Σε μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the Nutrition Society, μια ομάδα του University College Dublin αναζήτησαν δεδομένα σχετικά με την νομοθεσία των πρόσθετων τροφίμων και την διατροφική έκθεση των παιδιών από μικρή ηλικία σε αυτά .
Περίοδος ταχείας ανάπτυξης: Η παιδική ηλικία είναι περίοδος ταχείας ανάπτυξης, όπου πολλά οργανικά συστήματα και ιστοί αναπτύσσονται και ωριμάζουν. Υπάρχουν ισχυρισμοί πως οι αναπτυξιακές διεργασίες μπορεί να διαταραχθούν από έκθεση σε κάποιες χημικές ουσίες σε υψηλές δόσεις.
Υψηλότερη πρόσληψη τροφίμων/ποτών: Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι πιθανό να είναι η ομάδα πληθυσμού με την υψηλότερη έκθεση σε διατροφικές χημικές ουσίες εξαιτίας συνδυασμού παραγόντων, όπως η αυξημένη πρόσληψη τροφίμων ανά κιλό σωματικού βάρους σε σύγκριση με εκείνες των ενηλίκων και της κατανάλωσης μια πιο περιορισμένης ποικιλίας τροφίμων .
Τοξικοκινητικοί και τοξικοδυναμικοί παράγοντες: Τόσο τοξικοκινητικοί (π.χ. απορρόφηση, κατανομή, μεταβολισμός και απέκκριση) όσο τοξικοδυναμικοί (π.χ. ευαισθησία στα όργανα-στόχους που καθορίζει την έκταση της επίδρασης ή απόκρισης λόγω της παρουσίας του χημικού) επηρεάζονται από την ηλικία. (πχ όσο μικρότετη ηλικία τόσο πιο ευαίσθητος ο οργανισμός)
Οι συγγραφείς τονίζουν ότι τα πρόσθετα τροφίμων ελέγχονται ενδελεχώς ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Τονίζουν ότι η έρευνα των προτύπων έκθεσης και τα επίπεδα πρόσληψης προσθέτων τροφίμων από τα παιδιά προσχολικής ηλικίας πρέπει να λάβει μια ολιστική προσέγγιση και όχι να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους κινδύνους.
Πηγή : http://www.nutrinews.gr/