνδέσει με το μήκος των τελομερών, ενός βιολογικού δείκτη της γήρανσης.
Σε μια από τις τελευταίες έρευνες που έγινε σε νοσοκομείο της Αμερικής, σε περίπου 4700 ανθρώπους, βρέθηκε πως η συστηματική εφαρμογή της Μεσογειακή διατροφής έχει θετική συσχέτιση με το μήκος των τελομερών, και πως ακόμα και μικρή διαφοροποίηση της διατροφής προς την κατεύθυνση της Μεσογειακής, είχε θετικό αντίκτυπο στο προσδόκιμο της ζωής του ατόμου.
Τα τελομερή είναι επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες DNA στις άκρες των χρωμοσωμάτων, που μικραίνουν σε κάθε διαίρεση του κυττάρου. Κοντύτερα τελομερή έχουν συσχετιστεί με μικρότερο προσδόκιμο ζωής, ενώ τα μακρύτερα τελομερή συνδέονται με τη μακροζωία.
Η επιβράχυνση των τελομερών επιταχύνεται με το στρες και την φλεγμονή και η υπόθεση των επιστημόνων είναι πως η Μεσογειακή διατροφή λειτουργεί προστατευτικά σε αυτές τις επιδράσεις.
Παρ’ ότι δεν έχει προσδιοριστεί κάποια συγκεκριμένη τροφή που να προκαλεί επιμήκυνση των τελομερών, έχει γίνει σαφές από τους ερευνητές πως η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, όσπριων, ακατέργαστων δημητριακών, ψαριού, ελαιόλαδου και μέτριας ποσότητας κρασιού, εκτός από ακρογωνιαία λίθος της διατροφικής παρέμβασης για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, συνδέεται πλέον και με την καθυστέρηση στη διαδικασία της γήρανσης.
Σε μια άλλη τώρα αναφορά, ενός καθηγητή της Βασιλικής Ιατρικής Ακαδημίας της Μ. Βρετανίας αυτή τη φορά, αναφέρεται ως «μαγική θεραπεία» (miracle cure), η συστηματική άσκηση.
Στην παραπάνω εργασία, μεταξύ άλλον αναφέρονται ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για την επίδραση της άσκησης. Έτσι για παράδειγμα, με την έναρξη της συστηματικής άσκησης παρατηρείται:
•31% μείωση των θανάτων από καρδιακές παθήσεις.
•90% βελτίωση στην αυτοεκτίμηση και την καλή διάθεση.
•25%–53% μείωση των επώδυνων περιπτώσεων των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα.
•57% χαμηλότερο ποσοστό του καρκίνου του προστάτη.
•Τουλάχιστον 10 mm Hg μείωση σε 31% των ασθενών με υπέρταση.
•50%–80% μείωση του κινδύνου ανάπτυξης του τύπου 2 διαβήτη.
•30%–50% μείωση του κινδύνου πτώσης σε ηλικιωμένα άτομα.
•30% μικρότερος ρυθμός θανάτων από οποιοδήποτε αιτία.
•45% μείωση στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπ’ όψη τα παραπάνω, μπορούμε με βεβαιότητα να ισχυριστούμε πως ένας συστηματικά ασκούμενος Έλληνας, που τιμάει τις διατροφικές παραδώσεις τις πατρίδας του, έχει όλες τις προδιαγραφές να φτάσει τα βαθειά γεράματα!
Πηγή : http://fitnet.gr/