images_aaavouli.jpg
Τα βουλιμικά επεισόδια σοβαρής μορφής προσβάλλουν αυξανόμενο μέρος του πληθυσμού σήμερα.
 
Η βουλιμία χαρακτηρίζεται από επεισόδια υπερφαγίας, συχνά γλυκισμάτων και φαγητών πλούσιων σε λίπος. Τα επεισόδια συχνά ακολουθούν χρήση καθαρτικών ή διουρητικών, τεχνητή πρόκληση εμέτων ή περίοδοι νηστείας που προετοιμάζουν το επόμενο βουλιμικό επεισόδιο.
 
Τα αίτια των βουλιμικών επεισοδίων είναι:
 
1. Οργανικά νοσήματα και φάρμακα: Ο κατάλογος των οργανικών νοσημάτων και παραγόντων που προκαλούν βουλιμικά επεισόδια είναι μακρύς. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι ορμονικές διαταραχές, νοσήματα του υποθαλάμου, χρόνια χρήση κορτιζόνης.
 
2. Stress, ψυχολογικά νοσήματα: Το υπερβολικό άγχος και ποικίλα ψυχιατρικά νοσήματα (π.χ. κατάθλιψη, αυτοκτονικός ιδεασμός), προκαλούν βουλιμικές κρίσεις.
 
3. Συνδυασμός παραγόντων χωρίς συγκεκριμένο οργανικό ή ψυχολογικό υποκείμενο υπόστρωμα, όπως αυξημένη ψυχολογική ευαισθησία, διαταραχές της λειτουργίας της σεροτονίνης του σώματος, διαταραχή στην απελευθέρωση της χολοκυστοκινίνης από το έντερο. Οι περισσότεροι ασθενείς ανήκουν στην κατηγορία αυτή.
 
Ανεξαρτήτως αιτιολογίας, προκαλείται αποδιοργάνωση των οργανικών συστημάτων, ως αποτέλεσμα των βουλιμικών επεισοδίων και των διαταραχών που έχουν άμεση συνάφεια με αυτά (π.χ. πρόκληση εμέτων, νυχτερινά γεύματα, χρήση καθαρτικών). Διαταραχές ηλεκτρολυτών, άνοδος της παγκρεατικής αμυλάσης, διαταραχές εμμήνου ρήσεως, ρήξη οισοφάγου ή στομάχου, γαστρεντερικές διαταραχές, οιδήματα, αύξηση αλδοστερόνης είναι παθολογικά προβλήματα, που ενίοτε χρήζουν νοσηλείας.
 
Η σύγχρονη ιατρική προσέγγιση χρησιμοποιεί φάρμακα θεραπείας και αποκατάστασης των υποκείμενων παθολογικών παραγόντων, που προκαλούν την βουλιμία και φάρμακα αποκατάστασης της αποδιοργάνωσης των οργανικών συστημάτων, που προκαλείται από την βουλιμία.
 
Η ψυχολογική θεραπεία συμπεριφοράς (behavioral therapy) από μόνη της, προκαλεί μείωση των βουλιμικών επεισοδίων στο 25 – 50% των ασθενών της δεύτερης και τρίτης κατηγορίας .