Η δραματική κατάσταση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στη χώρα μας αναδείχτηκε μέσα από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 1ου Ιατρικού Συνεδρίου Επαγγελματικής Πρακτικής που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (HELEXPO, Μαρούσι 16 και 17 Απριλίου 2016).
Η «ακτινογραφία» των Κέντρων Υγείας και των Μονάδων του ΠΕΔΥ σε όλη τη χώρα αποκαλύπτει μια εικόνα διάλυσης και εγκατάλειψης. Επιπρόσθετα ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει τις ανάγκες.
Ειδικότερα:
· σε 29 Δήμους, δεν υπάρχει κανένας ειδικευμένος γιατρός στο Δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ)
· χωρίς παιδίατρο έχουν μείνει περισσότεροι από 62 Δήμοι σε όλη τη χώρα.
· 107 Δήμοι δεν έχουν γυναικολόγο
· σε 136 δήμους δεν υπάρχει καρδιολόγος
· στα περισσότερα νησιά δεν υπάρχει κανένας ειδικευμένος γιατρός
Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο της κεντρικής του ομιλίας τόνισε: «Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει μείνει ακάλυπτο στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στους περισσότερους Δήμους δεν υπάρχουν βασικές ιατρικές ειδικότητες και οι κάτοικοι είναι εγκαταλελειμμένοι στο έλεος του Θεού. Σε πολλές περιοχές οι ασθενείς εξαναγκάζονται να αλλάξουν πόλη και να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν τον γιατρό που χρειάζονται. Στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τεράστιες ευθύνες για την διάλυση του συστήματος Π.Φ.Υ. Πρόσφατα παρουσίασε ένα σχέδιο το οποίο αποτελεί … “ασκήσεις επί χάρτου” και δεν έχει καμιά ρεαλιστική εφαρμογή, ενώ δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να επιλύσει.»
Πρέπει να επισημανθεί ότι ιδιαίτερα δυσμενή εντύπωση έκανε η συμπεριφορά μελών της πολιτικής ηγεσία του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ καθώς παρά το γεγονός ότι είχαν κληθεί να συμμετάσχουν στις εργασίες του Συνεδρίου επικαλέσθηκαν προσωπικούς λόγους και δεν εμφανίστηκαν.
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν με ενδιαφέρουσες ομιλίες. Ειδικότερα, για τις «Σύγχρονες Εφαρμογές στην Υπηρεσία της Ιατρικής» μίλησε ο Δρ. Αλέξανδρος Μπέρλερ, πρόεδρος HL7 Hellas, ενώ για τη «Συμβολή του CERN στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την υγεία» μίλησε ο Dr. Mark Winter, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, επικεφαλής Τμήματος Ευθυγράμμισης Σωματιδίων στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/