Εναλλακτικές θεραπείες στην εμμηνόπαυση;

images_aaaemmino.jpg

Οι ορμονικές αλλαγές που συνεπάγεται η εμμηνόπαυση συνοδεύονται από ενοχλητικά συμπτώματα, που οδηγούν πολλές γυναίκες σε εναλλακτικές θεραπείες για την αντιμετώπισή τους, όπως ο βελονισμός.

Όμως σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, ο παραδοσιακός κινέζικος βελονισμός δεν είχε καλύτερα αποτελέσματα από μια «ψεύτικη» μορφή της θεραπείας για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Εναλλακτικές θεραπείες και εμμηνόπαυση

Ωστόσο, μετά από οκτώ εβδομάδες θεραπείας και οι δύο μέθοδοι παρουσίασαν οφέλη για το 40% των γυναικών που συμμετείχαν, όσον αφορά την ένταση και τη συχνότητα των εξάψεων, τα οποία μάλιστα διατηρήθηκαν για έως και έξι μήνες αργότερα.

Στην έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης συμμετείχαν 327 γυναίκες από την Αυστραλία άνω των 40 ετών, οι οποίοι υπέφεραν από τουλάχιστον επτά μέτριες εξάψεις την ημέρα.

Οι μισές από αυτές υπεβλήθησαν σε δέκα συνεδρίες παραδοσιακού κινεζικού ιατρικού βελονισμού, κατά τις οποίες λεπτές βελόνες εισήχθησαν στο σώμα τους σε συγκεκριμένα σημεία.

Οι άλλες μισές ακολούθησαν μια «ψεύτικη» μορφή θεραπείας για επίσης δέκα συνεδρίες: σε αυτές τοποθετήθηκαν βελόνες με αμβλεία αιχμή για τη διέγερση του δέρματος, οι οποίες έχουν ηπιότερη επίδραση και δεν απαιτούν τη διείσδυση στο δέρμα.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Carolyn Ee δήλωσε ότι και οι δύο ομάδες είχαν οφέλη, είτε λόγω της ψυχολογικής επίδρασης της κάθε θεραπείας (placebo effect) είτε επειδή και μόνο η παρουσία σε μια κλινική και η συζήτηση για τα συμπτώματα που αντιμετώπιζαν μπορεί να βοηθήσει.

Σημείωσε, επίσης, εξάψεις τείνουν να μειώνονται αυθόρμητα με το πέρασμα του χρόνου.

«Ήταν μια μεγάλη και αυστηρή μελέτη και είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει πρόσθετο όφελος για την καταπολέμηση των εξάψεων από την εισαγωγή βελόνων, σε σύγκριση με την απλή διέγερση με πίεση από αμβλείς βελόνες, χωρίς διείσδυση στο δέρμα», τόνισε η γιατρός για τα συμπεράσματα από την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine

«Αν οι γυναίκες θέλουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν σε εναλλακτικές θεραπείες και βελονισμό για τις εξάψεις, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν και προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι είναι καλύτερο από το να μην κάνουμε τίποτα, η μελέτη μας δείχνει ότι ο βελονισμός δεν φαίνεται να κάνει τη διαφορά».

Διευκρίνισε επίσης ότι ενώ ο βελονισμός είναι μια σχετικά ασφαλής θεραπεία και ότι έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, οι γυναίκες θα πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους και άλλες επιλογές θεραπείας για τις εξάψεις.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/