Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο και έχουμε συνέχεια το αίσθημα της πείνας;
Υπάρχουν σίγουρα κάποιοι φυσιολογικοί λόγοι για να πεινά κάποιος παραπάνω όπως η αυξημένη δραστηριότητα ή η εγκυμοσύνη. Όταν όμως δεν υπάρχει προφανής λόγος τι μπορεί να φταίει και πεινάμε συνέχεια παρά το ότι τρώμε φυσιολογικά;
Η πείνα είναι η ορμονική απάντηση του οργανισμού στην έλλειψη ενέργειας, αλλά μπορεί να επηρεάζεται πολύ και από τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και από ψυχολογικούς παράγοντες, όπως το στρες και η στεναχώρια.
1) Η ήπια αφυδάτωση πολλές φορές μπερδεύεται με την πείνα, λόγω του ότι από τον υποθάλαμο ελέγχονται και η πείνα και η δίψα. Εάν μεριμνείτε να είστε πάντα καλά υδατωμένοι αποφεύγετε τις πιθανότητες να νιώσετε πεινασμένοι ενώ πραγματικά είστε αφυδατωμένοι
2) Έλλειψη ή διαταραχές ύπνου, οι οποίες συνδέονται με 2 ορμόνες που έχουν σχέση με την όρεξη. Οι 2 ορμόνες αυτές είναι η λεπτίνη και η γρελίνη και όταν διαταράσονται τα φυσιολογικά τους επίπεδα νιώθουμε πείνα και μειωμένη αίσθηση πληρότητας. Επιπλέον, ο μειωμένος ύπνος οδηγεί σε κόπωση και κακή εγκεφαλική λειτουργία, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αποζητά ενέργεια με τη μορφή των υδατανθράκων. Να κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε βράδυ.
3) Η υπερκατανάλωση απλών υδατανθράκων όπως τα μπισκότα, τα κράκερς, τα γλυκίσματα. Έχετε παρατηρήσει ότι όταν ξεκινάτε να τρώτε κάτι από τα παραπάνω δε μπορείτε να σταματήσετε; Η απότομη αύξηση της γλυκόζης ακολουθείται από απότομη αύξηση της ινσουλίνης και οδηγεί σε υπογλυκαιμία που οδηγεί σε πείνα. Αποφεύγετε λοιπόν να τρώτε απλούς υδατάνθρακες με αυξημένα σάκχαρα και προτιμήστε υδατάνθρακες με πολλές φυτικές ίνες όπως τα φρούτα και τα προΐόντα σικάλεως και ολικής αλέσεως.
4) Όταν κάποιος είναι αγχωμένος ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη αυξάνονται με αποτέλεσμα ο οργανισμός του να βρίσκεται υπό κατάσταση κινδύνου και να λειτουργεί σα να δέχεται επίθεση, οπότε αναζητά ενέργεια και η πείνα αυξάνεται. Επιπλέον, το στρες μειώνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αναζητά ενέργεια από τη ζάχαρη.
5) Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ πριν τα γεύματα επάγει το αίσθημα την πείνας ενώ επιπλέον αφυδατώνει και υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να ξεγελιέται κάποιος και να νιώθει πολύ πεινασμένος.
6) Η μειωμένη κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης, μπορεί να βοηθά στο νιώθει κάποιος διαρκώς το αίσθημα της πείνας. Μελέτες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη προκαλεί κορεσμό και μειώνει πολύ το αίσθημα της πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συστήνεται κατανάλωση τουλάχιστον 56 γραμμαρίων την ημέρα για άνδρες και 46 για γυναίκες.
7) Η παρατεταμένη νηστεία και η αποφυγή ενδιάμεσων γευμάτων και πρωινού οδηγεί σε αυξημένη έκκριση της ορμόνης γρελίνης, η οποία δημιουργεί πολύ έντονο αίσθημα πείνας. Όταν περνάνε πάνω από 3 ώρες από το προηγούμενο γεύμα τότε συνήθως στα γεύματα που ακολουθού υπάρχει υπερκατανάλωση θερμίδων
8) Ο βομβαρδισμός με foodporn. Οι φωτογραφίες στο facebook, instagram και pinterest με φαγητά ερπηρεάζουν την πείνα μας. Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ αυτών που βλέπουμε και αυτών που θέλουμε και είναι πλέον επιστημονικό δεδομένο. Όταν κάποιος βλέπει φωτογραφίες από φαγητά εκκρίνονται ορμόνες που αυξάνουν το αίσθημα της πείνας, εκκρίνεται σάλιο και το στομάχι εκκρίνει υγρά.
9) Τρώμε πολύ γρήγορα; Τελείωνετε πάντα πρώτοι το πιάτο σας; Τότε μπορεί το στομάχι σας να είναι γεμάτο αλλά δεν έχετε αφήσει αρκετό χρόνο ώστε το μυαλό σας να αντιληφθεί τον κορεσμό. Έχει αποδειχθεί ότι τρώγοντας σε αργό ρυθμό κάποιος έχει πολύ καλύτερες πιθανότητες να προσλάβει λιγότερες θερμίδες, ενώ αν περάσουν 20 λεπτά μετά τη λήξη ενός γεύματος, τότε ο κορεσμός είναι δεδομένο ότι θα έχει επέλθει.
10) Η λήψη κάποιων φαρμάκων, όπως αντικαταθλιπτικά, κορτικοστεροειδή είναι σχεδόν δεδομένο ότι αυξάνουν την όρεξη.
Πηγή : http://dietstories.gr/