Είναι από τα πλέον διαδεδομένα ροφήματα. Το πραγματικό τσάι είναι το ρόφημα που προκύπτει από την εκχύλιση των φύλλων του φυτού Καμέλια η σινική- Camellia sinensis ή Καμέλια η θεά- Camellia thea. Υπάρχουν τέσσερις ποικιλίες: πράσινο, λευκό, μαύρο και oolong. Οτιδήποτε άλλο είναι εκχύλισμα άλλου φυτού δεν είναι πρακτικά τσάι (όπως το ελληνικό τσάι βουνού για παράδειγμα).
Η έρευνα αποδίδει τις ευεγερτικές του επιδράσεις σε πολυφαινόλες και φυτοχυμικά που περιέχει. Και παρόλο που οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται στο πράσινο και το μάυρο, το λευκό και το oolong είναι επίσης οφέλιμα.
Ορίστε, λοιπόν, σύμφωνα με το Greatist.com 10 λόγοι να μας πείσουν ακόμα περισσότερο για να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας:
Το τσάι μπορεί να ενισχύσει την αντοχή στην άσκηση. Οι κατεχίνες (αντιοξειδωτικά) σε εκχύλισμα πράσινου τσαγιού αυξάνουν την ικανότητα του οργανισμού να καίει λίπος ως καύσιμο κάτι που συμβάλει στη βελτίωση της αντοχής των μυών.
Mπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και στην προστασία έναντι των καρδιαγγειακών και εκφυλιστικών ασθενειών.
Τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού μπορεί να βοηθούν στην προστασία έναντι διάφορων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του παχέος εντέρου, ορθού, του δέρματος, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λεπτού εντέρου, του παγκρέατος, του ήπατος, των ωοθηκών, του προστάτη και των στοματικών καρκίνων.
Ως υγρό συμβάλει στην καλή ενυδάτωση του σώματος.
Η κατανάλωση τσαγιού συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον.
Το πράσινο τσάι μπορεί να παρέχει προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες. Επίσης, συμβάλει στην μεγαλύτερη διατήρηση του μαυρίσματος.
Φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνρόμου και η τακτική κατανάλωση τσαγιού σχετίζεται με μειωμένη περιφέρεια μέσης, χωρίς όμως η συσχέτιση να είναι αιτιώδη.
Η τακτική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να αντισταθμίσει τις συνέπειες του καπνίσματος και να συμβάλει στην μείωση του κινδύνου εμφάνιση καρκίνου του πνεύμωνα.
Είναι ευεργιτικό για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Έρευνες δείχνουν συστατικά του πράσινου τσαγιού βοηθούν στην καλύτερη γλυκαιμική αντίδραση ατόμων με διαβήτη.
Θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός παράγοντας για την πρόληψη και τη θεραπεία των νευρολογικών ασθενειών, ιδίως των εκφυλιστικών νόσων (όπως Alzheimer). Ενώ πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου, οι πολυφαινόλες στο πράσινο τσάι μπορεί να βοηθούν στη διατήρηση των τμημάτων του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη μάθηση και τη μνήμη.
Αν και οι περισσότερες έρευνες σχετικά με το τσάι είναι πολύ θετικές, δεν είναι όλα οριστικά – γι’ αυτό κρατήστε τις παρακάτω προειδοποιήσεις κατά νου:
Φροντίστε να μην το πίνετε καυτό . Η επανειλλημένη πόση καυτών ροφημάτων μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου.
Οι μελέτες φαίνονται πειστικές, αλλά δεν είναι όλα εξακρυβομένα. Κάποια συστατικά που στο εργαστήριο έχουν αποδεδειγμένα κάποια δράση, στον ανθρώπινο οργανισμό ίσως να μην επιδρούν. Οι ταννίνες για παράδειγμα μπορεί να μην είναι βιοδιαθέσιμες για τον άνθρωπο οπότε και να μην ευρεγετούν στον βαθμό που φαίνεται στο εργαστήριο.
Όλα τα ποτά ”τσάι” δεν είναι ίσα . Η ευεργετική επίδραση του ανθρώπινου σώματος από το τσάι μπορεί να εξαρτάται από την ποικιλία, την επεξεργασία, την συσκευασία, την αποθήκευση και τον τρόπο που τελικά θα παρασκευαστεί το αφέψημα.
Πηγή : http://www.nutrinews.gr/