Αίμα απο τη μύτη : τι πρέπει να ξέρετε

images_aaarinora.jpg

Οι ερωτήσεις που ακολουθούν ετέθησαν από την Κ. Πόπη Τσαπανίδου και δημοσιογράφους της εκπομπής του ΣΚΑΙ ΤΩΡΑ. Ευχαριστώ τον τηλεοπτικό σταθμό και τους συντελεστές της εκπομπής για τη συμβολή τους στη μάχη της σωστής ιατρικής ενημέρωσης.

• Γιατί πολλά άτομα παραπονούνται για αίμα από τη μύτη;

Η μύτη είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος. Είναι πλούσια σε πολλά μικρά αγγεία που αιμορραγούν εύκολα. Οι ρινικές μεμβράνες είναι ευαίσθητες σε μεταβολές της υγρασίας και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Η ξηρότητα και η χαμηλή υγρασία, καθιστούν επιρρεπή τη μύτη σε ρήξεις. Τα «ρουφήγματα» και σκαλίσματα της μύτης, η υψηλή θερμοκρασία κατά το καλοκαίρι, η χαμηλή θερμοκρασία κατά τον Χειμώνα και τα κακώς ρυθμισμένα κλιματιστικά είναι κοινοί παράγοντες που προκαλούν μικροαιμορραγίες από τη μύτη, σε ένα υγιή οργανισμό.

• Υπάρχουν νοσήματα που ευθύνονται για το σύμπτωμα αυτό;

Οι παθολογικοί παράγοντες που προκαλούν ρινορραγίες διαιρούνται σε:

1. Συστηματικούς παράγοντες και νοσήματα (π.χ. αρτηριακή υπέρταση, παρενέργειες από φάρμακα, διαταραχές της πήξης του αίματος)

2. Τοπικούς παράγοντες και νοσήματα (π.χ. λοιμώξεις, νεοπλάσματα, τοπικά καρκινώματα, spray, χημικές ουσίες του περιβάλλοντος).

Ο μηχανισμός είναι μεικτός σε ορισμένες περιπτώσεις.

• Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε και να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια;

Η ιατρική βοήθεια είναι επιβεβλημένη, όταν συμβαίνει ένα από τα κάτωθι :

1. Όταν το άτομο εμφανίζει αίμα για πρώτη φορά, χωρίς να έχει προηγηθεί σαφές εκλυτικό αίτιο (π.χ. σκάλισμα μύτης)

2. Όταν η αιμορραγία δεν ελέγχεται με απλή πίεση και διαρκεί πάνω από δεκαπέντε λεπτά

3. Όταν επαναλαμβάνεται

4. Όταν έχει προηγηθεί τραυματισμός της μύτης

5. Όταν συνυπάρχει πόνος στην περιοχή

6. Όταν συμβαίνουν αιμορραγίες και σε άλλα σημεία του σώματος

• Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειας σε περιπτώσεις ρινορραγίας;

Με τον δείκτη και τον αντίχειρα, συλλαμβάνετε με δύναμη τα πτερύγια της μύτης και σκύβετε μπροστά για να αποφύγετε να καταπιείτε αίμα. Εφαρμόζετε σταθερή πίεση για δέκα τουλάχιστον λεπτά, αναπνέοντας από το στόμα. Ζητάτε από ένα άτομο του φιλικού σας περιβάλλοντος να σας φέρει πάγο, τον οποίο τοποθετείτε τοπικά. Αποφύγετε να ξαπλώσετε ανάσκελα, να ρουφήξετε ή να σκαλίσετε τη μύτη σας.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/